Προειδοποίηση της UEFA για πιθανό αποκλεισμό της Αγγλίας από το Euro 2028

Προειδοποίηση της UEFA για πιθανό αποκλεισμό της Αγγλίας από το Euro 2028 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η UEFA προειδοποίησε τους υπουργούς ότι η Αγγλία ενδέχεται να αποκλειστεί από το Euro 2028, το οποίο μάλιστα συνδιοργανώνει, λόγω «ανησυχιών» ότι ο σχεδιαζόμενος ανεξάρτητος ποδοσφαιρικός ρυθμιστής που σχεδιάζεται θα μπορούσε να θεωρηθεί «κρατική παρέμβαση» στο άθλημα.

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου ρυθμιστικού φορέα που θα επιβλέπει τις πέντε κορυφαίες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου επανεισήχθη τον Ιούλιο. Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νέος θεσμός θα «προστατεύσει τους συλλόγους» διασφαλίζοντας τη «χρηματοοικονομική τους βιωσιμότητα».

Ωστόσο, σε επιστολή που εστάλη στη γραμματέα Πολιτισμού, Lisa Nandy, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, εξέφρασε ανησυχίες, καθώς η UEFA θεωρεί ότι η ποδοσφαιρική ρύθμιση πρέπει να παραμένει στα χέρια της εθνικής ομοσπονδίας. «Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προστατεύουν από την κρατική παρέμβαση για να διασφαλιστεί η αυτονομία του αθλήματος και η δικαιοσύνη των αθλητικών διοργανώσεων», τόνισε.

Ο αποκλεισμός της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) από την UEFA θα μπορούσε να αποτρέψει και τις αγγλικές ομάδες από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρά ταύτα, πηγή της UEFA ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν ότι η κατάσταση θα φτάσει σε αυτό το σημείο.

Η UEFA εκφράζει ανησυχία για πιθανή επέκταση των αρμοδιοτήτων του ανεξάρτητου ρυθμιστή πέρα από την αρχική του εντολή, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις καθιερωμένες δομές και διαδικασίες του αθλήματος, αποτελώντας παρέμβαση.

Ο Θεοδωρίδης τόνισε επίσης ότι είναι "επιτακτική ανάγκη" να προστατευτεί η ανεξαρτησία της FA και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νομοθεσία που "διακυβεύει την αυτονομία της" δεν θα είναι σύμφωνη με τα καταστατικά της UEFA και της FIFA.

Επιπλέον, ο Θεοδωρίδης εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις "εφεδρικές εξουσίες" του νέου ρυθμιστή, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την παρέμβαση του μεταξύ της Premier League και της EFL. Η UEFA θεωρεί ότι η υποχρεωτική ανακατανομή πόρων θα επηρέαζε την ανταγωνιστική ισορροπία και ζήτησε προσεκτική επανεξέταση αυτών των εξουσιών.

Παράλληλα, ο Νάιλ Κούπερ, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας εκστρατείας για το δίκαιο ποδόσφαιρο Fair Game, χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις της UEFA ως "ιστορίες φόβου". Δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί από τέτοιες προειδοποιήσεις.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αθλητισμός / Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ο τεχνικός διευθυντής της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε αναστολή 18 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Γαλλία μετά τη σύλληψή του σε πτήση με παιδικές πορνογραφικές εικόνες. Η JFA τερμάτισε άμεσα το συμβόλαιό του
LIFO NEWSROOM
Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αθλητισμός / Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αυτή τη φορά, οδήγησε την εθνική ομάδα της Τουρκίας σε σαρωτική επικράτηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
LIFO NEWSROOM
Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Αθλητισμός / Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Ο ποδηλάτης Aurelien Fontenoy κατέρριψε κάθε ρεκόρ ανεβαίνοντας τον Πύργο του Άιφελ με ποδήλατο σε μόλις 12 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσει το έδαφος. Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα στο πλαίσιο του πρότζεκτ “The Climb”, που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ