Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ- «Εξυπηρετούν το συμφέρον του Πούτιν»

Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ- «Εξυπηρετούν το συμφέρον του Πούτιν» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Την έντονη αντίδραση κορυφαίων αξιωματούχων προκάλεσαν τα όσα δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην προστατεύσουν συμμάχους του ΝΑΤΟ απέναντι σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, αν δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα. 

«Όποιος υπαινιγμός ότι σύμμαχοι μπορεί να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και θέτει σε αυξημένο κίνδυνο Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

«Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι έτοιμη και ικανή να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της. 

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.  

«Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπενθυμίζοντας ότι η Συμμαχία υποστήριξε την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων επί 75 χρόνια. 

«Δεν φέρνουν περισσότερη ασφάλεια ή ειρήνη στον κόσμο. Αντίθετα, τονίζουν εκ νέου την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει επειγόντως περαιτέρω τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της. Και να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή», συμπλήρωσε σε ανάρτηση που έκανε μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

«Το μότο του ΝΑΤΟ “ένας για όλους και όλοι για έναν” αποτελεί δέσμευση. Η υπονόμευση της αξιοπιστίας συμμαχικών χωρών σημαίνει αποδυνάμωση όλου του ΝΑΤΟ. Καμία προεκλογική καμπάνια δεν αποτελεί δικαιολογία για παιχνίδια με την ασφάλεια της Συμμαχίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Βλάντισλαβ Κόσινιακ- Κάμιζ.  

Το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον μέλους της Συμμαχίας θα θεωρηθεί ότι είναι εναντίον όλων και θα αντιμετωπιστεί συλλογικά. 

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσαν αντιδράσεις 

Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε συνάντηση με ηγέτες του ΝΑΤΟ. 

Διηγήθηκε ότι πρόεδρος «μεγάλης χώρας», την οποία δεν κατονόμασε, τον ρώτησε «αν δεν πληρώσουμε και μας επιτεθεί η Ρωσία, θα μας προστατεύσετε;». «Είπα, “δεν πληρώσατε; Είστε αμελείς;”. Απάντησε: “ναι, ας πούμε ότι συνέβη αυτό”. Όχι, δεν θα σας προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι διά@@ο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε». 

«Τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν αυτά», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, σημειώνοντας πως ίσως ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει θέματα» με τη μνήμη του. «Στην πραγματικότητα ήταν μια γυναίκα πρόεδρος, όχι χώρας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σε συζήτηση που είχε εκείνη με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. 

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα σχετικά με την ασφάλειά μας κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με αυτήν ή την άλλη εκλογική αναμέτρηση, ειδικότερα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», συμπλήρωσε ο Μπρετόν, που πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ κατανοούν πως η Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες.

Λευκός Οίκος: Φριχτές και ανισόρροπες οι δηλώσεις Τραμπ 

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, τις οποίες χαρακτήρισε «φριχτές και ανισόρροπες». 

«Η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, όταν ρωτήθηκε για τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν αποκατέστησε τις συμμαχίες των ΗΠΑ, διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα «μεγαλύτερο και πιο ζωντανό απ’ ό,τι έχει υπάρξει ποτέ».

«Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί διαταραγμένο χάος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια, όχι να είναι αντίθετος σε αυτά», τόνισε. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM