ΟΗΕ: Βάσιμες ενδείξεις για σεξουαλική βία και ομαδικούς βιασμούς στις επιθέσεις της Χαμάς

ΟΗΕ: Βάσιμες ενδείξεις για σεξουαλική βία και ομαδικούς βιασμούς στις επιθέσεις της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Έκθεση των ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα αναφέρει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως ασκήθηκε σεξουαλική βία κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε ένοπλες συρράξεις Πραμίλα Πάτεν, βρέθηκε στο Ισραήλ από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου. Στόχος της αποστολής ήταν να συλλέξει, να αναλύσει και να επαληθεύσει πληροφορίες και μαρτυρίες σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας που συνδέονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Συλλέχθηκαν αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες, ενδεικτικές διαφόρων μορφών σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένων του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, σεξουαλικών βασανιστηρίων ή σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης. Στα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά, τα θύματα που υπέστησαν πρώτα βιασμό στη συνέχεια σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον δύο περιστατικά αφορούν το βιασμό των πτωμάτων γυναικών», αναφέρεται στην 24σέλιδη έκθεση του ΟΗΕ.

Τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ δηλώνουν ότι συγκέντρωσαν «σαφείς και πειστικές πληροφορίες ότι ορισμένοι όμηροι που μεταφέρθηκαν στη Γάζα έχουν υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας» και υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι τέτοιους είδους βία μπορεί να συνεχίζεται».

Της έρευνας των Ηνωμένων Εθνών προηγήθηκαν πολυάριθμες μαρτυρίες για σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και ισχυρισμοί Παλαιστίνιων αξιωματούχων ότι Παλαιστίνιες γυναίκες που κρατούνται και στη Δυτική Όχθη είχαν δεχθεί σεξουαλικές επιθέσεις. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ζήτησε από το Ισραήλ να επιτραπεί η πρόσβαση σε άλλα όργανα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν ενδελεχείς ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς.

Με πληροφορίες από New York Times, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ