Η στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας έμαθε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας έμαθε για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίαζε εκτάκτως, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα μέλη του έμαθαν ότι αυτό είχε ήδη συμβεί. 

Οι πρεσβευτές περιέγραψαν σε ντοκιμαντέρ του BBC τη στιγμή που έμαθαν για την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Κάτι που, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, αιφνιδίασε ακόμη και τον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια. 

«Τα νέα εξαπλώνονταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σαν φωτιά. Σχεδόν άκουγες τα κινητά να δονούνται», δήλωσε η πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. «Ο Ρώσος ομόλογός μου, Βασίλι Νεμπένζια, κοίταξε το κινητό του και έμαθε τα νέα, επειδή προφανώς δεν του είχαν πει ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να εισβάλει», συμπλήρωσε. 

Ο Νεμπένζια επίσης μίλησε στο BBC. «Ο Αντόνιο Γκουτέρες καθόταν δίπλα μου και με ρωτούσε αν το ήξερα. Είπα ότι ήταν η πρώτη φορά που το άκουγα», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής. 

«Περιμέναμε ότι θα γίνει αυτή η επίθεση. Κανένας μας δεν ανέμενε το θράσος ότι η επίθεση θα συνέβαινε ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ. 

«Ο κύριος στόχος του ΟΗΕ είναι η τήρηση της ειρήνης. Όταν ένα μόνιμο μέλος εισβάλει σε άλλη χώρα, είναι σαν να βλέπεις την αποστολή σου να καταρρέει», παραδέχθηκε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

«Ο Νεμπέζνια ήταν εντελώς χαμένος», σχολίασε ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σεργκέδι Κιλίτσια. «Σκεφτόμουν όλες τις άθλιες δηλώσεις που είχε κάνει τις εβδομάδες πριν από την εισβολή. Και μετά είσαι μπροστά του και η εισβολή είναι σε εξέλιξη», συμπλήρωσε. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ουκρανός πίεσε τον Ρώσο ομόλογό του να εξηγήσει τι συνέβαινε εκείνη την ώρα. «Έχεις smartphone, μπορείς να πάρεις τώρα τον Λαβρόφ», του είπε, καλώντας τον να τηλεφωνήσει στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. 

«Μου έλεγε να τηλεφωνήσει στον Λαβρόφ, αλλά αναρωτήθηκα “ποιος είναι αυτός να μου δίνει εντολές; Έχω τα δικά μου αφεντικά”», θυμήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής, μιλώντας στο BBC. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM
Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM
Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM