Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικο του κέντρου  Facebook Twitter
Ο Φώτης μόλις έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 
0

Με σπουδές στον τομέα των οικονομικών και της πληροφορικής σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Αγγλίας, ο Φώτης Χατζηδάκης είναι επικεφαλής Μηχανικών Λογισμικού σε ψηφιακό κέντρο τεχνολογικής πολυεθνικής εταιρείας, ενώ έχει εργαστεί σε αντίστοιχες θέσεις ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων σε Λονδίνο και Βιέννη, διευθύνοντας επιχειρηματικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν όλα αυτά με το φαγητό; Αν έχετε πέσει πάνω σε ένα μικρό και με έντονα ποπ χρώματα μαγαζί πέριξ του Συντάγματος, στην οδό Πραξιτέλους, που το λένε Photis Deli, είναι γιατί ο ίδιος έδωσε το όνομά του στο νέο σαντουιτσάδικο της πόλης. 

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τα καλά καφέ και τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε. Το σάντουιτς έχει απογειωθεί στην Αθήνα, είναι αρκετοί εκείνοι που το προσφέρουν ποιοτικό, με σωστό ψωμί, όπως πρέπει, και στον χάρτη των καλών στριτφουντάδικων ήρθε να προστεθεί το Photis Deli που λειτουργεί σε μια παλιά στοά εκεί όπου κάποτε τρώγαμε τις συνταγές του Big Mouth, που ήταν από αυτά τα μαγαζιά που άνοιξαν τον δρόμο για να αναπτυχθεί αυτή η τάση στην πόλη.

Tα έχουμε ξαναπεί: πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς», δεν εννοούν το «βρόμικο» που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους.

Όλα ξεκίνησαν όταν σε ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Φώτης Χατζηδάκης έφαγε στο θρυλικό  Katz's delicatessen που σερβίρει το πιο διάσημο στον κόσμο σάντουιτς με παστράμι. Από εκεί και έπειτα αποφάσισε ότι σε όλα τα ταξίδια θα δοκιμάζει πάντα τα πιο εμβληματικά  σαντουιτσάδικα κάθε πόλης που επισκέπτεται – και στο All'Antico Vinaio της Ρώμης έχει φάει, και στο Sarra Deli στο Παρίσι, για το Λονδίνο όπου κατοικούσε, δε, έχει ολόκληρη λίστα με τέτοια μέρη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να κάνει το δικό του προσεγμένο σαντουιτσάδικο και να αποτυπώσει σε ένα μενού τις γευστικές του εμπειρίες, να προσφέρει συνταγές που ναι μεν έχουν διαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη του σάντουιτς, παραλλαγμένες όμως, με ντόπια υλικά και στοιχεία, γιατί είμαστε στην Αθήνα.

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα.

Τις συνταγές τις έχει βγάλει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ενώ στην κουζίνα του βρίσκεται η σεφ Μελίνα Ντινάι που δημιουργεί και δικούς της συνδυασμούς κι έτσι προκύπτουν σάντουιτς ημέρας. Με παρασκευές δικές τους, φτιάχνοντας το δικό τους χούμους και δικό τους τουρσί, με κρέατα Ηπείρου από τον Μπούμπα και αλλαντικά από το Μιράν, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, γραβιέρα από την Κρήτη, τσαλαφούτι από τη Φθιώτιδα, φέτα από την Ήπειρο και λάδι από τη Λέσβο, στο Photis Deli τα σάντουιτς είναι όλα ντελικάτα και ανάλαφρα, ιδανικά για ένα μεσημεριανό που δεν μας ρίχνει, αλλά και για πρωινό. Αν είστε από τους πιστούς του Trends, του παλιού σαντουιτσάδικου του Συντάγματος που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στη Ναυάρχου Νικοδήμου, νομίζω πως στην Πραξιτέλους θα βρείτε ακόμα ένα μέρος με σάντουιτς του στυλ σας. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Πολύ ωραία vegetarian πρόταση είναι το Pesto Genovese σε ψωμάκι μπριός με φρέσκια μοτσαρέλα, ντομάτα και πίκλα αγγούρι. Ειδικεύεται στα σάντουιτς με μοσχάρι, υπάρχει ποικιλία σε αυτή την κατηγορία: θα βρείτε ένα με μοσχαρίσιο μπούτι και τσαλαφούτι, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και σπανάκι σε μπαγκέτα καλαμποκιού, και ένα με παστράμι και κρέμα γραβιέρας, με ψητές ντομάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια στο ίδιο ψωμί. Επίσης, φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν, και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα. Κάνουν και ένα με σπιτικά μοσχαρίσια κεφτεδάκια και φρέσκια μοτσαρέλα, με σάλτσα ντομάτας και baby ρόκα σε ψωμάκι μπριος.

Προς το παρόν, το Photis Deli λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ μόλις μπήκε και στις πλατφόρμες φαγητού, αν και για μια πρώτη δοκιμή θα σας πρότεινα να περάσετε από εκεί, γιατί το σάντουιτς είναι στην καλύτερή του φάση πάντα την ώρα που βγαίνει, και μπορείτε να το απολαύσετε με την ησυχία σας στη στοά, που πήρε χρώμα. 

Photis Deli: Το νέο καλό σαντουιτσάδικου του κέντρου  Facebook Twitter
φτιάχνουν ένα με μπούτι μαύρου χοίρου που το σιγοψήνεται για τρεισήμισι ώρες, αφού το έχουν αφήσει να μαριναριστεί μισή μέρα σχεδόν και το ταιριάζουν μέσα σε πολύσπορη μπαγκέτα με σάλτσα φέτας, μουστάρδα και baby ρόκα.

Πραξιτέλους 20, Σύνταγμα

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Γεύση / Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Στον Κεραμεικό, λίγα βήματα πιο κάτω από το αστεράτο του εστιατόριο, ο βραβευμένος σεφ μαζί με τον Κώστα Μπαρούτη και τον Χρήστο Ρήγα θα δοκιμαστούν στις γεύσεις του δρόμου, σερβίροντας εναλλακτικά μπέργκερ και αναβαθμισμένο «βρόμικο» φαγητό στο οποίο θα αξιοποιούν τη φύρα που προκύπτει από τις πρώτες ύλες του CTC.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια κρασιά θα απογειώσουν τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου

Γεύση / 25η Μαρτίου: Τα καλύτερα κρασιά για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Κάθε γιορτή και σχόλη για μένα είναι μια ευκαιρία χαράς και απόλαυσης. Όχι ότι τις άλλες μέρες πρέπει να μιζεριάζουμε, απλώς οι γιορτές είναι μια υπενθύμιση να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το Καφενείο στη Λουκιανού είναι κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Γεύση / Άνοιξε ξανά το Καφενείο στη Λουκιανού, ένα κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Με νέους ιδιοκτήτες, αλλά την ίδια αγάπη για την ελληνική κουζίνα, το θρυλικό στέκι του Κολωνακίου μπαίνει στη σύγχρονη φάση του, κρατώντας όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που έφτιαξαν τον μύθο του.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Kissa Athens: Μια γιαπωνέζικη παμπ στο Κολωνάκι

Γεύση / Kissa Athens: Μια γιαπωνέζικη παμπ στο Κολωνάκι

O Θάνος Στασινός φτιάχνει πιάτα που πατούν σε ιαπωνικές τεχνικές, αλλά έχουν πιο ελεύθερη προσέγγιση και σίγουρα προσιτές τιμές. Kαι στην Ιαπωνία πάντως την ίδια αποστολή έχουν οι παμπ όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Χαλαρά, με φαγητό και ποτό. To ίδιο και αυτή η νέα άφιξη.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα αχνιστά ράμεν είναι η πιο hot τάση στο φαγητό

Γεύση / Η Αθήνα το 'χει και με το Ράμεν. Εδώ θα βρεις τα καλύτερα

Το εμβληματικό πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και στην Αθήνα. Από αυθεντικά ramen bars μέχρι πιο δημιουργικές εκδοχές, αυτά είναι τα μαγαζιά όπου θα βρεις μερικά από τα πιο νόστιμα bowls της πόλης.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Γαλλικές ετικέτες κρασιού: Θα τις καταλάβουμε ποτέ;

Το κρασί με απλά λόγια / Γαλλικές ετικέτες κρασιού: Θα τις καταλάβουμε ποτέ;

Οι γαλλικές ετικέτες κρασιού μοιάζουν συχνά με γρίφο: περιοχές αντί για ποικιλίες, όροι, φράσεις και ονόματα που δύσκολα προφέρονται. Στο νέο επεισόδιο του podcast «Το κρασί με απλά λόγια» προσπαθούμε να τις αποκωδικοποιήσουμε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ