«Ορλάντο, η πολιτική μου αυτοβιογραφία»: Το «πρώτο τρανς αριστούργημα» του Paul B. Preciado κυκλοφορεί σύντομα από την Criterion

Orlando Criterion Facebook Twitter
Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην περσινή Μπερλινάλε.
0

Το ντοκιμαντέρ Orlando, My Political Biography («Ορλάντο, η πολιτική μου αυτοβιογραφία») του Paul B. Preciado έχει περιέλθει στη συλλογή της Criterion και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα σε Blu-Ray και DVD.

Έχοντας ως αφετηρία το διάσημο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ, που κυκλοφόρησε το 1928, ο τρανς ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Paul B. Preciado, γνωστός στο ελληνικό κοινό ειδικά μέσα από τη δουλειά του στην documenta14 της Αθήνας και από το βιβλίο του «Είμαι το τέρας που σας μιλά» (εκδ. Αντίποδες), δημιούργησε το ντοκιμαντέρ Orlando, My Political Biography, μια ταινία που λειτουργεί ταυτόχρονα ως προσωπικό δοκίμιο, ιστορική ανάλυση και κοινωνικό μανιφέστο.

Για σχεδόν έναν αιώνα, ο ομώνυμος χαρακτήρας του βιβλίου της Γουλφ μελετάται για τη ρευστότητα του φύλου του μέσα από τις φυσικές και πνευματικές μεταμορφώσεις του, που εκτείνονται σε ένα χρονικό διάστημα τριών αιώνων, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για τις σύγχρονες σπουδές φύλου.

Σημείο αναφοράς για τα κινηματογραφικά '90s αποτελεί επίσης η κινηματογραφική μεταφορά του Ορλάντο από τη Σάλι Πότερ (1992), με την Τίλντα Σουίντον ιδανική στον ομώνυμο ρόλο.

Για τις ανάγκες της ταινίας του, ο Preciado κάλεσε μια ετερόκλητη ομάδα είκοσι έξι τρανς και non binary ατόμων, ηλικίας από 8 έως 70 ετών, για να παίξουν τον ρόλο τ@ Ορλάντο και να συμμετάσχουν σε αυτήν την κοινή βιογραφία. Μαζί, ερμηνεύουν το μυθιστόρημα, υφαίνοντας στην αφήγηση της Γουλφ τις δικές τους ιστορίες φυλομετάβασης και διαμόρφωσης ταυτότητας.

Orlando Criterion Facebook Twitter
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη σε Blu-Ray και DVD από την Criterion, σε συνεργασία με τη Janus Contemporaries, στις 25 Ιουνίου.

Χωρίς να επιθυμεί απλώς να «φρεσκάρει» ή να φέρει στο σήμερα το βαθιά πρωτοποριακό έργο της Γουλφ, ο Preciado εξετάζει τη σημασία του Ορλάντο στον συνεχή αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια και σεβασμό, που αποτελεί κοινή διεκδίκηση για όλα τα τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην περσινή Μπερλινάλε, όπου τιμήθηκε με το βραβείο Teddy για το καλύτερο ντοκιμαντέρ με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική. Έκτοτε έχει προβληθεί σε πολλά σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και το περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας πλήθος βραβείων.

Θα είναι διαθέσιμη σε Blu-Ray και DVD από την Criterion, σε συνεργασία με τη Janus Contemporaries, στις 25 Ιουνίου. Οι δίσκοι θα περιλαμβάνουν, εκτός από την ταινία και μια συνέντευξη με τον Preciado για τη σειρά Meet the Filmmakers.

Orlando Criterion Facebook Twitter
Orlando, My Political Biography
Orlando Criterion Facebook Twitter
Orlando, My Political Biography

Το τρέιλερ της ταινίας

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ