Ιαπωνία: Καταδίκη σε θάνατο για τον εμπρηστή του στούντιο animation

Ιαπωνία: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο δράστης του εμπρησμού στο στούντιο Kyoto Animation Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε θάνατο καταδικάστηκε ο δράστης για τον εμπρησμό ενός στούντιο animation στο Κιότο της Ιαπωνίας, που στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους, κυρίως νεαρούς εργαζομένους ενώ περισσότεροι από 30 άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο εμπρησμός είχε λάβει χώρα το 2029, με δράστης τον 45χρονο Σίνζι Αόμπα, ο οποίος έβαλε φωτιά στο στούντιο Kyoto Animation γνωστό και ως “KyoAni” για να πάρει εκδίκηση. Το έγκλημα έχει καταγράφει ως το πλέον πολύνεκρο που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες, ενώ η καταδίκη σε θάνατο αποτελεί την εσχάτη των ποινών στη χώρα.

Ο 45χρονος κατηγορούνταν για πέντε αδικήματα, μεταξύ των οποίων αυτό της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και του εμπρησμού. Η εισαγγελία είχε ζητήσει τον προηγούμενο μήνα να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

«Δεν πίστευα ότι θα πέθαιναν τόσοι άνθρωποι και νομίζω τώρα ότι το παράκανα», είχε δηλώσει ο κατηγορούμενος την πρώτη ημέρα της δίκη του, τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο τον Δεκέμβριο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιθυμία των οικογενειών των θυμάτων να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου απάντησε λέγοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να πληρώσω για το έγκλημά μου (με αυτή την ποινή)».

Εκδίκηση ο λόγος του εμπρησμού

Ο Σίνζι Αόμπα μπήκε στο κτίριο του στούντιο και έριξε βενζίνη προτού βάλει φωτιά φωνάζοντας: «Θα πεθάνετε», σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες. Από την πλευρά τους, οι πυροσβέστες είχαν χαρακτηρίσει την πυρκαγιά «πρωτοφανή», ενώ είχαν υπογραμμίσει πως ήταν «εξαιρετικά δύσκολες» οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχείρησαν για να διασώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν απ’ τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Ο 45χρονος ήθελε να εκδικηθεί το στούντιο διότι ήταν πεπεισμένος ότι του είχε κλέψει μία ιδέα για σενάριο, κάτι που το Kyoto Animation αρνείτο κατηγορηματικά. Ο δράστης τραυματίστηκε σοβαρά από την πυρκαγιά και χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις, ενώ στη δίκη του εμφανίστηκε με αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι είναι αθώος, ισχυριζόμενοι ότι «δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει το καλό από το κακό» λόγω των ψυχιατρικών του προβλημάτων. Όμως το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό.

Να σημειωθεί πως η Ιαπωνία είναι από τις λίγες δημοκρατικές χώρες που εφαρμόζει ακόμη τη θανατική ποινή, δι’ απαγχονισμού, και η κοινή γνώμη της Ιαπωνίας εξακολουθεί να τη στηρίζει στην πλειονότητά της, παρά τις επικρίσεις από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM