Η Κολομβία θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση σουβενίρ με το πρόσωπο του Πάμπλο Εσκομπάρ

Η Κολομβία θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση σουβενίρ με το πρόσωπο του Πάμπλο Εσκομπάρ Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Το Εθνικό Κογκρέσο της Κολομβίας συζητά αυτή την περίοδο την ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης στους τουρίστες σουβενίρ με το πρόσωπο του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Αν τελικά ο νόμος ψηφιστεί, η αστυνομία θα επιβάλλει πρόστιμα πάνω από 170 δολάρια στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που πωλούν σε τουρίστες αναμνηστικά - όπως μπλουζάκια, κούπες του καφέ, μαγνητάκια, φωτογραφίες -  με το πρόσωπο του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. Όμως, ο ίδιος νόμος θα δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να επιβάλλει πρόστιμα και σε αυτούς που φορούν μπλουζάκια, καπέλα ή άλλα προϊόντα τα οποία προβάλλουν τον ιδρυτή και αρχηγό του καρτέλ του Μεδεγίν.

Την ψήφιση του σχετικού νόμου υποστηρίζουν όσοι πιστεύουν πως η Κολομβία πρέπει να πάψει να συνδέει την εικόνα της με τους βαρόνους των ναρκωτικών. «Αυτά τα προϊόντα επαναθυματοποιούν τους ανθρώπους που υπήρξαν θύματα των δολοφόνων. Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα των θυμάτων να συνέλθουν... και να βρούμε άλλα σύμβολα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Κριστιάν Αβεντάνιο, εκπρόσωπος του κόμματος «Alianza Verde» (Πράσινη Συμμαχία) στην Κολομβία.

Η ψήφιση του νόμου έχει λάβει μεγάλη έκταση από τον Τύπο στην Κολομβία καθώς ο Πάμπλο Εσκομπάρ θεωρείται ένας δολοφόνος που έχει συνδέσει το όνομά του με τις βίαιες περιόδους στην ιστορία της χώρας. Όμως, παράλληλα, αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τον θάνατό του, ο ο βαρόνος των ναρκωτικών παραμένει μια μυθική φιγούρα στην Κολομβία. Ειδικότερα, οι ντόπιοι έμποροι εκμεταλλεύονται στο έπακρο την «μυθική» εικόνα του Εσκομπάρ προκειμένου να πουλήσουν αναμνηστικά με το πρόσωπό του σε τουρίστες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μάλιστα, σε μερικά καταστήματα με σουβενίρ υπάρχει και άγαλμα του Εσκομπάρ για να φωτογραφηθούν μαζί του οι τουρίστες καταβάλλοντας ένα δολάριο το άτομο.

Στο Μεδεγίν, την πόλη που έζησε και δολοφονήθηκε ο βαρόνος των ναρκωτικών, λειτουργεί «Μουσείο Πάμπλο Εσκομπάρ»

Επίσης, στο Μεδεγίν, την πόλη που έζησε και ανέπτυξε την εγκληματική του δράση ο «βασιλιάς της κοκαΐνης», λειτουργεί και «Μουσείο Πάμπλο Εσκομπάρ», στο οποίο, μεταξύ άλλων, εκτίθενται αφίσες επικήρυξης του βαρόνου των ναρκωτικών, κάποια από τα οχήματα που χρησιμοποιούσε καθώς και φωτογραφίες της πολυτελούς κατοικίας του και μελών της οικογένειάς του.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων με σουβενίρ στην περιοχή La Candelaria της Μπογκοτά, που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Κολομβίας, εκφράζουν την αντίθεσή τους για τον νέο νόμο και υποστηρίζουν πως έχει στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου. «Νομίζω πως αυτός είναι ένας άχρηστος νόμος», δήλωσε ο Ραφαέλ Νιέτο, πλανόδιος πωλητής της περιοχής, που πουλάει μαγνητάκια και μπλουζάκια με το πρόσωπο του Εσκομπάρ. Ο ίδιος, ανέφερε πως, αν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, θα σταματήσει την πώληση αναμνηστικών με τον βαρόνο των ναρκωτικών για να αποφύγει το πρόστιμο.

Ο Εσκομπάρ ίδρυσε το καρτέλ του Μεδεγίν το 1972 και ευθύνεται για τις δολοφονίες 4.000 ανθρώπων από την δεκαετία του 1980 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δημιούργησε περιουσία ύψους 3 δισ. δολάρια και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Τον Δεκέμβριο του 1993 έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας σε ταράτσα του Μεδεγίν, καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από μια ομάδα 300 αστυνομικών που είχαν την υποστήριξη ανδρών της «Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών» (DEA).

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM