Γιατί φέτος έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα;

 Γιατί έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα; Facebook Twitter
Συνολικά, στη χώρα μας έχουν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα. Η έκταση που είχε καεί έως την Τετάρτη 23/8 είναι περίπου τριπλάσια αυτής που κατά μέσο όρο (2006-2022) καίγεται ετησίως στην Ελλάδα. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0


ΑΝΕΞΕΛΓΚΤΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ
 διάσπαρτα σημεία της χώρας. Ολονύχτιες μάχες, συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών. Καμένες περιοχές, κατεστραμμένα σπίτια, ανθρώπινες ζωές και αβοήθητα ζώα που χάνονται, χιλιάδες στρέμματα δάσους που γίνονται στάχτη. Ένα ακόμη καλοκαίρι είμαστε θεατές μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής. Η κλιματική αλλαγή καθιστά τα ακραία φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα. Την ίδια στιγμή, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδίου ασφαλούς συμβίωσης αστικού περιβάλλοντος και δασικών εκτάσεων συνθέτουν ένα εύφλεκτο μείγμα που αποτελεί μια τεράστια απειλή. Ρόδος, Κέρκυρα, Έβρος, Αθήνα, είναι μερικές από τις περιοχές όπου και φέτος είδαμε παντού στάχτη, δάκρυα και σιωπή.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Meteo, αθροιστικά, από την αρχή του έτους έως και την περασμένη Πέμπτη, η καμένη έκταση στην Ελλάδα καταγράφει αύξηση 195% σε σύγκριση με την έκταση που καίγεται κατά μέσο όρο (2002-2022) ετησίως στη χώρα μας. Συγχρόνως, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24/8 καταγράφουν συνολικά μείωση 52% σε σύγκριση με όσες εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα (2002-2022). Συνολικά, στη χώρα μας έχουν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα. Η έκταση που είχε καεί έως την Τετάρτη 23/8 είναι περίπου τριπλάσια αυτής που κατά μέσο όρο (2006-2022) καίγεται ετησίως στην Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε μάθει απολύτως τίποτα από τις καταστροφές των τελευταίων ετών. Μετά από κάθε καταστροφή, είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι, επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο. Το 2021 συζητήσαμε τα πάντα και σε εξαντλητικό βαθμό, αλλά επειδή το περσινό καλοκαίρι ήταν ήπιο, εφησυχάσαμε. Και ήρθε φέτος ένα χειρότερο από πλευράς συνθηκών καλοκαίρι να μας υπενθυμίσει όλα όσα δεν εφαρμόσαμε

Κώστας Λαγουβάρδος
Κώστας Λαγουβάρδος

Πώς είναι, όμως, δυνατό να έχουμε λιγότερες δασικές πυρκαγιές και περισσότερες καμένες εκτάσεις; Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, απαντά: «Καταρχάς, αναλύοντας τα δεδομένα, η εικόνα που προκύπτει για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι αποκαρδιωτική. Προφανώς και πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Οι συχνότεροι καύσωνες, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι δυνατοί άνεμοι ασφαλώς και συμβάλλουν σε αυτό, επηρεάζοντας σημαντικά την κατάσταση. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τα επόμενα καλοκαίρια θα εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο και ότι αυτή θα είναι η κανονικότητα τις ερχόμενες δεκαετίες. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί σε άλλες χώρες δεν παρατηρούνται αυτές οι αναλογίες.

Νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή να δούμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα, ειδικά σε θέματα σωστής προετοιμασίας, αποτελεσματικής διαχείρισης και πρόληψης. Διότι αν εξετάσουμε αναλυτικά τα στοιχεία, θα δούμε ότι ίδιες συνθήκες επικρατούν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, ωστόσο, ειδικά φέτος, για παράδειγμα, αν κοιτάξουμε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις δασικές πυρκαγιές θα διαπιστώσουμε ότι δεν παρουσιάζουν αντίστοιχα ποσοστά με τα δικά μας. Συγκεκριμένα, καταγράφοντας 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών, ενώ δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα. Να θυμίσουμε ότι η νότια Ιταλία και η Σικελία είχαν κι αυτές ρεκόρ θερμοκρασιών το 2022 και το 2023. Παράλληλα, στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι καταγράφηκε η μεγαλύτερη καμένη έκταση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή μετά το 2007. Άρα, κάτι δεν κάνουμε καλά και δεν αξιοποιούμε με ορθό τρόπο τα εργαλεία που διαθέτουμε».

 Γιατί έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα; Facebook Twitter
Ένα ακόμη καλοκαίρι είμαστε θεατές μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής. Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι οι φωτιές δεν σβήνουν το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα. Ο κ. Λαγουβάρδος σχολιάζει: «Όλα κρίνονται από τις ενέργειες που γίνονται προτού ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Χρειάζεται σοβαρότητα, καλύτερη ενημέρωση και καταγραφή παρατηρήσεων και προγνώσεων των μετεωρολογικών συνθηκών. Ο καιρός αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ως προς την εξέλιξη, τη συμπεριφορά ή την προειδοποίηση σχετικά με τις πυρκαγιές. Προσωπικά, θεωρώ ότι απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ θεσμικών και επιχειρησιακών φορέων. Δεν μπορεί στις μέρες μας μία υπηρεσία να καλύπτει τα πάντα, επειδή αυτό γινόταν παλιά. Δεν υποτιμώ κανέναν, αλλά οι εποχές αλλάζουν. Δυστυχώς, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά, διότι δεν έχουμε καν διαύλους επικοινωνίας. Οι εξελίξεις τρέχουν και έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να στέλνουμε τα δεδομένα. Αλλά αυτό δεν γίνεται, γι’ αυτό πάσχουμε σε επίπεδο ενημέρωσης και πρόβλεψης των συνθηκών. Επί παραδείγματι, εμείς έχουμε συστήματα που προβλέπουν τη μετακίνηση και την εξάπλωση του μετώπου της πυρκαγιάς, μάλιστα τα έχουμε αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν δύο χρόνια και πλέον έχουν εγκαταλειφθεί. Επίσης, διαθέτουμε εκατοντάδες μετεωρολογικούς σταθμούς που μεταδίδουν δεδομένα τα οποία δεν ζητούνται. Παράγουμε προγνωστικούς χάρτες και δεν αξιοποιούνται.

Ένα απλό διάταγμα αρκεί για να αλλάξουμε και να διευρύνουμε τον θεσμικό ρόλο δημόσιων φορέων. Όλα τα άλλα θεωρώ ότι είναι δικαιολογίες. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν παρατηρείται αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, που αποκλείονται από την ενημέρωση ή τη συνεργασία φορείς και μάλιστα δημόσιοι, όπως το Αστεροσκοπείο, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν. Υπάρχει έλλειμμα ως προς την προετοιμασία, την αρτιότερη ενημέρωση, τη χρήση των νέων εργαλείων και υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος της Μετεωρολογίας. Παρατηρησιακά δίκτυα, όπως αυτό των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Ε.Α.Α, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Στη συνέχεια, η πρόβλεψη μπορεί να πηγαίνει συντεταγμένα στην πολιτεία, τους δήμους και τις περιφέρειες. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, μόνο όταν εργαζόμαστε όλοι μαζί προς μια κοινή κατεύθυνση μπορούμε να προσφέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».  

 Γιατί έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα; Facebook Twitter
Στην περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία επτά χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της δασικής επιφάνειας. Φωτ.: Nephele Nomikou / SOOC

Οι οικολογικές καταστροφές πολλαπλασιάζονται και η συζήτηση μετά από κάθε φυσική καταστροφή είναι παρόμοια, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Γιατί δεν έχουμε μάθει τίποτε απ’ τα προηγούμενα καλοκαίρια; «Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε μάθει απολύτως τίποτα από τις καταστροφές των τελευταίων ετών. Μετά από κάθε καταστροφή, είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι, επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο. Το 2021 συζητήσαμε τα πάντα και σε εξαντλητικό βαθμό, αλλά επειδή το περσινό καλοκαίρι ήταν ήπιο, εφησυχάσαμε. Και ήρθε φέτος ένα χειρότερο από πλευράς συνθηκών καλοκαίρι να μας υπενθυμίσει όλα όσα δεν εφαρμόσαμε».

Στο σημείο αυτό ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει τα στοιχεία που αφορούν την Αττική, σημειώνοντας ότι πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός πως οι φωτιές έχουν κάνει στάχτη το 33% των δασών μέσα σε επτά χρόνια. Και καταλήγει: «Στην περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία επτά χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της δασικής επιφάνειας. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Κι αυτό δείχνει ότι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ως προς το θέμα αυτό είναι διαχρονικές».  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
EPEJERGAS HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οπτική Γωνία / HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οι κρίσιμοι σταθμοί μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε το 1981, οπότε πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, μέχρι σήμερα, που στόχος πια είναι η πλήρης ύφεση της νόσου, με ορίζοντα την επίτευξη της ίασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Επιστρατεύοντας το ύστατο μέσο πίεσης, ο Πάνος Ρούτσι ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη και άδεια για να ξεθάψει το παιδί που έχασε στο μοιραίο τρένο, ώστε να ταυτοποιηθεί και να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ