Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Τα σάντουιτς του Μονόκερου μπορεί να ακούγονται λιτά αλλά είναι δροσερά και πολύ νόστιμα, λες και μας τα έχει φτιάξει κάποιος δικός μας άνθρωπος για κολατσιό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Monokeros bakery

Ο Περικλής Σταμπόγλης ερωτεύτηκε το ψωμί όταν σπούδαζε ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Γαλλία, ενώ η Ελένη Θεοδοσοπούλου είναι ηθοποιός και τώρα πια τα πρωινά βάζει στη βιτρίνα τους γλυκά δικής της έμπνευσης και εκτέλεσης στον φούρνο νέας γενιάς που στήθηκε από αυτούς τους δυο παιδικούς φίλους στα χαμηλά του Παγκρατίου. Έχοντας εξαρχής τη λογική να γίνουν ένα μαγαζί που δεν θα αποτελεί απλώς προορισμό για όσους ψάχνονται και βρίσκουν τα πιο καλοφτιαγμένα ψωμιά της πόλης αλλά θα εξυπηρετεί τη γειτονιά επαναπροσδιορίζοντας αυτό που λέμε «συνοικιακός φούρνος», έχουν φτιάξει μερικά σάντουιτς που μοιάζουν πραγματικά πολύ σπιτικά. Κόβουν φέτες από τα καρβέλια τους και μέσα βάζουν γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα και σπιτική μαγιονέζα, κάνουν ένα vegetarian σάντουιτς με κολοκυθάκι ωμό, τσαλαφούτι, πίκλα κρεμμύδι και ρόκα και ένα vegan με πιπεριά Φλωρίνης, χούμους, φρέσκο κρεμμυδάκι και τριμμένο αμύγδαλο. Μπορεί να ακούγονται λιτά, αλλά είναι και τα τρία δροσερά και πολύ νόστιμα, λες και μας τα έχει φτιάξει κάποιος δικός μας άνθρωπος για κολατσιό. 

Φαίδρου 4, Παγκράτι, 210 7510887

Space Ham

Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Το Joey special με prosciutto cotto, πορκέτα, πανσέτα, μπουράτα και πέστο ρόκας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έπειτα από ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη και μετά την επίσκεψή του σε ένα σαντουιτσάδικο της φημισμένης για τα γαστρονομικά της concepts πόλης, ο Φανούριος Ντούλοβι πήρε έμπνευση και μαζί με τον Ανδρέα Κλίμκιβ έβαλαν μπροστά προκειμένου να στήσουν ένα μαγαζί στο οποίο το σάντουιτς δεν είναι απλώς ο πρωταγωνιστής αλλά προσφέρεται έτσι που να αποτελεί πλήρες γεύμα. Και φαίνεται να κατάφεραν αυτό που έβαλαν στο μυαλό τους, αφού στο Space Ham τα μεσημέρια πέφτει πολλή δουλειά, προς το παρόν τουλάχιστον, αφού προσεχώς φαίνεται ότι θα έχει κίνηση κι άλλες ώρες.

Αφοσιώθηκαν στο χοιρινό, το δουλεύουν μαγειρεμένο, σε αλλαντικά και σε λουκάνικα, ενώ δεν λείπουν από το μενού τους οι vegeterian και οι vegan προτάσεις. Χρησιμοποιούν πολλά ελληνικά προϊόντα, τα οποία κλείνουν σε διάφορα είδη ψωμιών, χωριάτικο, πολυτελείας με ρυζάλευρο και γαλλική μπαγκέτα, ώσπου να είναι έτοιμοι να ξεφουρνίζουν τα δικά τους – ο Φανούριος είναι αρτοποιός. Οι σάλτσες φτιάχνονται από τους ίδιους, ο σεφ που τους βοήθησε να βγάλουν τις συνταγές τους είναι ο Αριστοτέλης Ζέρβας. Αν αναζητάτε πληθωρικά σάντουιτς με καλά υλικά, νομίζω πως θα γίνουν από τα αγαπημένα σας. Ναυαρχίδες τους είναι το ομώνυμο Space Ηam με χοιρινό αργομαγειρεμένο, μαγιονέζα goji berry, teriyaki, μετσοβόνε και αγγούρι πίκλα, το Joey special με prosciutto cotto, πορκέτα, πανσέτα, μπουράτα και πέστο ρόκας, το Red Velvet με σαλάμι σπιανάτα, κρέμα πατάτας με τρούφα, κρέμα σπαράγγι, μπουράτα, ντομάτα και baby ρόκα. Όλα τους είναι ζουμερά, ειδικά εκείνο που έχει πάρει το όνομα του μαγαζιού καλύτερα θα ήταν να το απολαύσετε εκεί.

Στο σαντουιτσάδικο της Μιλτιάδου έχουν διάφορα ενδιαφέροντα σχέδια, θα βάλουν ψυγεία για να λειτουργούν και ως αλλαντοπωλείο, θα μπορούμε να προμηθευτούμε από εκεί μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, ενώ θα βγάλουν και τραπεζάκια στον πεζόδρομο και θα μας ετοιμάζουν πλατό τυριών και αλλαντικών για να συνοδεύουμε τα κρασιά μας και την μπίρα βαρέλι. Αναμένουμε λοιπόν.

Μιλτιάδου 22, Μοναστηράκι, 210 3241333

Bottega di Rino

bottega de rino Facebook Twitter
Το Pienza φτιάχνεται με prosciutto crudo ΠΟΠ τριών ετών ωρίμανσης, με pecorino ημιώριμο, σάλτσα μαύρης τρούφας και ρόκα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κλεισμένα όλα τους σε φοκάτσια που έρχεται από τον γειτονικό και εξαιρετικό παλιό φούρνο «Λυκαβηττός», το San Savino έχει πορκέτα από την Τοσκάνη ψημένη στα ξύλα, πεκορίνο φρέσκο από το Καζεντίνο, φρέσκια ντομάτα και πικάντικη σάλτσα ντομάτας, το Firenze γίνεται με salame με φινόκιο ΠΟΠ, parmigiano Reggiano, ψητή μελιτζάνα και ρόκα, ενώ το Pienza φτιάχνεται με prosciutto crudo ΠΟΠ ωρίμανσης τριών ετών, πεκορίνο ημιώριμο, σάλτσα μαύρης τρούφας και ρόκα.

Αυτές οι τρεις συνταγές είναι μια δυνατή εισαγωγή σε όσα ωραία ετοιμάζει το Bottega di Rino. H νέα κομψή salumeria που εμφανίστηκε στην καρδιά του κέντρου και στην οδό Αμερικής φιλοξενεί ποικιλία προϊόντων από μικρούς παραγωγούς της Ιταλίας τα οποία αξιοποιεί και στα σάντουιτς. Ο ένας εκ των δύο δημιουργών του, ο Ειρηναίος Σκούρας, ο Rino για όσους τον γνωρίζουν καλύτερα, έχει περάσει χρόνια γυρνώντας όλη την Ιταλία λόγω της δουλειάς του στον τομέα της ένδυσης κι έτσι γνωρίζει πολύ καλά τις ποιοτικές πρώτες ύλες που φιλοξενεί και προσφέρει.

Όσο για τα σάντουιτς που θα βρείτε εκεί σε μπαγκέτα, έχουν την υπογραφή ενός ακόμα φημισμένου φούρνου της Αθήνας, του «Τάκη» στο Κουκάκι. Μπορείτε να παραγγείλετε τη συνταγή της επιλογής σας ή να την απολαύσετε εκεί, αφού το Bottega di Rino λειτουργεί και ως σημείο συνάντησης στην καρδιά του κέντρου για κρασιά από το τοσκανικό οινοποιείο «Il Palazzo», για aperitivi και για τα πιο εμβληματικά ιταλικά κοκτέιλ επιμελημένα από τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο και τον Γιάννη Κοροβέση. Αν αγαπάτε τα early drinks και το concept μιας spritzeria, να πάτε – ίσως να το κάνετε στέκι.

Αμερικής 16 & Βαλαωρίτου, Κολωνάκι, 213 0461511

Subbie

subbie Facebook Twitter
Οι συνδυασμοί που έχει φανταστεί ο Μάρκος Μαρματάκης κρύβουν πινελιές που κάνουν τη διαφορά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η φοκάτσια φαίνεται να έχει ιδιαίτερη πέραση τελευταία στην Αθήνα και με αυτήν ως βάση χτίστηκε ακόμα ένα από τα νέα και πολύ ωραία σαντουιτσάδικα αυτής της πόλης. «Θέλαμε να αποδείξουμε ότι και το σάντουιτς μπορεί να εξελιχθεί ποιοτικά και να πάει σε ένα άλλο, καλύτερο επίπεδο», «ο κόσμος που λατρεύει τα σάντουιτς ξέρει και καταλαβαίνει τον ρόλο που παίζει το ψωμί σε αυτό, πόσο σημαντικό είναι να είναι άψογο», μου λένε ο Βαγγέλης Τζανετάκος και ο Παναγιώτης Κοντός, ενώ κόβουν επί τόπου τα αλλαντικά που θα χρησιμοποιήσουν στα και μόνο στην όψη χορταστικά σάντουίτς τους. Αν θέλετε να πάρετε ένα που να μπορεί να σας κρατήσει πραγματικά όλη μέρα, το Subbie είναι η κατάλληλη λύση. Θα μπορούσατε να επιλέξετε και δύο διαφορετικά, να τα κόψετε στη μέση και τα μοιραστείτε με κάποιον.

Η δική τους φρέσκια φοκάτσια ζυμώνεται και ψήνεται εκεί – την αφήνουν να ωριμάσει μία μέρα. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι όλα τους μεσογειακά, βρίσκουμε γεύσεις από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα στα ψυγεία τους. Οι συνδυασμοί που έχει φανταστεί για εκείνους ο Μάρκος Μαρματάκης κρύβουν πινελιές που κάνουν τη διαφορά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Οι δυο πιο αγαπημένες μου δικές τους προτάσεις είναι το vegeterian σάντουιτς i love Cyclades με λούζα Τήνου, αρσενικό Νάξου, κρέμα αγκινάρας και μια πίκλα πράσινου μήλου –η οποία έχει ζυμωθεί μέσα σε κίμτσι και δίνει όλη τη σπιρτάδα στη συνταγή και το Chili pepper που μου πρότειναν ανεπιφύλακτα οι ίδιοι, με ιταλική spianata, γλυκιά και κρεμώδη γκοργκοντζόλα που δένει άψογα με το ελαφρώς πικάντικο αλλαντικό, χειροποίητη κρέμα πιπεριάς, σπανάκι και καρύδι. Σε περίπτωση που βολτάρετε στην Ερμού ή έχετε δώσει ραντεβού σε κάποιο μπαρ κάπου ανάμεσα στο Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι, το σαντουιτσάδικο της Αθηναΐδος είναι ιδανική επιλογή πριν από την έξοδο σας. Mάλιστα, μπορείτε να πιείτε και το πρώτο σας ποτό εκεί, έχουν να σας προτείνουν μερικά signature cocktails-ιδέες του Παναγιώτη Φράγκου.

Αθηναΐδος 3, Μοναστηράκι, 210 3218371

Borghese

borghese Facebook Twitter
Το σάντουιτς με κοτοσαλάτα, κάρι και ρόκα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με πρώτες ύλες και έμπνευση από τη γειτονική Ιταλία, και όχι μόνο, το αδελφάκι του δημοφιλούς Tre Sorelle στο Παγκράτι λειτουργεί ως deli, ενώ παράλληλα ετοιμάζει καθημερινά σάντουιτς τα οποία συζητάει εδώ και μερικούς μήνες όλη η Αθήνα. Μέσα σε κορυφαίο φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί ωρίμανσης (σταρένιο και ολικής) του Kora κλείνονται εκλεκτά τυριά και αλλαντικά τα οποία κόβονται επί τόπου, τη στιγμή της παραγγελίας.

Ο σεφ Γιώργος Λαϊνάς έχει δημιουργήσει περισσότερες από είκοσι συνταγές και από αυτές τα best sellers είναι το πειραγμένο και πικάντικο BLT με την καπνιστή πανσέτα, τραγανό μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα με πάπρικα, και το σάντουιτς με κοτοσαλάτα, κάρι και ρόκα που έχει μπει στη λίστα μου με τα πιο ωραία και χωρίς πολλά-πολλά σάντουιτς που παίζουν αυτήν τη στιγμή. Θα προτείνω και αυτό με το λουκάνικο salsiccia, λιωμένο τυρί fontina, τρίχρωμες πιπεριές και καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και αυτό με την γκοργκοντζόλα, το πικάντικο σαλάμι, τα ανάμεικτα φύλλα σαλάτας και τα σύκα. Εκτός από την επιλογή του delivery που δίνει, μπορείτε να απολαύσετε το σάντουιτς της επιλογής σας και στα τραπέζια που βγάζει στην πολυσύχναστη οδό Αρχελάου.

Αρχελάου 19, Παγκράτι,  210 7250511

Lost

lost Facebook Twitter
Σάντουιτς με τη δική τους πέστο βασιλικού, μορταδέλα και cream cheese. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το εστιατόριο που, απ’ όταν εμφανίστηκε το 2019 στην πολυσύχναστη οδό Αρχελάου του Παγκρατίου, έδειξε ότι ήρθε για να παραμείνει ανατρεπτικό, έκανε στροφή 360 μοιρών πριν από μερικούς μήνες και στήθηκε έτσι ώστε να μπορεί να μας κρατάει με τις ώρες, σερβίρει και τα μεσημέρια, ενώ το βράδυ, μόλις τελειώσουμε το φαγητό μας και το μπουκάλι κρασί που έχουμε επιλέξει από την ψαγμένη λίστα του μπορούμε να αράξουμε στον χώρο του, στο πεζοδρόμιό του και στα σκαλιά απ’ έξω, πίνοντας πολύ δουλεμένα και γαστρονομικά κοκτέιλ από το μπαρ του.

Τη νέα κατεύθυνση στην κουζίνα του την έδωσε η ταλαντούχα Ελένη Σαράντη, η οποία το ανανέωσε έχοντας βάλει σκοπό να φτάσει στο πικ τους κάποια μαμαδίσια πιάτα που θυμόμαστε οι 30something, με τις αναφορές της να είναι από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Ωριμάζει τη φοκάτσια της για μία μέρα και την προσφέρει με φάβα Φενεού με πορτοκάλι, με μια μους τυριών με χαρίσα, με ταραμά με λεμόνι κονφί, χούμους με πάπρικα, χειροποίητες πίκλες και σαλάτα από μαυρομάτικα φασόλια τον χειμώνα ή με μια σαλάτα με φακές, ντομάτα και φέτα τώρα το καλοκαίρι – πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά πρώτα πιάτα που έχω συναντήσει τελευταία σε εστιατόριο. Στο Lost, που πλέον λειτουργεί από νωρίς ως workspace με ποιοτικό καφέ και comfort πρωινά, με την ίδια φοκάτσια ετοιμάζουν ένα σάντουιτς με τη δική τους πέστο βασιλικού, μορταδέλα και cream cheese. Είναι νόστιμο, φίνο, και τόσο-όσο.

Αρχελάου 7, Παγκράτι, 210 7230832

Black Salami

black salami Facebook Twitter
Το Black Pastrami, που φτιάχνεται με 180 γραμμάρια αλλαντικού, πεκορίνο με μαύρη κρούστα, πίκλα αγγουριού, μουστάρδα με πευκόμελο και coleslaw κόκκινου λάχανου έχει φανατικούς, είναι μάλλον το πιο πολυσυζητημένο αθηναϊκό σάντουιτς των τελευταίων ετών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αφιερωμένο στο προζύμι, στις ωριμάνσεις μακράς διάρκειας και στα αυθεντικά ιταλικά ψωμιά, το microbakery των Εξαρχείων του Αντώνη Καζάκου και του Ελληνοϊταλού artigiano Μπρούνο Πέτσια, που προμηθεύονται τα άλευρά τους από το Τορίνο, από έναν οικογενειακό πετρόμυλο ο οποίος λειτουργεί από τον Μεσαίωνα με περιορισμένη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και έχουν καταφέρει να εισαγάγουν τον όρο του «street brunch», είναι γνωστό πως έχει ουρές για όσα νόστιμα ξεφουρνίζει. Κάποιοι απ’ όσους περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να κάνουν την παραγγελία έχουν την περιέργεια να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν του, αφού κάποιοι άλλοι ορκίζονται σε αυτό και το έχουν χρίσει το καλύτερο σάντουιτς της Αθήνας.

Το Black Pastrami που φτιάχνεται με 180 γραμμάρια αλλαντικού, πεκορίνο με μαύρη κρούστα, πίκλα αγγουριού, μουστάρδα με πευκόμελο και coleslaw κόκκινου λάχανου έχει φανατικούς, είναι μάλλον το πιο πολυσυζητημένο αθηναϊκό σάντουιτς των τελευταίων ετών. «Το ψωμί του είναι αυτό που πρέπει αλλά και αυτό που αναζητάς, ταυτόχρονα έχουν κάνει μια υπερπαραγωγή στο κομμάτι της μουστάρδας που δένει αρμονικά με την πίκλα, το παστράμι είναι στη σωστή, λεπτοκομμένη εκδοχή του, έτσι που τα layers του προκαλούν πολλαπλά κύματα νοστιμιάς στο στόμα. Κάποιες φορές η νοστιμιά κρύβεται στα πολύ απλά πράγματα». Τάδε έφη Αλέξανδρος Γκικόπουλος, foodie με πολλά γαλόνια που βοήθησε να διαδοθεί η φήμη του συγκεκριμένου σάντουιτς. Ασπάζομαι απόλυτα τον ενθουσιασμό του, το Black Pastrami τα σπάει.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια

Flake

Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Σάντουιτς με χούμους καρότο, φέτα, πίκλα κόκκινο κρεμμύδι, μυρώνια και μάραθο.

Πριν από τρία χρόνια, στον δρόμο της Σποράδων στην Κυψέλη, εμφανίστηκε το Kick ως ένα μέρος που συνδύαζε τον ποιοτικό καφέ με τις vegan λιχουδιές αλλά και τα ανεξάρτητα fashion brands στο shop in a shop που είχε δημιουργήσει ο Γιάννης Κωνστανταρίδης. Έγινε γρήγορα στέκι και προορισμός για όσους επέλεγαν την περιοχή για τη βόλτα τους. Και ενώ ξεκίνησε έχοντας συνεργασίες με άλλους bakers που έβαζαν τη δουλειά τους στη βιτρίνα του, πλέον φτιάχνει τις δικές του στο Flake, στον ολοκαίνουργιο third wave φούρνο που άνοιξε απέναντι από το Kick και ψήνει προζυμένια ψωμιά με άλευρα ολικής άλεσης και πίτουρο και προζυμένιες φοκάτσιες που είτε μπορείτε να τις προμηθευτείτε για το σπίτι είτε να τις απολαύσετε στο brunch μενού που έχει δημιουργήσει και σερβίρεται στον πεζόδρομο.

Σε αυτό το μενού βρίσκουμε σάντουιτς κλεισμένα σε φέτες από τα καρβέλια του και στη φοκάτσιά του, το Ηam & Cheese με μουστάρδα και πίκλα, ένα σάντουιτς σε φοκάτσια από παντζάρι με χούμους καρότο, φέτα, πίκλα κόκκινο κρεμμύδι, μυρώνια και μάραθο και ακόμα ένα με τα ίδια υλικά, στο οποίο αντικαθιστά τη φέτα με κρέμα κάσιους και αποτελεί τη vegan πρότασή του, ενώ βρίσκουμε ακόμα ένα σάντουιτς με φοκάτσια και σαλάμι Δράμας, κρεμώδες γαλένι, μαρμελάδα ντομάτας, τσίλι και σπανάκι baby.

Σποράδων 24, Κυψέλη

Behold Theman

Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Δοκιμάστε το σάντουιτς με ψωμί φαγόπυρου, γίδινο ημίσκληρο τυρί από την Κρήτη, αβοκάντο, βιολογικό σπανάκι, vegan μαγιονέζα, πιπέρι σετσουάν και λάιμ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έφερε το πέμπτο κύμα καφέ στην Αθήνα και τράβηξε αμέσως την προσοχή της, έτσι που αυτός ο φιλόξενος χώρος με τη Bauhaus διακόσμηση και τους ποιοτικούς μονοποικιλιακούς καφέδες έγινε γρήγορα η καθημερινή συνήθεια πολλών. Τι πάει να πει πέμπτο κύμα; Είναι αυτό που χαρακτηρίζεται από τα smart boutique coffee shops, από μέρη που εκφράζουν τις τρέχουσες τάσεις που διαμορφώνουν τη σκηνή του καφέ αλλά και τη φιλοσοφία που εκτείνεται πέρα από αυτόν, που δεν προσφέρουν απλώς ποιοτικό καφέ αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Μέρος αυτής της εμπειρίας στο καφέ των Εξαρχείων είναι και το γρήγορο, αλλά προσεγμένο φαγητό που αποτελείται μόνο από vegeterian και vegan προτάσεις. Δοκιμάστε το σάντουιτς με ψωμί φαγόπυρου, γίδινο ημίσκληρο τυρί από την Κρήτη, αβοκάντο, βιολογικό σπανάκι, vegan μαγιονέζα, πιπέρι σετσουάν και λάιμ. Είναι πανάλαφρο και πολύ γευστικό, ό,τι πρέπει για να φάτε ελαφριά οποιαδήποτε στιγμή, αλλά καθόλου ξενέρωτα.  

Στουρνάρη 6, Εξάρχεια, 210 3805644

Bread B.C.

Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Η vegan πρότασή του, το σάντουιτς μανιτάρια με pulled mushroom πλευρώτους, σαλάτα coleslaw και πικάντικη μαγιονέζα μουστάρδας.

Με άλευρα από την Κρήτη και τη Θράκη και φυσικά προζύμια του αρτοποιού Θανάση Σταμούδη που έχουν πια ενηλικιωθεί και ωριμάζουν το λιγότερο για δεκαέξι ώρες, ένας από τους τελευταίους new age φούρνους της πόλης εμφανίστηκε στα βόρεια προάστια, προσφέροντας διάφορα καρβέλια σαν το «4 αρχαίοι σπόροι», ένα ψωμί με άλευρα σίτου, κριθαριού, λιναρόσπορου, τεφ και φαγόπυρου, που είναι ελαφρώς πικάντικο, ιδανικό για να συνοδεύει τα γεύματά σας αλλά και για να να φτιάξετε ένα τέλειο σάντουιτς. Και αν δεν έχετε τον χρόνο να το ετοιμάσετε στο σπίτι σας, το Bread B.C. προσφέρει καθημερινά σάντουιτς βασισμένα σε αλλαντικά που αποτελούν σταθερές αξίες και σε ένα αφράτο λευκό προζυμένιο ψωμί που ξεφουρνίζουν ειδικά για τα σνακ τους. Έχει με μορταδέλα, με παστράμι, με γαλοπούλα, με ψητό στήθος κοτόπουλο, ενώ αυτό που ξεχωρίζει στο μενού του είναι η vegan πρότασή του, το σάντουιτς μανιτάρια με pulled mushroom πλευρώτους, σαλάτα coleslaw και πικάντικη μαγιονέζα μουστάρδας αλλά και το open sandwich Vittelo Τonnato σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί με κρέμα τόνου, πίκλα σέλερι, καππαρόφυλλα και λεπτές φέτες φιλέτο μοσχαριού.

Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 210 6851961

Kora

Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Το Εgg bacon and cheese είναι διαθέσιμο μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Όταν η Μαρία Αλαφούζου και η Ιάνθη Μιχαλάκη άνοιξαν τον third wave φούρνο της Αναγνωστοπούλου, ξεκίνησαν ένα νέο γευστικό κεφάλαιο για την Αθήνα, επαναπροσδιόρισαν το πώς τρώμε ψωμί και σφολιάτες, έγιναν σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να προσφέρονται πια τα αρτοποιήματα, φάνηκε να επηρέασαν πολλούς με τον ποιοτικό τους τρόπο και τις ιδέες τους. Φτιάχνουν προζυμένια ψωμιά χρησιμοποιώντας μόνο τρία υλικά, νερό, αλάτι και εξαιρετικό αλεύρι, και τα αφήνουν να ζυμωθούν φυσικά και να ωριμάσουν για τουλάχιστον είκοσι ώρες. Όλα τα είδη βιεννουαζερί τους γίνονται με φρέσκια ζύμη κρουασάν που φτιάχνουν από την αρχή με μια διαδικασία που διαρκεί έως και εβδομηντα δύο ώρες, ενώ στις συνταγές για τα γλυκά χρησιμοποιούν μόνο εποχικά συστατικά.

Το πρώτο σάντουιτς από την Κora που ερωτεύτηκα ήταν αυτό με τη φοκάτσια, τη μορταδέλα και την κρεμώδη μπουράτα με relish από κόκκινες πιπεριές, confit ντομάτας και beurre noisette με φιστίκι Αιγίνης – είναι η καλύτερη εκδοχή που έχω βρει στην Αθήνα αυτού του πολύ κλασικού συνδυασμού μέσα σε ψωμί. Και έπειτα σκέφτηκαν κάτι ακόμα που με ενθουσίασε, το Εgg bacon and cheese που είναι διαθέσιμο μόνο τα Σαββατοκύριακα, και αυτό του δίνει έξτρα πόντους γοητείας. Το προτείνουν και ως «γιατρικό» για το χανγκόβερ. Να το δοκιμάσετε, είτε είναι από εκείνα τα πρωινά που ορκίζεστε ότι δεν θα ξαναπιείτε είτε απλώς έχετε σηκωθεί με μια όρεξη να απολαύσετε κάτι νόστιμο, λιπαρό και ντελικάτο ταυτόχρονα.

Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855

Ikigai / Ekiben by Birdman

Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Kuruma shrimp με kuruma tempura, μαρούλι, φύκι nori και tsukemono mayo.

Σε αυτό το γιαπωνέζικο market νέας γενιάς που εμπνεύστηκε ο Άρης Βεζενές σερβίρονται αλλά και πακετάρονται για να φτάσουν στην πόρτα μας όσα λαχταριστά αποτελούν το Ekiben, ένα μενού με έμπνευση από την παράδοση των bento boxes, των γρήγορων γευμάτων που άνθησαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ιαπωνίας κατά τον 19ο αιώνα και η δημοφιλία τους εκτοξεύτηκε τις δεκαετίες του '70 και του '80, μαζί με την άνοδο των πολύωρων ταξιδιών με τρένο, έναντι των απλησίαστων οικονομικά αεροπορικών πτήσεων.

Το concept του κατάφερε να νοηματοδοτήσει εκ νέου την έννοια του delivery και έκανε τα sando σάντουιτς μια μόδα που κυριάρχησε όσο λίγες στην Αθήνα. Εκεί, λοιπόν, θα βρείτε, μεταξύ άλλων συνταγών, το Kuruma shrimp με kuruma tempura, μαρούλι, φύκι nori και tsukemono mayo, που είναι το προσωπικό μου αγαπημένο. Αν τριγυρνάτε στο κέντρο και στο Σύνταγμα, θέλετε να φάτε κάτι, αλλά δεν έχετε κράτηση σε κάποιο εστιατόριο της περιοχής, μπορείτε να πάτε στο Ikigai, να επιλέξετε ένα από τα πέντε πλέον sando του, να πάρετε και edamame, διπλοτηγανισμένες πατάτες με nori, το εθιστικά νόστιμο τηγανητό του κοτόπουλο και (οπωσδήποτε) gyoza με μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους, λάχανο, shisho για τη μέση, να ανοίξετε ένα κρασί ή ακόμα και μισό μπουκάλι σαμπάνιας κι έτσι θα έχετε κάνει την πιο κουλ και εκλεκτή ταυτόχρονα street έξοδο.

Σκούφου 15, Αθήνα, 210 3250535

Λόντζα της Γειτονιάς

Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο λαβράκι και μια δική τους μαγιονέζα σε φρυγανισμένο με φρέσκο βούτυρο ψωμί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έγινε πολύ γρήγορα το μαγαζί που όσοι κινούνται στα Εξάρχεια ή κοντά σε αυτά το έχουν στο μυαλό τους ως ένα ιδανικό μέρος για ένα σύντομο διάλειμμα μέσα στη μέρα προκειμένου να χορτάσουν με φαγητό μαγειρευτό, παραδοσιακό, με σύγχρονες πινελιές και πιάτα φτιαγμένα από προϊόντα μικρών παραγωγών σαν τις χυλοπίτες Κομοτηνής με φέτα Μεσσηνίας, φρέσκο βούτυρο Ρούμελης και βιολογικό μπούκοβο να καίει, σαν τα κεφτεδάκια με κιμά από μοσχάρι Τρικάλων και βιολογική ρίγανη, που συνοδεύονται από φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και φρέσκια σάλτσα ντομάτας, ή την κακαβιά με πετρόψαρα. Στο μενού αυτού του μοντέρνου ταχυφαγείου υπάρχει και ένα σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο λαβράκι και μια δική τους μαγιονέζα σε φρυγανισμένο με φρέσκο βούτυρο ψωμί, πρόκειται για μια παραλλαγή του κωνσταντινουπολίτικο street food, balik ekmek, και είναι εκπληκτική, να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε.

Χαρ. Τρικούπη 76, Εξάρχεια, 210 3612334

Jesus Crust

CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Μέσα στο δικό τους μπριός ψωμί συνδυάζουν τη γαλοπούλα με λόλα και τυρί ξύγαλο.

Αν το Νέο Ψυχικό είναι στον δρόμο σας, αυτός είναι ο third wave φούρνος που πρέπει να γνωρίζετε και να δοκιμάσετε όσα νόστιμα βάζει στη βιτρίνα του. Η δημιουργός του Ξανθή Σαραφιανού συνεργάζεται στις συνταγές με τον σεφ Γιώργο Νούσια – έχουν επιλέξει τα ανώτερης ποιότητας άλευρα του Πιπίνο Πυρροντζέλλο που περνούν από παραδοσιακό κυλινδρόμυλο στην Καρδίτσα, και αφήνουν τα ψωμιά τους να ζυμωθούν φυσικά και να ωριμάσουν για τριάντα έξι ώρες.

Tα σάντουιτς με γαλοπούλα δεν είναι κάτι το καινούργιο, πρόκειται για μια πολύ κλασική επιλογή, συνήθως βαρετή, προσωπικά τα έχω συνδέσει στο μυαλό μου με εκείνα που βρίσκουμε συσκευασμένα σε πλοία και ΣΕΑ. Όμως στο Jesus Crust πήραν αυτή την κλασική συνταγή και με δύο υλικά τής έδωσαν άλλο νόημα. Μέσα στο δικό τους μπριός ψωμί συνδυάζουν τη γαλοπούλα με λόλα και τυρί ξύγαλο. Θα βρείτε κι άλλες προτάσεις σε σάντουιτς, έχουν ωραίες ιδέες, ενώ, αν σας αρέσουν τα κόλλυβα (τα αναγράφουν ως golden seeds προς αποφυγήν παρεξηγήσεων), τα φτιάχνουν με τον πατροπαράδοτο τρόπο ή ελαφρώς πειραγμένα, με cranberries αντί για σταφίδες. Πρόκειται για superfood, ταιριάζει πολύ με τον καφέ, είναι το γλυκό που μπορεί να χρειαστείτε μετά το αλμυρό σνακ σας.

Σολωμού 9, Nέο Ψυχικό

Fika

CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας Facebook Twitter
Σάντουιτς vegan με χούμους, παντζάρι και σαλάτα φινόκιο-πορτοκάλι.

Με θητεία σε έναν από τους πιο καλούς φούρνους του Κουκακίου, στον Ρίζο, και με έμπνευση από σκανδιναβικά bakeries, η Ιφιγένεια Ζάχου έστησε την croissanterie του Νέου Κόσμου που έχει πλέον το δικό της πιστό κοινό. Με βιολογικό αλεύρι και το δικό της προζύμι, η φοκάτσια, όπως και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που προσφέρονται στο Fika, φτιάχνεται εκεί. Οι συνδυασμοί που έχει σκεφτεί σε σάντουιτς έχουν πολύ ενδιαφέρον και ανανεώνονται ανάλογα με την εποχή. Μεταξύ άλλων, θα βρείτε ένα σάντουιτς με αγκινάρες, ζαμπόν και μυζήθρα, ένα vegan με χούμους, παντζάρι και σαλάτα φινόκιο-πορτοκάλι και ένα με μελιτζάνες, το δικό τους vegan τυρί, σάλτσα chimichurri και πιπεριές Φλωρίνης που μόλις έκανε την εμφάνισή του – να το δοκιμάσετε.

Βούρβαχη 6, Νέος Κόσμος, 210 9226010

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα, διαφορετικά, χρωματιστά και γεμιστά ψωμιά που τρώει η Αθήνα

Γεύση / Τα νέα, διαφορετικά, χρωματιστά και γεμιστά ψωμιά που τρώει η Αθήνα

Από τη στιγμή που δεν κάνουμε πλέον συμβιβασμούς με το ψωμί μας, οι ίδιοι οι bakers που ανέβασαν το επίπεδό του στην πόλη προσφέρουν τα προζυμένια τους καρβέλια σε διάφορες ευφάνταστες εκδοχές και μας προτείνουν συνδυασμούς για να απογειώσουμε τη γεύση τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Jesus Crust: Ένας νέος φούρνος, αφιερωμένος στο προζύμι

Γεύση / Jesus Crust: Ένας νέος φούρνος, αφιερωμένος στο προζύμι

Με πρωτότυπες ιδέες σε καρβέλια και σάντουιτς και φτιάχνοντας από κόλλυβα και φανουρόπιτα μέχρι προζυμένια cinnamon rolls, αυτός ο τρίτης γενιάς φούρνος της Αθήνας θα κάνει κόσμο να οδηγήσει μέχρι το Νέο Ψυχικό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
35’ με την Αγάπη Μιχελή

Γεύση / H Αγάπη Μιχελή μαγειρεύει παράλληλα στη Λόντζα των Εξαρχείων και στην Πρεσβεία της Δανίας

Η νεαρή σεφ μαγειρεύει άψογη φασολάδα στην talk of the town κουζίνα της Λόντζας της Γειτονιάς, ενώ παράλληλα καλείται να στήσει πιάτα υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων ως executive chef της Πρεσβείας της Δανίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ