Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν άλλα δύο drones των Χούτι

Νέα χτυπήματα του αμερικανικού στρατού σε drones των Χούθι Facebook Twitter
Φωτ.: CENTCOM
0

Σε νέα κατάρριψη drone των ανταρτών Χούτι προχώρησε τη Δευτέρα ο αμερικανικός στρατός στην Υεμένη ευρισκόμενος όπως ανακοινώθηκε «σε νόμιμη άμυνα».  Η κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έρχεται σε μια στιγμή όπου οι φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη έχουν ενταθεί. 

Τα δύο drones, φορτωμένα εκρηκτικά, «εντοπίστηκαν (...) σε περιοχές της Υεμένης ελεγχόμενες από τους Χούτι» και «κρίθηκε πως ήγειραν άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», τόνισε μέσω του «X» η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλασίασαν τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη. Ο αμερικανικός στρατός επισημαίνει ότι στόχος είναι η προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τις επιθέσεις των Χούτι. Οι σιίτες αντάρτες, υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις τους γίνονται για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκονται υπό την πολιορκία και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούτι είναι κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, το οποίο πολεμά εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης από το 2014. Οι αντάρτες αυτή τη στιγμή, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου. 

Καθώς οι Χούτι εξαπολύουν πλήγματα εναντίον πλοίων συνδεόμενων, κατ’ αυτούς, με το Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος σύμμαχος, άλλες ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν βάζουν στο στόχαστρο αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή τους τελευταίους μήνες. 

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν άρχισε περιοδεία χθες για πέμπτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Σκοπός του είναι να διευκολύνει την κήρυξη ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εκτυλίσσεται σημαντική ανθρωπιστική κρίση. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM