Πέθανε ο πρώην υπουργός που εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία

Πέθανε ο πρώην υπουργός που εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία Facebook Twitter
Φωτ.: International Commission against death penalty
0

Πέθανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ρομπέρ Μπαντεντέρ, που εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία το 1981.

Σήμερα το πρωί o Ρομπέρ Μπαντεντέρ, μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Γαλλίας πέθανε σε ηλικία 95 χρονών. Κατά τη διάρκεια του πολιτικού του βίου υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν και ως υπουργός Δικαιοσύνης εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα, ένα ζήτημα αρκετά δύσκολο εκείνη την εποχή.

Σημειώνεται πως οι Γάλλοι πολίτες τότε,  ήταν υπέρ της θανατικής ποινής και η χώρα ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές που την κατήργησαν. Εκτός από την κατάργηση της θανατικής ποινής κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ προώθησε επίσης την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Γαλλία. Υπήρξε επίσης καθηγητής πανεπιστημίου, επί 30 χρόνια δικηγόρος, γερουσιαστής καθώς και πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας.

Πέθανε ο πρώην υπουργός που εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία Facebook Twitter
Φωτ.: Wikipedia

Στην Ελλάδα ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ έγινε γνωστός το 1992, όταν ως πρόεδρος επιτροπής νομομαθών της τότε ΕΟΚ, η οποία γνωμοδότησε ότι η ΠΓΔΜ πληρούσε προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως κράτος. Η οικογένειά του είχε εβραϊκή καταγωγή και διέμενε στο Παρίσι, ενώ ο ίδιος υπήρξε μάρτυρας της σύλληψης του πατέρα του από τους Ναζί. Τόσο ο πατέρας του όσο και πολλά μέλη της οικογένειας του μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και θανατώθηκαν.

Ως δικηγόρος γνωρίστηκε και υπερασπίστηκε τον κυνηγημένο από τον μακαρθισμό Ζιλ Ντασσέν, εξειδικεύθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια υπήρξε δικηγόρος ηθοποιών, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι κ.α. Υπερασπίστηκε επίσης, κατά τα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας, τον Φρανσουά Μιτεράν, στον οποίο είχε υποβάλει μήνυση για δυσφήμηση ο ανιψιός του Σαρλ Ντε Γκολ επιδιώκοντας την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η τελευταία επίσημη εμφάνιση του ήταν το 2021 σε μία τελετή που έδωσε το «παρών» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τα 40 χρόνια από την κατάργηση της ποινής του θανάτου στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM