Moderna: Εμβόλια για τον καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα «έως το 2030»

Moderna: Εμβόλια για τον καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα «έως το 2030» Facebook Twitter
0

Πρωτοποριακά εμβόλια κατά του καρκίνου, για καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα νοσήματα, μεταξύ άλλων παθήσεων, θα είναι έτοιμα έως το 2030, σύμφωνα με στέλεχος της Moderna. 

Οι μελέτες για αυτά τα εμβόλια δείχνουν «τεράστιες προοπτικές», επεσήμανε ο δρ. Πολ Μπάρτον, ο chief medical officer της Moderna. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν επιτεύχθηκε πρόοδος που αντιστοιχεί σε μία δεκαετία σε αυτό τον τομέα, χάρη στην επιτυχία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Ο δρ. Μπάρτον δήλωσε στον Guardian πως η εταιρεία του θα μπορέσει να παρέχει εμβόλια για «ασθένειες όλων των τύπων», ακόμη και σε πέντε χρόνια. Η Moderna αναπτύσσει εμβόλια κατά του καρκίνου, που στοχεύουν σε διαφορετικούς τύπους όγκων. 

«Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο, θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων, σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα καλύπτονται από ένα εμβόλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), με μία ένεση. Επιπλέον, θεραπείες βασισμένες στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα. 

Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA «μαθαίνουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν πρωτεΐνη, η οποία ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στην ασθένεια. 

«Πιστεύω ότι θα έχουμε θεραπείες βασισμένες στο mRNA για σπάνιες ασθένειες που έως τώρα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Εκτιμώ ότι σε 10 χρόνια θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορείς πραγματικά να αναγνωρίζεις τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και- σχετικά απλά- να “επιδιορθώνεις” το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται στο mRNA», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον. 

Εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο- Πώς θα «δουλεύουν»

Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, με βάση την τεχνολογία mRNA, θα «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για τον όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, δίχως να βλάψει υγιή κύτταρα. 

Πρώτα, οι γιατροί κάνουν βιοψία στον όγκο του ασθενούς και τον στέλνουν σε εργαστήριο, όπου αναλύεται το γενετικό υλικό, προκειμένου να εντοπιστούν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν σε υγιή κύτταρα. 

Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης προσδιορίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια τμήματα των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Μετά, κατασκευάζεται το mRNA των πιο πολλά υποσχόμενα αντιγόνων και μπαίνει σε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο. 

Moderna: Εμβόλια για τον καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα «έως το 2030» Facebook Twitter

«Πιστεύω ότι αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι παρότι θεωρούνταν πως το mRNA είναι μόνο για τις μεταδοτικές ασθένειες, ή μόνο για τον Covid, τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον. 

«Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλων των τύπων τις ασθένειες. Στον καρκίνο, τις μεταδοτικές ασθένειες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αυτοάνοσα, τις σπάνιες ασθένειες. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν δείξει τεράστιες προοπτικές», υπογράμμισε. 

Η πανδημία, σημείωσε, επιτάχυνε αυτή την τεχνολογία. Επίσης, «μας επέτρεψε να αυξήσουμε την παραγωγή, οπότε είμαστε εξαιρετικά καλοί στην παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων πολύ γρήγορα», τόνισε. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Τech & Science / Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας Διαδικτύου της Ιρλανδίας περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις για τον έλεγχο ηλικίας, με σκοπό να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως πορνογραφία και βίαιο υλικό
LIFO NEWSROOM
Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Τech & Science / Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM