Έρευνα: Γιατί η μουσική, το πιάνο και το τραγούδι βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου

Έρευνα: Γιατί η μουσική, το πιάνο και το τραγούδι βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Νέα μελέτη δείχνει πως η ενασχόληση με τη μουσική στη διάρκεια της ζωής μας σχετίζεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου μας σε μεγαλύτερη ηλικία!

Θέλοντας να διερευνήσουν την επίδραση που έχει η ενασχόληση με τη μουσική στην υγεία του εγκεφάλου- το να παίζει κανείς μουσικό όργανο ή να τραγουδά σε χορωδία- ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 ενήλικες άνω των 40 ετών. 

Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να διαπιστώσουν αν η ενασχόληση με τη μουσική συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση τα μετέπειτα χρόνια της ζωής τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο, ιδίως με το πιάνο, συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, γνωστή ως εκτελεστική λειτουργία. Όσοι συνέχιζαν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος.

Ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου είναι το τραγούδι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να οφείλεται και στους κοινωνικούς παράγοντες της συμμετοχής σε χορωδία ή ομάδα.

Η Αν Κορμπέτ, καθηγήτρια Έρευνας για την άνοια στο πανεπιστήμιο του Έξετερ επισήμανε πως «αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί αυτή η σχέση, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα αποτελούσε πολύτιμο μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την ανάδειξη ενός προστατευτικού τρόπου ζωής για την υγεία του εγκεφάλου, όπως και η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στη μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία».

Η νέα μελέτη έγινε από ειδικούς του πανεπιστημίου του Έξετερ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Geriatric Psychiatry».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM