Εκρήξεις στον Λίβανο: Στην Ευρώπη η κατασκευή των βομβητών λέει η ταϊβανέζικη εταιρεία παραγωγής

Εκρήξεις στον Λίβανο: Στην Ευρώπη η κατασκευή των βομβητών λέει η ταϊβανέζικη εταιρεία παραγωγής Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo που συνδέεται με την κατασκευή των βομβητών που εξερράγησαν στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου επίθεσης στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ είπε ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη, καθώς η ίδια η μαχητική ομάδα του Λιβάνου έστρεψε το δάχτυλο στο Ισραήλ και ορκίστηκε επιθέσεις εκδίκησης.

«Σχετικά με τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τους βομβητές AR-924, διευκρινίζουμε ότι αυτό το μοντέλο παράγεται και πωλείται από την BAC», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα της BAC, πέραν του ότι έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. «Παρέχουμε μόνο εξουσιοδότηση εμπορικού σήματος επωνυμίας και δεν έχουμε καμία ανάμειξη στον σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος».

Πιθανώς χιλιάδες βομβητές πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως και ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 την Τρίτη. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, δήλωσε ότι ένα νεαρό κορίτσι ήταν μεταξύ των νεκρών και ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ένα από τα εκκρεμή ερωτήματα είναι πώς σχεδιάστηκαν οι εκρήξεις και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν με τέτοιο συντονισμό. Μικρές ποσότητες εκρηκτικών τοποθετήθηκαν σε βομβητές που είχε παραγγείλει η Χεζμπολάχ, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση. Μόλις μία ή δύο ουγγιές υλικού προστέθηκαν δίπλα στην μπαταρία κάθε βομβητή και ενσωματώθηκε ένας διακόπτης για να πυροδοτήσει την έκρηξη, ανέφερε η εφημερίδα. Οι συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα περίπου στις 3:30 μ.μ.

Δεν είναι σαφές πού και πότε προστέθηκαν τα εκρηκτικά στις συσκευές. Οι ασύρματες συσκευές πιθανότατα υπερθερμάνθηκαν πριν πραγματοποιηθούν οι εκρήξεις, υποδεικνύοντας «αποκρουστικό παιχνίδι», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Τζόνι Κορμ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου χαρακτήρισε επίσης τα γεγονότα ως επίθεση του Ισραήλ.

Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν ανέφερε σε δήλωση ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν, αλλά πιθανότατα τροποποιήθηκαν, καθώς η μπαταρία που χρησιμοποιείται σε αυτά έχει μόνο τη χωρητικότητα μιας μπαταρίας ΑΑ. «Δεν υπάρχει πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού από έκρηξη», ανέφερε.

Ένας ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο Robert Graham, είπε στο X ότι «το να κάνεις τις μπαταρίες να κάνουν οτιδήποτε περισσότερο από το να καούν είναι πολύ δύσκολο και απίθανο. Πολύ πιο εύλογο είναι ότι κάποιος δωροδόκησε το εργοστάσιο για να τοποθετήσει τα εκρηκτικά».

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις και είπε ότι θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του» και ότι διενεργεί «ασφάλεια και επιστημονική έρευνα» για τα αίτια των εκρήξεων. Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μάκαρι καταδίκασε την επίθεση ως «ισραηλινή επίθεση». Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε ευθέως τις εκρήξεις, αλλά είπε ότι οι ανώτεροι διοικητές είχαν πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση της κατάστασης «εστιάζοντας στην ετοιμότητα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα σε όλους τους τομείς».

Την Τετάρτη, ο ιδρυτής της εταιρείας Hsu Ching-Kuang, αρνήθηκε ότι είχε παράξει τους βομβητές, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της. «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Μόνο που είχε το σήμα μας», είπε. «Είμαστε μια υπεύθυνη εταιρεία. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό», είπε.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» της οργάνωσης από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περίπου 250 ανθρώπους.

Ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Αυτή θα ήταν εύκολα η μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας που είχε η Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM