Singapore Airlines: «Αναταράξεις καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία για τη «βουτιά» του αεροσκάφους

«Αναταράξεις καθαρού αέρα»: Οι καιρικές συνθήκες στη μοιραία πτήση της Singapore Airlines Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Θυελλώδεις ήταν οι καιρικές συνθήκες στα νότια τμήματα της Μιανμάρ, με συχνές αστραπές να καταγράφονται στην περιοχή όπου το αεροσκάφος της Singapore Airlines φαίνεται να έχασε ύψος, με αποτέλεσμα ένας 73χρονος Βρετανός υπήκοος να χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον 53 επιβαίνοντες να τραυματιστούν από τις αναταράξεις στην πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη.

Η πρόγνωση καιρού για την περιοχή αυτή σήμερα έδειχνε πράγματι ότι θα υπήρχαν μεμονωμένα ή περιστασιακά ενσωματωμένα σύννεφα cumulonimbus -πιο γνωστά ως σύννεφα καταιγίδας- μέχρι το ύψος των 15.240 μέτρων (50.000 πόδια). Οι άνεμοι στο εσωτερικό ενός σύννεφου cumulonimbus είναι οι πιο ταραχώδεις με έντονα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα, ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα που προκαλούνται αποκλειστικά και μόνο από αναταράξεις είναι εξαιρετικά σπάνια.

Παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο πιλότος του αεροσκάφους της Singapore Airlines πετούσε μέσα σε αυτό το σύννεφο με κάποιες αναταράξεις πριν πέσει σε σοβαρό καθοδικό ρεύμα, το οποίο θα ανάγκαζε το αεροπλάνο να χάσει πολύ γρήγορα ύψος.

Πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο ο πιλότος να προσπάθησε να αποφύγει τις καταιγίδες και το αεροσκάφος να βρέθηκε αντιμέτωπο με «αναταράξεις καθαρού αέρα», οι οποίες μπορούν να προβλεφθούν σε ορισμένες περιοχές, αλλά εμφανίζονται απρόβλεπτα σε ανέφελο ουρανό γύρω από το μεγάλο σύννεφο cumulonimbus.

Το περιστατικό της Singapore Airlines έλαβε χώρα εντός της ζώνης διατροπικής σύγκλισης, όπου οι καταιγίδες είναι διαβόητες. «Οι καταιγίδες εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στην οθόνη πλοήγησης των πιλότων - αλλά μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης παράκαμψη του συμπλέγματος καταιγίδων, καθώς μπορεί να εκτείνονται πολύ περισσότερο από 50 ναυτικά μίλια», εξήγησε στον Guardian ο πρώην πιλότος, Μάρκο Τσαν.

Αναταράξεις σε πτήση της Singapore Airlines: Σε κρίσιμη κατάσταση 7 τραυματίες

Κατά τις αρχές της Μπανγκόκ, επτά εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, φέροντας κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ 14 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με πιο ελαφρά τραύματα.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και η σύζυγος του 73χρονου που έχασε τη ζωή του, χωρίς να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά περισσότερα για την κατάσταση της υγείας της. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες εκτός νοσοκομείου.

Singapore Airlines: 211 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος στο αεροσκάφος

Το αεροσκάφος, τύπου Boeing 777-300ER, το οποίο είχε απογειωθεί από το Χίθροου, προσγειώθηκε τελικά στην Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος, ανέφερε νωρίτερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Η Singapore Airlines εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», τονιζόταν στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Singapore Airlines: Φωτογραφίες από το αεροπλάνο

Το φως της δημοσιότητας είδαν και οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του αεροπλάνου.

Singapore Airlines: «Αναταράξεις καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία για τη «βουτιά» του αεροσκάφους Facebook Twitter
Singapore Airlines: «Αναταράξεις καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία για τη «βουτιά» του αεροσκάφους Facebook Twitter
Singapore Airlines: «Αναταράξεις καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία για τη «βουτιά» του αεροσκάφους Facebook Twitter

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM