Πορτογαλία: Με τις βροχοπτώσεις έσβησαν οι πυρκαγιές που έκαψαν ένα εκατ. στρέμματα και προκάλεσαν επτά θανάτους

Πορτογαλία: Υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα της φωτιάς μετά από 7 θανάτους και μεγάλες δασικές καταστροφές Facebook Twitter
Καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Πορτοφαλία/ Φωτ.: Getty
0

Τέθηκαν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα που επί επτά ημέρες έκαιγαν μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Πορτογαλίας, προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων και μετατρέποντας σε στάχτη 1.000.000 στρέμματα βλάστησης, μετέδωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης.

Ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Αντρέ Φερνάντες, ενημέρωσε ότι «όλα τα μέτωπα που εξακολουθούσαν και ήταν ενεργά χθες και σήμερα τα ξημερώματα τέθηκαν υπό έλεγχο».

Αν και η πτώση της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις συνέλαβαν στο σβήσιμο των πυρκαγιών, από τις ισχυρές βροχές που αναμένονται υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν τις επόμενες ημέρες κατολισθήσεις σε περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές, προειδοποίησε ο ίδιος.


Από το Σάββατο, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν περισσότερα από χίλιες εστίες φωτιάς, με την αποπνικτική ζέστη και τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούσαν να ενισχύουν τις φλόγες.

Δεκάδες από αυτές τις πυρκαγιές ξέσπασαν στην επαρχία Αβέιρο (βόρεια), όπου τέσσερα μέτωπα εξαπλώθηκαν σε μια περίμετρο 100 χιλιομέτρων και κατέστρεψαν περίπου 200.000 στρέμματα βλάστησης, σύμφωνα με μια εκτίμηση που δημοσίευσε χθες το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus.

Στο σύνολο της χώρας, η επιφάνεια που έχει καεί από τις πυρκαγιές από τις αρχές του έτους ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 60% δασική γη, το 29% θαμνότοποι και το 11% γεωργικά εδάφη, βάσει των δεδομένων του Εθνικού Ινστιτούτου Διαφύλαξης της Φύσης και των Δασών (ICNF).

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ζημιών προκλήθηκε από τις πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας, καθώς οι καμένες εκτάσεις έως τα τέλη Αυγούστου μόλις που ξεπερνούσαν τα 100.000 στρέμματα.


Επομένως, ο απολογισμός του 2024 είναι ο βαρύτερος από τη μαύρη χρονιά του 2017, όταν η καμένες εκτάσεις έφθασαν τα 5.000.000 στρέμματα.

Οι πυρκαγιές του Ιουνίου και Οκτωβρίου του 2017 είχαν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό, οι πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 7 ανθρώπους, εκ των οποίων 4 πυροσβέστες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 100 ανθρώπων, εκ των οποίων 14 σοβαρά.

Η κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή ημέρα εθνικού πένθους και ευχαρίστησε τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο που έστειλαν περίπου 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM