Σεισμός 4,9R στο Τσανάκαλε: Τούρκοι σεισμολόγοι εκτιμούν την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

Σεισμός στο Τσανάκαλε: Τι λένε Τούρκοι σεισμολόγοι για την πιθανότητα σεισμού στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

Ανησυχία έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, ο σεισμός που ταρακούνησε χτες τα Δαρδανέλια, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να πρόκειται για προάγγελο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο οποίος αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη και για τον οποίο υπάρχουν φόβοι ότι αν είναι μεγαλύτερος από 7 Ρίχτερ θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή στην τουρκική μεγαλούπολη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), ο σεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του Γενιτζέ, στην επαρχία του Τσανάκαλε. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21.38 σε εστιακό βάθος 10.44 χιλιομέτρων. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω επαρχίες. 

Τι αναφέρουν Τούρκοι επιστήμονες για τον σεισμό

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωλογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου 18 Μάρτη του Τσανάκαλε (ÇOMÜ), είπε ότι περισσότεροι από 150 σεισμοί με μεγέθη που κυμαίνονται από 2,0 έως 3,0 σημειώθηκαν σε αυτήν την περιοχή σε περίπου ένα μήνα. Ο δρ. Σουχά Οζντέν είπε, «Αυτές οι κατανομές σεισμών είναι σε μια πολύ διάσπαρτη περιοχή. Ο χθεσινός σεισμός συμπίπτει με ένα σημείο σχεδόν στη μέση αυτής της περιοχής», είπε.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ενεργό ρήγμα σε αυτή την περιοχή, όπως όλοι γνωρίζουμε από τον χάρτη ρηγμάτων της Τουρκίας, ο Οζντέν είπε: «Υπάρχει η γραμμή ρήγματος Τσαν - Μπιγκα ακριβώς προς τα νότια και η γραμμή ρήγματος Καραμπιγκά στα βόρεια. Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω ότι, ζούμε σε μια σεισμική ζώνη εντός της γεωγραφίας της χώρας μας. Σεισμοί έως και 5 Ρίχτερ μπορούν να συμβούν σχεδόν οπουδήποτε».

Ένας εκ των κορυφαίων σεισμολόγων της χώρας, ο δρ. Νατζί Γκιορούρ, με ανάρτησή του, στο ίδιο καθησυχαστικό κλίμα, σχολίασε ότι «ο τελευταίος σεισμός σε αυτή την τοποθεσία ήταν το 1953 και είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ. Τέτοιοι σχετικά μικροί σεισμοί αναμένονται σε μια περιοχή όπου υπάρχει συσσώρευση τάσεων».

Ο έτερος κορυφαίος σεισμολόγος της Τουρκίας, καθηγητής Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, σχολίασε: «Ο νοτιότερος κλάδος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που εκτείνεται στο Γενιτζέ μέσω Προύσας, Κρεμαστής (M. Kemalpaşa), Λοπάδιον (Ulubat), Μανιάς και Γκιονέν, ενώνεται με το ρήγμα του Αδραμυττίου. Το 1964 στο  Μανιάς και το 1953 στο Γκιονέν σεισμοί σημειώθηκαν σε αυτό το ρήγμα. Υπάρχει ένα κενό σεισμού. Ο σημερινός σεισμός 4,9 Ρίχτερ είναι ένα σύμπτωμα της έντασης που έχει συσσωρευτεί εδώ. Αυτό το χρονικό εύρος 'σιωπής' κυοφορεί σεισμό μεταξύ 6,8 και 7,4 Ρίχτερ», είπε.

Από την άλλη πλευρά, σεισμολόγοι που βγήκαν στον τηλεοπτικό σταθμό της Sözcü είπαν ότι ο σεισμός αποτελεί προάγγελο μεγαλύτερου.

«Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», είπε ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.

Ένας άλλος σεισμολόγος ο Χουσεΐν Οζτούρκ προειδοποίησε από την πλευρά του: «Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».

Ο γεωλόγος Οκάν Τουισούζ συμμετείχε στην εκπομπή του NTV και έκανε δηλώσεις μετά τον σεισμό στο Τσανάκαλε. Εξήγησε ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που έσπασε το 1953. «Ας πούμε απλώς ότι δεν υπήρξε αρκετή συσσώρευση ενέργειας από το 1953 έως τώρα». Ο Τουισούζ είπε «η συνέχεια αυτού του ρήγματος είναι ένα ρήγμα που περνά γύρω από την Πάνορμο (Bandırma) και η Αρτάκη (Erdek) και συνδέεται με την Κίο (Gemlik)... Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πολύ μεγάλου σεισμού». Ως προς την Κωνσταντινούπολη ο Τουισούζ είπε «είναι πολύ δύσκολο αυτό το ρήγμα να επηρεάσει την Κωνσταντινούπολη. Το νιώθουμε, το προσέχουμε, αλλά δεν κάνει ζημιά», είπε.

Ο καθηγητής δρ.Σουκρού Ερσόι είπε ότι «πρέπει να ήταν ένας σεισμός που σχετίζεται με τα νότια παρακλάδια, όχι ο μεγάλος σεισμός που περιμέναμε στη θάλασσα του Μαρμαρά. Δεν είναι ο σεισμός που σχετίζεται με τον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που περιμέναμε. Έγινε ένας σεισμός 7,2 βαθμών το 1953, τον οποίο ονομάζουμε σεισμό του Γενιτζε. Έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, αυτό είναι κοντά του. Υπάρχει δραστηριότητα στον κόλπο της Κίου (Gemlik). Αυτό προσπαθούμε να το παρακολουθήσουμε. Στην περιοχή αυτή, υπάρχει δραστηριότητα στον κόλπο της Κίου και στη χερσόνησο Gemlik και στη χερσόνησο των Πηγών (Biga). Μας έπιασε η κουβέντα για τον βόρειο κλάδο και παραμελήσαμε τον νότο».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM