Ισλανδία: Το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες δεν σταματά να εκτοξεύει λάβα

Ισλανδία: Το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες δεν σταματά να εκτοξεύει λάβα Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας για πέμπτη φορά από το Δεκέμβριο εξερράγη ενώ δεν σταματά να εκτοξεύει λάβα.  

Το ηφαίστειο στο Ρέικιανες της Ισλανδίας συνεχίζει να εκτοξεύει κόκκινη λάβα και να εκλύει καπνό, για δεύτερη ημέρα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι άνεμοι αναμένεται να απομακρύνουν τα δηλητηριώδη αέρια από την πρωτεύουσα Ρέκιαβικ. 

Η πέμπτη αυτή έκρηξη από τον Δεκέμβριο, ήταν η ισχυρότερη στην περιοχή από τότε που ενεργοποιήθηκαν τα ηφαιστειακά συστήματα στην χερσόνησο Ρέικιανες πριν από τρία χρόνια, έχοντας παραμείνει αδρανή για οκτώ αιώνες, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. 

Στην πόλη του Γκρίνταβικ, όπου λίγοι μόνο κάτοικοι επέστρεψαν αφότου αρκετά σπίτια καταστράφηκαν από την λάβα νωρίτερα αυτή τη χρονιά, εκδόθηκε και πάλι εντολή εκκένωσης, καθώς βρίσκεται κοντά στις υπαίθριες θερμές πηγές της Blue Lagoon, βασικό τουριστικό αξιοθέατο. 

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα παρουσίασε ύφεση αργά την Τετάρτη και παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωση. Δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς. 

«Σήμερα αναμένονται δυτικοί άνεμοι και η ρύπανση με αέρια μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στα ανατολικά πάνω από τη νότια Ισλανδία», ανέφερε η υπηρεσία. 

Οι αισθητήρες έδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα παραμένει «πολύ καλή» εντός και γύρω από την πρωτεύουσα ενώ σταθμός που βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο της έκρηξης έδειξε ότι δεν ενδείκνυται για τις ευπαθείς ομάδες. 

Ποτάμι λάβας έρρεε την Τετάρτη στον κεντρικό δρόμο προς το Γκρίνταβικ, ενώ εικόνες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης σήμερα έδειξαν ότι είχε εν μέρει καλυφθεί από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα. Το αεροδρόμιο Κέφλαβικ λειτουργούσε κανονικά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM