Ένα αβοκάντο την ημέρα βελτιώνει την ποιότητα διατροφής, αναφέρει έρευνα

Ένα αβοκάντο την ημέρα βελτιώνει την ποιότητα διατροφής, αναφέρει έρευνα Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, σύμφωνα με μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πεν Στέιτ.

Το αβοκάντο έρχεται να προσφέρει μια λύση καθώς η κακή ποιότητα διατροφής αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, και πολλοί Αμερικανοί ενήλικες έχουν κακή ποιότητα διατροφής και δεν πληρούν τις βασικές διατροφικές συστάσεις που παρέχονται από τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς.

Επικεφαλής αυτής της μελέτης ήταν η Kristina Petersen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών, και η Penny Kris-Etherton, συνταξιούχος Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Evan Pugh, ενώ η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Current Developments in Nutrition. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς μια παρέμβαση με βάση τα τρόφιμα - ένα αβοκάντο την ημέρα - επηρεάζει τη συνολική ποιότητα της διατροφής.

«Τα αβοκάντο είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που περιέχει πολλές φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Θέλαμε να δούμε αν η τακτική πρόσληψη αυτής της τροφής θα οδηγούσε σε αύξηση της ποιότητας της διατροφής», είπε ο Petersen. «Προηγούμενη έρευνα παρατήρησης δείχνει ότι οι καταναλωτές αβοκάντο έχουν υψηλότερη ποιότητα διατροφής από τους μη καταναλωτές. Έτσι, αναπτύξαμε αυτή τη μελέτη για να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και της συνολικής ποιότητας της διατροφής». 

Η Petersen δήλωσε ότι επειδή μόνο το 2% των Αμερικανών ενηλίκων καταναλώνουν τακτικά αβοκάντο, οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν εάν η συμπερίληψη του αβοκάντο στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ποιότητα της διατροφής του.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες πριν από την έναρξη της μελέτης και σε μερικά σημεία καθ' όλη τη διάρκεια για να καθορίσουν ποια ήταν η διατροφική τους πρόσληψη τις προηγούμενες 24 ώρες και αξιολόγησαν τη διατροφή τους χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για να καθορίσουν πόσο καλά συμμορφώθηκαν με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς. Η τήρηση των οδηγιών χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο της συνολικής ποιότητας της διατροφής.

Η μελέτη για το αβοκάντο

Η μελέτη περιελάμβανε 1.008 συμμετέχοντες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα συνέχισε τη συνήθη διατροφή της και περιόρισε την πρόσληψη αβοκάντο κατά τη διάρκεια της μελέτης 26 εβδομάδων, ενώ η άλλη ομάδα ενσωμάτωσε ένα αβοκάντο την ημέρα στη διατροφή της.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο την ημέρα αύξησαν σημαντικά τη συμμόρφωσή τους στις διατροφικές οδηγίες», είπε η Petersen. «Αυτό υποδηλώνει ότι στρατηγικές, όπως η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις διατροφικές οδηγίες και να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους».

Αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο βελτίωσε την ποιότητα της διατροφής, δεν είχαν προβλέψει πώς θα μπορούσαν να το πετύχουν οι συμμετέχοντες.

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν αβοκάντο ως υποκατάστατο ορισμένων τροφών υψηλότερων σε επεξεργασμένα δημητριακά και νάτριο», είπε ο Petersen. «Στη μελέτη μας, ταξινομήσαμε το αβοκάντο ως λαχανικό και είδαμε μια αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών που αποδίδεται στην πρόσληψη αβοκάντο, αλλά και οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το αβοκάντο για να αντικαταστήσουν ορισμένες πιο ανθυγιεινές επιλογές».

Σύμφωνα με τον Petersen, η κακή ποιότητα διατροφής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2, νεφρική νόσο και πολλές άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. «Με τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ανθρώπων στις διατροφικές οδηγίες, μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών των χρόνιων παθήσεων και να παρατείνουμε το προσδόκιμο υγιούς ζωής», είπε ο Petersen.

Όχι μόνο αβοκάντο, αλλά και φυστίκια

Η Petersen διεξήγαγε επίσης παρόμοιες μελέτες διερευνώντας τον αντίκτυπο των παρεμβάσεων με βάση τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης μεταξύ φιστικιών και ποιότητας διατροφής, αλλά είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί ποιες άλλες στρατηγικές με βάση τα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των ανθρώπων στις διατροφικές οδηγίες. 

«Σε μελέτες όπως αυτή, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τρόπους με βάση τα τρόφιμα για να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής, αλλά απαιτούνται επίσης στρατηγικές συμπεριφοράς για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τηρούν τις διατροφικές οδηγίες και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου», είπε ο Petersen.

Άλλοι συνεισφέροντες στη μελέτη περιλαμβάνουν τους Sydney Smith και David M. Reboussin, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest. Alice H. Lichtenstein και Nirupa R. Matthan, Πανεπιστήμιο Tufts; Zhaoping Li, Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες. και Joan Sabate, Sujatha Rajaram και Gina Segovia-Siapco, Πανεπιστήμιο Loma Linda. 

Το Avocado Nutrition Center υποστήριξε αυτή τη μελέτη. Ο χρηματοδότης δεν επηρέασε την ανάλυση δεδομένων, την ερμηνεία δεδομένων ή τη συγγραφή της δημοσιευμένης μελέτης.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM