Πανδημίες και εμβόλια: Η νέα στρατηγική για έναν παγκόσμιο αμυντικό μηχανισμό

Hub βιοτεχνολογίας στην Αφρική πρωτοστατεί στον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων Facebook Twitter
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης στα φτωχότερα κράτη, ώστε όταν μας πλήξει η επόμενη πανδημία να έχουν όλα τα κράτη ισότιμη πρόσβαση στα νέα εμβόλια.
0


ΟΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ
δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού: πρέπει να τις αντιμετωπίζεις έγκαιρα, ρίχνοντας όλα τα πολεμοφόδια στη μάχη, προτού φουντώσουν και επεκταθούν, και να μοιράζεις τις προσπάθειες ισότιμα σε όλα τα μέτωπα, ώστε να σβήσεις όλες τις εστίες. Αυτό μας το έμαθε η πανδημία του κορωνοϊού και αυτή η γνώση γίνεται τώρα πολύτιμη παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση νέων υγειονομικών κινδύνων. Κι επειδή ένας πολύ υπολογίσιμος εχθρός ακούει στο όνομα «γρίπη των πτηνών», η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση για να σηκώσει και να στείλει τα νέα πυροσβεστικά, που δεν είναι άλλα από τα νέα εμβόλια. Σε αυτό το πλαίσιο, το πράσινο φως έλαβε ένα νέο φιλόδοξο πρότζεκτ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός υποψήφιου mRNA εμβολίου έναντι του επικίνδυνου ιού της γρίπης των πτηνών Α (Η5Ν1). Μπροστάρισσες στον αγώνα δρόμου είναι φαρμακοβιομηχανίες από τρίτες χώρες που θα μπορέσουν να το διανείμουν με διευρυμένη πρόσβαση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως η εταιρεία Sinergium Biotech της Αργεντινής. Το νέο πρότζεκτ συντονίζει το Πρόγραμμα μεταφοράς mRNA τεχνολογίας της δεξαμενής πατεντών των φαρμάκων MPP. 

Το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA αποτελεί τον καρπό της συνέργειας Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και MPP και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2021, ώστε να εξασφαλίσει στα πιο φτωχά κράτη τη δυνατότητα παραγωγής mRNA εμβολίων σε πολύ προσιτές τιμές. Η Sinergium Biotech, που είναι συνεργάτις του Προγράμματος Μεταφοράς Τεχνολογίας, διαθέτει ένα υποψήφιο εμβόλιο έναντι του ιού της γρίπης Α (Η5Ν1) που ήδη δοκιμάζεται σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή σε πειραματόζωα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, τα ευρήματα θα γνωστοποιηθούν σε όλους τους εταίρους του προγράμματος προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή κι άλλων υποψήφιων εμβολίων που σε κλινικό στάδιο θα δοκιμαστούν σε υγιείς εθελοντές.  

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας ανέπτυξε μια πλατφόρμα που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει και να αξιολογήσει την ανοσογονικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κάθε πειραματικού υποψήφιου εμβολίου κατά του Covid-19 σε προκλινικό στάδιο.

Όπως επισημαίνει ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης στα φτωχότερα κράτη, ώστε όταν μας πλήξει η επόμενη πανδημία να είμαστε σε μεγάλο βαθμό ετοιμότητας ώστε να έχουν όλα τα κράτη ισότιμη πρόσβαση στα νέα εμβόλια και να μην υπάρξουν (ξανά) χώρες διαφορετικών ταχυτήτων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

«Όταν δημιουργήσαμε αυτό το πρόγραμμα, θελήσαμε να δώσουμε στις λιγότερο εύρωστες χώρες την ευκαιρία να ηγηθούν αυτής της κούρσας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μοιραστούν τη γνώση τους, αποδεικνύοντας στην πράξη το σοφό ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει”», προσθέτει ο Charles Gore, γενικός διευθυντής του Προγράμματος MPP. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πανδημία εξαιτίας της υψηλής διασποράς τους σε πολλά είδη της άγριας πανίδας και σε ζώα που ζουν σε κτηνοτροφικές φάρμες. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ έχει σχεδιάσει ήδη ένα πλαίσιο ετοιμότητας έναντι μελλοντικών πανδημιών γρίπης, ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση όλων των λαών στον εμβολιασμό.   

Από τη μεριά του κατασκευαστή, δηλαδή της αργεντίνικης φαρμακοβιομηχανίας, ο δρ. Alejandro Gil, γενικός διευθυντής της, εξηγεί ότι η μεγάλη γνώση και εμπειρία των ερευνητών θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της παγκόσμιας ετοιμότητας έναντι νέων επικίνδυνων παθογόνων. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας ανέπτυξε μια πλατφόρμα που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει και να αξιολογήσει την ανοσογονικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κάθε πειραματικού υποψήφιου εμβολίου κατά του Covid-19 σε προκλινικό στάδιο. Η πλατφόρμα εδράζεται στο βιοτεχνολογικό hub Afrigen Biologics & Vaccines που βρίσκεται στη Νότια Αφρική και τον τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα πιο συχνά πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο. Πραγματοποιεί συνεργασίες με φαρμακευτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως είναι η Merck, και αποδεικνύει πως η έρευνα και η ανάπτυξη (R&D) δεν γνωρίζουν όρια ούτε μπορούν να περιοριστούν γεωγραφικά. 


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γεώργος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Άκου την επιστήμη / Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιο Χρούσο, για το στρες και τις επιπτώσεις του, τα εμβόλια για τον καρκίνο και άλλα νοσήματα καθώς και για το πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ