Κώστας Λαγουβάρδος: «Ήταν ο πιο ζεστός χειμώνας στα χρονικά της χώρας μας»

Κώστας Λαγουβάρδος: «Ήταν ο πιο ζεστός χειμώνας στα χρονικά της χώρας μας» Facebook Twitter
Η κλιματική κρίση έχει κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς και πιο βίαιους. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Οι υψηλές θερμοκρασίες προμηνύουν και ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι;
Όχι, δεν συνδέεται και δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για μια τέτοιου είδους πρόβλεψη. Αρχικά, να σας πω ότι πράγματι αυτές τις μέρες παρατηρείται μια ακραία συμπεριφορά της θερμοκρασίας. Μάλιστα, ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Μάρτιο η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν υψηλές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 4-5°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και το δεύτερο δεκαήμερο, και μόνο μεταξύ 20-26 Μαρτίου παρατηρήθηκαν τιμές θερμοκρασίας ελαφρώς χαμηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές-ρεκόρ, με έως +12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η τάση μέχρι τις 10 Απριλίου είναι ότι θα εξακολουθήσουν οι θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Και κυρίως να πούμε ότι δεν θα έχουμε βροχοπτώσεις, κάτι που επίσης δεν είναι συνηθισμένο γι’ αυτήν την περίοδο του χρόνου.

Πέρυσι βιώσαμε τον μακροβιότερο καύσωνα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βρίσκονται σε θερμικό στρες όλο το 24ωρο, αφού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 30°C. Κι αυτό είναι άκρως επιβαρυντικό για την υγεία των κατοίκων. 

— Είναι παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις ότι θα έχουμε πιο πολλούς καύσωνες το καλοκαίρι;
Αναμφίβολα, το γεγονός ότι τώρα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες δεν συνεπάγεται και περισσότερους καύσωνες. Ούτε στατιστικά συνδέεται αυτό. Δεν υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία που να αποδεικνύουν ότι επειδή είχαμε έναν ήπιο χειμώνα θα έχουμε ζεστό καλοκαίρι. Να σημειώσουμε πάντως ότι πράγματι βιώσαμε τον πιο ζεστό χειμώνα στη χώρα μας από τότε που υπάρχουν επίσημες καταγραφές. Ωστόσο, δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον χειμώνα και το καλοκαίρι. Οι μόνες προβολές που γίνονται από τα κέντρα του εξωτερικού αφορούν το πώς θα κινηθούν οι θερμοκρασίες σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ως μέσος όρος του μήνα.  

https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/kostas-lagoybardos-itan-o-pio-zestos-heimonas-sta-hronika-tis-horas-mas
Ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος

— Αυτές τις μέρες είδαμε και μια πρωτοφανή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ πόλεων εντός Ελλάδας. Πώς το εξηγείτε;
Ναι, είναι αλήθεια ότι υπήρξε μέρα που τελείωσε με 19 βαθμούς στο Ρέθυμνο και με -3 βαθμούς στη Φλώρινα. Αυτό συνέβη κατά τις πρώτες μέρες που μας επισκέφθηκε το κύμα ζέστης. Οφείλεται στους νότιους ανέμους που δρουν ως καταβάτες και ανεβάζουν κατά πολύ τη θερμοκρασία. Πλέον, αυτό έχει εξισωθεί για όλες τις πόλεις και αυτήν τη στιγμή είναι ζεστή όλη η Ελλάδα. Αναλογιστείτε ότι η Φλώρινα είχε δώδεκα βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίας. Ως τάση το μόνο βέβαιο είναι ότι οδεύουμε προς άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλότερες τιμές.

— Τι προκαλεί τους καύσωνες;
Αρχικά, ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που συνδέεται με θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς τη Μεσόγειο, οι οποίες παρουσιάζονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πάνω από μια περιοχή. Επίσης, οι αντικυκλωνικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο, πιέζοντας τον αέρα κοντά στο έδαφος και θερμαίνοντάς τον. Τέλος, επηρεάζει η γειτνίαση με τη θάλασσα καθώς και οι άνεμοι.

— Οι αστικές περιοχές επηρεάζονται σημαντικά από τους καύσωνες. Υπάρχουν λύσεις προκειμένου η ζωή να γίνει πιο υποφερτή;
Η κλιματική κρίση έχει κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς και πιο βίαιους. Και είναι αλήθεια ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από τους καύσωνες αναμένονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η θερμοκρασία παραμένει υψηλή ακόμα και τη νύχτα. Επομένως κρίνεται απαραίτητο να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές μετριασμού των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στις μεγάλες πόλεις. Κι αυτό διότι η αύξηση αυτή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής μέσα σε μια μεγάλη πόλη, σε συνδυασμό με την επέκταση των οικιστικών περιοχών και τη μείωση των χώρων πρασίνου. Πέρυσι, για παράδειγμα, βιώσαμε τον μακροβιότερο καύσωνα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βρίσκονται σε θερμικό στρες όλο το 24ωρο, αφού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από 30°C. Κι αυτό είναι άκρως επιβαρυντικό για την υγεία των κατοίκων. Συνεπώς, ας μην υποτιμάμε τους κινδύνους που δημιουργεί το μείγμα της υγρής ζέστης διότι αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο προσεχές μέλλον. Είναι και κοινωνικό θέμα, γιατί αυτοί που πλήττονται είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Λαγουβάρδος: H δεκαετία 2011-2020 ήταν η θερμότερη από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα

Η Αθήνα φλέγεται / Κ. Λαγουβάρδος: «H δεκαετία 2011-2020 ήταν η θερμότερη από τα μέσα του 19ου αιώνα»

Πόσο θα μας επηρεάσει αυτό; Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης; Απαντά ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Λαγουβάρδος: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη δημόσια υγεία»

Οικολογική καθημερινότητα / Κώστας Λαγουβάρδος: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί τη δημόσια υγεία»

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο για τα νέα κλιματικά δεδομένα, την άνοδο της θερμοκρασίας και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Πράσινη ζωή - Πέντε podcasts για μια πιο οικολογική καθημερινότητα», σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
 Γιατί έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα;

Κ. Λαγουβάρδος / Γιατί φέτος έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα;

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί δεν έχουμε μάθει απολύτως τίποτα από τις καταστροφές των τελευταίων ετών και αναφέρεται στην ανύπαρκτη συνεργασία θεσμικών φορέων - πολιτείας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ