Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του κεντρικού Lancashire ανακάλυψαν μια γιγάντια δομή γαλαξιών σε σχήμα δακτυλίου στο διάστημα.
Η δομή έχει διάμετρο 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός και φαίνεται να είναι περίπου 15 φορές το μέγεθος της Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό, όπως φαίνεται από τη Γη. Οι επιστήμονες τον ονόμασαν Μεγάλο Δακτύλιο και αποτελείται από γαλαξίες και σμήνη γαλαξιών.
Λένε ότι είναι τόσο μεγάλη που είναι πρόκληση για όλα όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν. Ο δακτύλιος ωστόσο, φυσικά, δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Τέτοιες μεγάλες δομές δεν πρέπει να υπάρχουν, σύμφωνα με μια από τις κατευθυντήριες αρχές της αστρονομίας, που ονομάζεται κοσμολογική αρχή. Αυτό δηλώνει ότι όλη η ύλη απλώνεται ομαλά σε ολόκληρο το σύμπαν.
Παρόλο που τα αστέρια, οι πλανήτες και οι γαλαξίες είναι τεράστιες συστάδες ύλης στα ανθρώπινα μάτια, στο πλαίσιο του μεγέθους του σύμπαντος είναι ασήμαντα. Σύμφωνα με τη θεωρία δε, δεν πρέπει να σχηματίζονται πολύ μεγαλύτερα κομμάτια ύλης.
Ο Μεγάλος Δακτύλιος δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη πιθανή παραβίαση της κοσμολογικής αρχής και έτσι υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Σύμφωνα με τον δρ Robert Massey, αναπληρωτή διευθυντή της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, τα στοιχεία, για μια επανεξέταση αυτού που υπήρξε μια κεντρική ιδέα της αστρονομίας. αυξάνονται.
«Αυτή είναι η 7η μεγάλη δομή που ανακαλύφθηκε στο σύμπαν και η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι το σύμπαν είναι ομαλό στη μεγαλύτερη κλίμακά του. Εάν αυτές οι δομές είναι πραγματικές, τότε είναι σίγουρα τροφή για σκέψη για τους κοσμολόγους και την αποδεκτή σκέψη για το πώς έχει εξελιχθεί το σύμπαν», είπε.
Ο Μεγάλος Δακτύλιος εντοπίστηκε από την Alexia Lopez, μια διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire (UCLan), η οποία ανακάλυψε επίσης τη Γιγάντια Αψίδα, μια δομή που εκτείνεται σε 3,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από το διάστημα. Ερωτηθείσα πώς ένιωθε για ανακαλύψεις της, είπε πως το όλο θέμα είναι πραγματικά σουρεαλιστικό. «Τσιμπιέμαι, γιατί αυτές τις ανακαλύψεις τις έκαναν τυχαία. Αλλά είναι μεγάλο πράγμα και δεν μπορώ να το πιστέψω. Το λέω, δεν πιστεύω, ότι τις έκανα εγώ. Καμία από αυτές τις δύο εξαιρετικά μεγάλες δομές δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν με την τρέχουσα κατανόησή μας για το σύμπαν. Και τα εξαιρετικά μεγάλα τους μεγέθη, τα χαρακτηριστικά σχήματα και η κοσμολογική εγγύτητα πρέπει σίγουρα να μας λένε κάτι σημαντικό - αλλά τι ακριβώς;» σημείωσε.
Τόσο ο Μεγάλος Δακτύλιος όσο και η Γιγάντια Αψίδα εμφανίζονται σχετικά κοντά μεταξύ τους, κοντά στον αστερισμό του Bootes the Herdsman. Ο καθηγητής Don Pollacco, του τμήματος φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Warwick, είπε ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά μικρή, επομένως τα δύο αντικείμενα μπορεί να σχετίζονται και να σχηματίσουν μια ακόμη μεγαλύτερη δομή.
«Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς φτιάχνονται τόσο μεγάλες δομές; Είναι απίστευτα δύσκολο να συλλάβουμε κάποιον μηχανισμό που θα μπορούσε να παράγει αυτές τις δομές, επομένως οι επιστήμονες εικάζουν ότι βλέπουμε ένα απομεινάρι από το πρώιμο σύμπαν, όπου τα κύματα υλικού υψηλής και χαμηλής πυκνότητας «παγώνουν» σε ένα εξωγαλαξιακό μέσο».
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη οντότητα που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες είναι ένα υπερσμήνος γαλαξιών που ονομάζεται Σινικό Τείχος του Ηρακλή, το οποίο έχει πλάτος περίπου 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Ενώ ο Μεγάλος Δακτύλιος εμφανίζεται ως ένας σχεδόν τέλειος δακτύλιος στον ουρανό, η ανάλυση της Lopez δείχνει ότι έχει σχήμα, που μοιάζει περισσότερο σαν σπιράλ κάτι σαν τιρμπουσόν. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην 243η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (AAS) στη Νέα Ορλεάνη.
Με πληροφορίες του BBC