Ένας πλαστός Παρθένης σε έκθεση στο Τελλόγλειο

Ένας πλαστός Παρθένης σε έκθεση στο Τελλόγλειο Facebook Twitter
Τρεις γυναικείες μορφές σε παραθαλάσσιο τοπίο» αποδιδόμενο στον Κωνσταντίνο Παρθένη
0

Η έκθεση «Η Κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας» συνεχίζει τη διαδρομή της με ανοιχτά ζητήματα έρευνας σε πολλά από τα εκθέματα, όπως π.χ. νέα στοιχεία ή απαντήσεις τεκμηριωμένες για την προέλευση, τη γνησιότητα ή μη της υπογραφής του δημιουργού ή πλαστογράφου.

Η τεχνική ανάλυση οπωσδήποτε είναι σήμερα ο εγκυρότερος τρόπος για τη χρονολόγηση του καμβά, των χρωστικών και άλλων στοιχείων που συνδυαστικά οδηγούν σε ασφαλέστερες εκτιμήσεις ως προς την απόδοση στον φερόμενο ή υπογράφοντα δημιουργό.

Στην έκθεση του Τελλογλείου παρουσιάζονται δέκα σχέδια που αποδίδονται πλαστογραφημένα (υπογραφές, σφραγίδες, πιστοποιητικά κτλ.) στον Κωνσταντίνο Παρθένη και δωρήθηκαν στο Τελλόγλειο από τον συλλέκτη Δημήτριο Αθανασόπουλο ως πλαστά για να εμπλουτίσουν τις περιπτώσεις παραχάραξης Ελλήνων καλλιτεχνών στην έκθεση.

Μια πρόσφατη νέα υπόθεση πλαστογράφησης Παρθένη ήρθε να προστεθεί στο υλικό της έκθεσης, προερχόμενη από τον ίδιο συλλέκτη, ο οποίος ευγενώς μας παραχώρησε να εκθέσουμε ένα νέο πλαστό έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη, καθώς έχει κι αυτό μια ενδιαφέρουσα διαδρομή.

Πρόκειται για ένα λάδι σε μουσαμά, ανυπόγραφο, 47Χ47 εκ. με τίτλο «Τρεις γυναικείες μορφές σε παραθαλάσσιο τοπίο» αποδιδόμενο στον καλλιτέχνη πριν από το 1967 (έτος θανάτου του Παρθένη). Το έργο δεν υπογράφεται, αλλά η προέλευσή του έμοιαζε να είναι ικανή εγγύηση γνησιότητας για τον δημιουργό, καθώς ο σημερινός ιδιοκτήτης (Δ. Αθανασόπουλος) το αγόρασε από την κυρία Κατερίνα Λευιτικού, κληρονόμο του Νικολάου Παρθένη ως έργο προερχόμενο από την κληρονομιά Παρθένη.

Το έργο, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε καμιά εργογραφία του καλλιτέχνη που συντάχθηκε μετά τον θάνατό του. Αποφασίστηκε να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο που ανέλαβε πιστοποιημένο Εργαστήριο Συντήρησης και Τεκμηρίωσης έργων τέχνης (μακροσκοπικό έλεγχο, μικροσκοπική παρατήρηση, έλεγχο χρωστικών, βερνικιού, φωτογράφηση στο υπέρυθρο φάσμα, έλεγχο UV, κτλ.).

Τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το έργο είναι μια πρόσφατη δημιουργία, σε σύγχρονο καμβά και χρωστικές με συνδετικό υλικό χωρίς φυσική γήρανση και δεν μπορεί να έχει ζωγραφιστεί πριν από τον θάνατο του καλλιτέχνη (1967). Στην έκθεση παρουσιάζεται με την άδεια του συλλέκτη η τεχνική έκθεση του έργου και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Το έργο θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Πολιτισμός / Tι να δείτε στα σινεμά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Από την πρώτη κινηματογραφική εξόρμηση του πράκτορα 007 στη θριλερική διαδικασία εκλογής νέου Πάπα στο «Κονκλάβιο» κι από τη δοκιμασμένη χιτσκοκική συνταγή του «Man who knew too Much» στην συναρπαστική αγωνιστική δράση του «F1: The Movie», μερικές επιλογές για όσους αποφάσισαν να περάσουν την αργία στο Κλεινόν Άστυ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Πολιτισμός / Χίος: Μικρές φθορές από τη φωτιά στον ναό Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Στον Ναό Αγίου Γεωργίου Πραστειάς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του εργοταξιακού εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο, ενώ στο Κάστρο Βολισσού, ζημιές σημειώθηκαν στις υποδομές ανάδειξης 
LIFO NEWSROOM
Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Πολιτισμός / Τι μάθαμε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη podcast της Τέιλορ Σουίφτ στον Τράβις Κέλσι

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια θεατές συντονίστηκαν ζωντανά για την εκπομπή, καθώς η Τέιλορ Σουίφτ μίλησε για τη σχέση της με τον Τράβις, τα «κρυμμένα στοιχεία» που ενσωματώνει στα τραγούδια της, αλλά και για την ενασχόλησή της με το... ψωμί
LIFO NEWSROOM
Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Kοσμοπολιτισμός, τρόμος και σκοτεινές αλληγορίες από αύριο στους κινηματογράφους

Οι επανεκδόσεις της πρώτης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ, του «Dr. No», και του εξαιρετικού ψυχολογικού θρίλερ του Ρόμαν Πολάνσκι «The Tenant» ξεχωρίζουν εύκολα από το πρόγραμμα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Έντεκα χρόνια από την ημέρα που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς έβαλε τέλος στη ζωή του

Πολιτισμός / Ρόμπιν Γουίλιαμς: 11 χρόνια από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του

Το «θαλάσσιο τέρας με τα 50 πλοκάμια», όπως χαρακτήρισε η σύζυγός του τη σπάνια μορφή άνοιας που τον βασάνιζε, και το τελευταίο τους βράδυ, λίγο πριν ο ηθοποιός βάλει τέλος στη ζωή του
LIFO NEWSROOM