Η διεθνής τέχνη της Ελλάδας του Τσαρούχη

Η διεθνής τέχνη της Ελλάδας του Τσαρούχη Facebook Twitter
Είναι πραγματικά εκπληκτικό, διαβάζοντας τα Μαθήματα Ζωγραφικής που έδωσε ο σπουδαίος ζωγράφος και δάσκαλος σε ώριμη πια ηλικία, να βλέπεις το ελληνικό σύμπαν να μετατρέπεται σε έναν ζωντανό οργανισμό γεμάτο από αντιθέσεις που μόνο ο Τσαρούχης μπορεί να συμφιλιώνει με τέτοια αμεσότητα.
0

«Ένας επαναστάτης δεν γίνεται να ’ναι συνάμα και κλασικός, αλλά με τον Τσαρούχη γίνεται», έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης για τον ζωγράφο που τόλμησε, όπως τόνιζε ο ποιητής, να αναζητήσει τον Ερμή όχι στον Όλυμπο αλλά στο καφενείο με το ίδιο όνομα, ατενίζοντας με το ανοιχτό του βλέμμα τον κόσμο στη συγχρονική και διαχρονική του αλήθεια. Είναι πραγματικά εκπληκτικό, διαβάζοντας τα Μαθήματα Ζωγραφικής που έδωσε ο σπουδαίος ζωγράφος και δάσκαλος σε ώριμη πια ηλικία στο Ιωνικό Κέντρο Επιστημονικών και Πνευματικών στη Χίο, να βλέπεις το ελληνικό σύμπαν να μετατρέπεται σε έναν ζωντανό οργανισμό γεμάτο από αντιθέσεις που μόνο ο Τσαρούχης μπορεί να συμφιλιώνει με τέτοια αμεσότητα.

Σε αυτό το τσαρούχειο εικονοστάσι θα δεις, για παράδειγμα, ποιητές σαν τον Όμηρο να εμπνέουν άγνωστους Αρχαίους δημιουργούς, οι οποίοι τολμούν να κάνουν πιο όμορφους από τους θεούς τους τα σκυλιά και τα πουλιά, βγάζοντας δημιουργικά τη γλώσσα στο θείο ή που μπορούν, σαν τον Απελλή, να διορθώνουν ακόμα και τον Μέγα Αλέξανδρο για τα χρώματα (περιπτώσεις που ο Τσαρούχης θυμάται από στήθους από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο), επηρεάζοντας δημιουργικά τους κατοπινούς ομότεχνούς τους. Αυτοί είναι που έδωσαν δημιουργικά το δικαίωμα σε λαϊκούς ζωγράφους σαν τον Θεόφιλο να σκαλίζουν στα γείσα των σπιτιών ροζ ψάρια και κίτρινες σκιές και εν τέλει να διαμορφώνουν ένα ελληνικό σύμπαν που, μέσα από τις όψεις του ατελούς, έκανε την τέχνη να προχωράει. Γιατί ο Έλληνας καλλιτέχνης, παρασυρμένος από την ελευθερία του –και εδώ φαίνεται να ξεχωρίζει από τους ζωγράφους της Δύσης–, δεν είναι υποχρεωμένος να φτιάχνει τέλεια, μαθηματικά εξακριβωμένα σχέδια ή να μαθαίνει τις ανατομίες, κάνοντας επιστημονικά πειράματα όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, αλλά να αφουγκράζεται τα πάθη και τις αρετές των καθημερινών ανθρώπων.

Ο ίδιος, πάντως, δεν έπαψε ποτέ να εμφορείται από αυτή την ένθεη δύναμη του έρωτα και του πάθους όσον αφορά την τέχνη του και αυτό φαίνεται σε κάθε του φράση, σε κάθε πινελιά και εξιστόρηση.

Μιλώντας με τη σοφία του δασκάλου και το φιλοπερίεργο ένστικτο του μαθητή, ο Τσαρούχης κρατάει από την αρχαιοελληνική υψηλή τέχνη το γεγονός ότι τόλμησε να βάλει τον άνθρωπο στον επίκεντρο γι’ αυτό τον έφτιαξε γυμνό, για να ξεχωρίζει «έξω από τα ζώα, έξω από τα αντικείμενα», και από τη λαϊκή τέχνη το ότι άγγιξε, όπως οι καλλιτέχνες της δημοτικής ποίησης, έστω στο περιορισμένο περιβάλλον της επαρχίας ή του χωριού, «αλήθειες ανθρώπινες και είχε το θάρρος να τις πει στους χωρικούς, οι οποίοι, κρυμμένοι πίσω απ’ την εκκλησία, κρυμμένοι πίσω από τα κουστούμια τους τα βαριά και τα φλουριά τους, όσα αρνούνται να ομολογήσουνε». Γιατί ο λαϊκός καλλιτέχνης και ο λαϊκός ποιητής, «όντας ειλικρινής, αποκαλύπτει στους άλλους το ένστικτό τους».

Η διεθνής τέχνη της Ελλάδας του Τσαρούχη Facebook Twitter
Γιάννης Τσαρούχης, Δύο Άγγελοι, 1965

Εξού και το ότι η ζωγραφική για τον Τσαρούχη δεν είναι ο στείρος ακαδημαϊσμός των σχολών ή της τέλειας τεχνικής αλλά η ψυχή του καλλιτέχνη που αντικατοπτρίζεται σε κάθε λεπτομέρεια, στον τρόπο που κάνει να μιλήσει το χρώμα, «διότι είναι κατιτί που μπορεί να υπάρχει ασχέτως της νοοτροπίας. Είναι η βαθιά γνώσις και αίσθησις των χρωμάτων». Τα χρώματα είναι που μιλάνε και όχι το σχέδιο. Και αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες της εκάστοτε εποχής.

Γιάννης Τσαρούχης Μαθήματα ζωγραφικής Εκδόσεις Άγρα Σελίδες: 544
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Γιάννης Τσαρούχης, Μαθήματα ζωγραφικής
Εκδ. Άγρα, Σελ.: 544

Στα μαθήματα αυτά προς τους φιλότεχνους σπουδαστές του Ιωνικού Κέντρου της Χίου ο Τσαρούχης αιτιολογεί με κάθε λεπτομέρεια την άμεση σχέση του δημιουργού με το περιβάλλον του, εξηγώντας, για παράδειγμα, γιατί οι κλίμακες της αρχαιοελληνικής ζωγραφικής είναι πιο χαρούμενες σε σχέση με αυτές των Αιγυπτίων ή πώς οι ιστορικές αλλαγές που εξακριβώνει στον Ηρόδοτο και στον Θουκυδίδη επηρέασαν την αρχαία τέχνη, η οποία έπαψε σταδιακά να είναι γυναικοκρατούμενη, καθώς, σύμφωνα με τη δική του ερμηνεία, λόγω της καθόδου των Δωριέων, με την επικράτηση του Απόλλωνα και του Δία, οι οποίοι εξοβέλισαν τις γυναικείες θεότητες, επικράτησαν οι ανδρικές φιγούρες και το φιλοπολεμικό τους σύμπαν – και αυτό, μας θυμίζει, το βλέπουμε με ενάργεια στην Ορέστεια του Αισχύλου που δηλώνει το πέρασμα από τη γυναικεία απελευθέρωση στην επικράτηση του φιλοπολεμικού κόσμου του άνδρα. Η ελευθερία, ωστόσο, παρέμεινε, για να φτάσουμε στον Ερμή του Πραξιτέλη, που είναι ένα μείγμα του ιωνικού και του μινωικού πολιτισμού σε συνδυασμό με τη γεωμετρική αυστηρότητα που έφεραν οι Δωριείς.

Η διεθνής τέχνη της Ελλάδας του Τσαρούχη Facebook Twitter
Αναχώρηση με οβάλ καθρέφτη: Αυτό το εξαιρετικό έργο συνδυάζει δύο από τα αγαπημένα θέματα του Τσαρούχη - τους ναυτικούς και τις πολύχρωμες νεκρές φύσεις.

Αυτό, όμως, που κυρίως προσέφερε η ελληνική τέχνη, εκτός από τη βιωματική και εμπειρική επισκόπηση, είναι ο έρως, που για τον Τσαρούχη είναι ταυτόσημος με τον ενθουσιασμό που αποτελεί προϋπόθεση για κάθε καλλιτέχνη: «Η δυτική τέχνη πολλές φορές ελευθερώνεται απ’ τον έρωτα και τον αντικαθιστά με την ακρίβεια της μετρήσεως. Ο έρως είναι σαν ένας ενθουσιασμός, σαν ένα φίλτρο που μπαίνει στο μάτι και βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Μπορεί να πούμε ότι αυτό γελάει τον άνθρωπο, τον κάνει ανίκανο να δει την αντικειμενικότητα, αλλά τη βλέπει ίσως όπως είναι στο βάθος, καλύτερη και πιο ευχάριστη και πιο αθάνατη κυρίως».

Ο ίδιος, πάντως, δεν έπαψε ποτέ να εμφορείται από αυτή την ένθεη δύναμη του έρωτα και του πάθους όσον αφορά την τέχνη του και αυτό φαίνεται σε κάθε του φράση, σε κάθε πινελιά και εξιστόρηση. Μιλάει με πάθος για τα μινωικά έργα που συνομιλούν άμεσα με τα αιγυπτιακά, για τα μυστικά των βυζαντινών εικόνων που εμφάνιζαν ίδια τεχνοτροπία όσον αφορά την έκφραση της δημοκρατικότητας, ώστε να μπορεί να τα ζωγραφίζει και ένας ζωγράφος με λαϊκά μέσα, με την τεχνική του αυγού. Έχοντας επίγνωση της βαρύτητας που πρέπει να δώσει, εκτός από τις ιστορικές εξηγήσεις, στις αισθητικού τύπου αναλύσεις του αφιερώνει, για παράδειγμα, ελάχιστο χρόνο στη στυλιζαρισμένη Σχολή του Μονάχου για να μιλήσει με κάθε λεπτομέρεια για μωσαϊκά που ανακάλυψε στο δάπεδο του σπιτιού του Λυκομήδους στη Σπάρτη με τον Αχιλλέα ντυμένο γυναίκα και με τις γυμνές κόρες που τις πιάνει επ’ αυτοφώρω ο Οδυσσέας ή για κάποιο άλλο μωσαϊκό σε άλλο σπίτι, λίγο πιο δίπλα, με τον Ορφέα που μαγεύει τα ζώα, ή για εκείνο το επιβλητικό μωσαϊκό της Μέδουσας από το Εθνικό Μουσείο που τον σημάδεψε για πάντα, όταν στη μάταιη προσπάθειά του να το αντιγράψει, ανακάλυψε ότι το κεφάλι της ήταν ολόιδιο με ενός νεαρού που στήθηκε για να τον ζωγραφίσει – αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει γιατί το μοντέλο του έφυγε για φαντάρος στον Πόλεμο της Αλβανίας. «Ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι η τελειότητα της αρχαίας τέχνης οφείλεται ακριβώς στην πιστή αντιγραφή της πραγματικότητας», γράφει στην κατατοπιστική της εισαγωγή η Ευφροσύνη Δοξιάδη, η οποία ανέλαβε και τη φροντίδα του πολύτιμου αυτού τόμου.

Η διεθνής τέχνη της Ελλάδας του Τσαρούχη Facebook Twitter
Ο ζωγράφος και το μοντέλο του
Η διεθνής τέχνη της Ελλάδας του Τσαρούχη Facebook Twitter
Καικίας και Ζέφυρος, 1966.

Πάντα η πραγματικότητα και οι αστοχίες δείχνουν τη μεγάλη κλίμακα των πραγμάτων και μάλλον έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο ένδοξα ηττημένο ελληνικό σύμπαν του Τσαρούχη από τις νίκες. Γι’ αυτό ελάχιστη σημασία έχει αν το έργο του για τη Μέδουσα έμεινε ατελές ή αν ολοκληρώθηκε, αφού στα μάτια του οι κατεστραμμένες σχεδόν τοιχογραφίες στον Μυστρά ενδέχεται να είναι πιο σημαντικές από τις τέλειες ελαιογραφίες των πιο διάσημων έργων της μοντέρνας ζωγραφικής. «Σημασία έχει να ξυπνήσεις τον άλλο κόσμο και να παλέψεις με τους δυνατούς, όχι να μιμηθείς τους δυνατούς. Αν δεν μπορείς να παλέψεις, γιατί να παλέψεις, περιττό να είσαι μεγάλος άνθρωπος όταν το ιδανικό σου περιορίζεται στο να μιμηθείς καλά ό,τι έχει γίνει ήδη. Ως μαθητεία είναι καλό αυτό, αλλά δεν μπορείς να εξακολουθήσεις αιωνίως. Πρέπει να γυρίζει κανείς στον εαυτό του και στον τόπο του».

Το παν για εκείνον είναι, επομένως, να μπορείς να αντιληφθείς την αλήθεια του τόπου σου χωρίς διάθεση προγονοπληξίας και να αντιλαμβάνεσαι τις ρίζες σου, που πρέπει να είναι ελεύθερες για να παίρνουν αέρα και όχι να σαπίζουν από το βαρύ κλίμα της συντηρητικότητας. Και ο μόνος τρόπος συνολικής απελευθέρωσης είναι η αμεσότητα της τέχνης: στο θέατρο –και από σκηνοθεσίες γνωρίζει πολύ καλά– των δικών του ζωγράφων-ηρώων πρωταγωνιστικό ρόλο δεν παίζουν οι καλλιτέχνες πρώτης γραμμής με τον πειραματισμό των χρωμάτων που είχαν στην πλούσια παλέτα τους από τα δώρα της Ανατολής αλλά ο Πολύγνωτος, που χρησιμοποιούσε μόνο τέσσερα χρώματα ή πιο πρόσφατα ο Θεόφιλος που ανακάτευε με τον δικό του τρόπο χρώματα με διάφορες ουσίες, ακόμα και με τα ούρα, για να αντέξουν, αποκαλύπτοντας μια αλήθεια που τον έκανε ανθεκτικό στο χρόνο. Γιατί ποιος είναι μεγάλος ζωγράφος και ποιος δεν είναι δεν μπορεί να το εξηγήσει, κατά τον Τσαρούχη, κανείς ακαδημαϊκός, καμία λογική και καμία επιστήμη, μόνο η ανθεκτικότητα στον χρόνο και/ή η μυστηριακή μαγεία της τέχνης. Ακόμα και αν φτάσαμε να μάθουμε τα πάντα και αν κατακτήσαμε τη σελήνη, λοιπόν, «η αίσθηση που μας δίνει το σεληνόφως είναι μια ανθρώπινη υπόθεσις, άσχετη τελείως με τις γνώσεις τις επιστημονικές». Είναι, προφανώς, ο δικός μας ατελής, ελληνικός τρόπος να υπάρχουμε στο σύμπαν.

Η διεθνής τέχνη της Ελλάδας του Τσαρούχη Facebook Twitter
Γιάννης Τσαρούχης, Νεοκλασικό σπίτι στον Πειραιά, 1967. Αυτό το μνημειώδες έργο είναι το πιο σημαντικό ονειρικό τοπίο του Τσαρούχη και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα έργα που έχει ζωγραφίσει. Μια πολύ μικρότερη εκδοχή, χωρίς το άλογο και τον αναβάτη στο κέντρο, βρίσκεται στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Tο νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μαθήματα ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη στη Χίο σε μια νέα έκδοση

Βιβλίο / Τα μαθήματα ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη στη Χίο σε μια νέα έκδοση

Η απομαγνητοφώνηση μιας σειράς μαθημάτων για την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής που παρέδωσε ο σπουδαίος ζωγράφος στο Ιωνικό Κέντρο του νησιού το 1981 κυκλοφορεί σε ένα πολύτιμο ντοκουμέντο από τις εκδόσεις Άγρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιάννης Τσαρούχης: Η αγάπη που δεν έλεγε το όνομά της

Εικαστικά / Γιάννης Τσαρούχης: Η αγάπη που δεν έλεγε το όνομά της

Στη δύσκολη εποχή που έζησε, ο Γιάννης Τσαρούχης μετατόπισε, με τη ζωγραφική του, τα όρια της ανεκτικότητας για την ομοφυλόφιλη επιθυμία μιας πολύ συντηρητικής κοινωνίας και υπερασπίστηκε σθεναρά το δικαίωμά του να μην κοινοποιήσει ποτέ δημόσια τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.

Πρόσωπα / Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.

28 χρόνια μετά το θάνατό του, ο μεγάλος δάσκαλος παραμένει ένα γοητευτικό αίνιγμα. Σε αυτήν την σπάνια, αποκλειστική μαρτυρία που μας επέδωσε το 2000 ο πιστός φίλος και μαθητής του, Γιώργος Ορφανός, σκιαγραφεί με χαρισματική ενάργεια την καθημερινή του ζωή δίπλα στον μεγάλο στοχαστή και καλλιτέχνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ