Ιαπωνία: Μεγάλες ελλείψεις σε ρύζι μετά την προειδοποίηση για «μεγασεισμό» - Ουρές και άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ

Ιαπωνία: Μεγάλες ελλείψεις σε ρύζι μετά την προειδοποίηση για «μεγασεισμό» - Ουρές και άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ Facebook Twitter
0

Στην Ιαπωνία η αυξημένη ζήτηση για το ρύζι τις τελευταίες εβδομάδες - τη βασική τροφή της χώρας - έχει προκαλέσει ελλείψεις ενώ οι πελάτες σχηματίζουν ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ, πριν ανοίξουν τις πόρτες τους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», η μεγάλη ζήτηση για ρύζι που οδήγησε σε ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ καθώς και στην αύξηση της τιμής του, οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες. Στην προειδοποίηση για «μεγασεισμό», η οποία έγινε από τις Αρχές μετά τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ, που είχε πλήξει τις νότιες ακτές της Ιαπωνίας στις 8 Αυγούστου. Αν και η προειδοποίηση άρθηκε μία εβδομάδα μετά, φαίνεται πως η ανησυχία των Ιαπώνων δεν μετριάστηκε αφού εξακολουθούν να συρρέουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν ρύζι.

Επίσης, η προειδοποίηση για αναμενόμενους τυφώνες καθώς και οι διακοπές του Αυγούστου, που συνήθως διαρκούν μία εβδομάδα, συντέλεσαν στις μεγάλες ελλείψεις ρυζιού στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αλλά και οι μειωμένες σοδειές εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της λειψυδρίας σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση για ρύζι λόγω του αριθμού ρεκόρ των τουριστών από το εξωτερικό που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, συνετέλεσαν, επίσης, στην μεγάλη έλλειψη του βασικού τροφίμου των Ιαπώνων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), σε κατάστημα στο Τόκιο έχει τοποθετηθεί πινακίδα που γράφει: «Για να μπορούν  να αγοράσουν πολλοί πελάτες, σας ζητάμε να αγοράζετε μία συσκευασία ρύζι την ημέρα ανά οικογένεια». Αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Γεωργίας μίλησε στο AFP για τις ελλείψεις ρυζιού που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στα σούπερ μάρκετ της «Χώρας των Χρυσανθέμων». «Οι πελάτες σχηματίζουν ουρές πριν ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά σωροί από συσκευασίες που η καθεμία περιέχει 10 κιλά ρύζι εξαντλούνται συνεχώς από το πρωί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Έκκληση στους Ιάπωνες να κρατήσουν την ψυχραιμία τους έκανε ο υπουργός Γεωργίας

Την Τρίτη 27|8 ο υπουργός Γεωργίας Τετσούσι Σακαμότο απηύθυνε έκκληση τους Ιάπωνες να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. «Κρατήστε την ψυχραιμία σας στις αγορές σας, αγοράζοντας μόνο την ποσότητα ρυζιού που σας χρειάζεται», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η «κατάσταση της έλλειψης εφοδιασμού θα επιλυθεί σταδιακά». Το ρύζι αποτελεί το βασικό τρόφιμο των Ιαπώνων και υπολογίζεται πως η χώρα καταναλώνει εννέα εκατομμύρια τόνους ρυζιού ετησίως.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News, τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια από ρύζι αφού οι Ιάπωνες μετά την προειδοποίηση για «μεγασεισμό» έτρεξαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες, που αποθήκευσαν στις κατοικίες τους. Οι μεγάλες ελλείψεις ρυζιού έχουν επηρεάσει και τον τομέα της εστίασης ενώ σύμφωνα με το Kyodo News, η τιμή του ρυζιού, ήδη, από τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών, η οποία οφείλεται εν μέρει και στην μεγάλη ζήτηση από τους τουρίστες. Το 2024 αναμένεται πως θα έχουν επισκεφθεί την χώρα 35 εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό, ένας αριθμός ρεκόρ για την Ιαπωνία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM