Σεισμός στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 55 νεκροί, αγωνία για τους εγκλωβισμένους

ιαπωνια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε 55 νεκρούς ανέρχεται ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός του σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι για χιλιάδες παγιδευμένους πολίτες.

Πρόκειται για θανάτους, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές, καταγράφηκαν στην επαρχία Ισικάουα, καθιστώντας τον σεισμό ως τον φονικότερο στην Ιαπωνία από το 2016. Πολλοί σκοτώθηκαν στο Σούζου και την Ουατζίμα, μια άλλη πόλη στην απομονωμένη βόρεια άκρη της χερσονήσου του Νότο.

Εξαιτίας του ισχυρού σεισμού, 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πολλοί κάτοικοι στις δυτικές παράκτιες ακτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς κύματα του τσουνάμι παρέσυραν αυτοκίνητα και σπίτια. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 200 μετασεισμοί, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, η οποία προειδοποίησε πως περισσότεροι ισχυροί μετασεισμοί θα μπορούσαν να πλήξουν την περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Το 90% των κτιρίων στo Σούζου, μια πόλη με πάνω από 5.000 νοικοκυριά, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ενδέχεται να έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Μασουχίρο Ιζουμίγια, ο οποίος δήλωσε πως «η κατάσταση είναι καταστροφική». Στην επαρχία Ισικάουα περίπου 33.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περισσότερα από 100.000 σπίτια δεν έχουν νερό.

Την ίδια ώρα, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να φθάσουν στις παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Φουμίο Κισίντα, περίπου 3.000 διασώστες δυσκολεύονται να φθάσουν στη βορειότερη άκρη της χερσονήσου, όπου οι αρχές με τη βοήθεια ελικοπτέρων ανακάλυψαν πολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Κισίντα: Ολοένα και πιο ξεκάθαρο το εύρος της καταστροφής από τον σεισμό

Ο πρωθυπουργός της χώρας Φουμίο Κισίντα δήλωσε πως το εύρος της καταστροφής από τον σεισμό γίνεται «ολοένα και πιο ξεκάθαρο» περισσότερες από 24 ώρες μετά την κύρια δόνηση που έπληξε τη χερσόνησο Νότο, στην επαρχία Ισικάουα.

«Η κυβέρνηση ανέπτυξε ομάδες διάσωσης από τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας, την αστυνομία και την πυροσβεστική στην περιοχή και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να σώσει ζωές και θύματα και επιζώντες, όμως έχουμε λάβει αναφορές ότι εξακολουθούν και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν».

Υπενθυμίζεται πως ένα αεροσκάφος της ακτοφυλακής που ήταν καθ’ οδόν να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή συγκρούστηκε με ένα εμπορικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 5 μέλη της ακτοφυλακής. Και οι 379 επιβαίνοντες στην πτήση της Japan Airlines γλύτωσαν.

Σεισμός στην Ιαπωνία: Ανεστάλησαν πτήσεις και δρομολόγια των σιδηροδρόμων

Εξαιτίας του σεισμούς, ανεστάλησαν δρομολόγια των σιδηροδρόμων αλλά και πτήσεις προς την πληγείσα περιοχή. Παράλληλα, περισσότεροι από 500 άνθρωποι αποκλείστηκαν στο αεροδρόμιο του Νότο, το οποίο έκλεισε λόγω ρωγμών στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης και ζημιές στον τερματικό σταθμό του.

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών έκανε γνωστό πως δεν καταγράφηκαν ανωμαλίες στα πυρηνικά εργοστάσια κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, μεταξύ αυτών σε 5 ενεργούς αντιδραστήρες στα εργοστάσια της Kansai Electric Power στο Όχι και το Τακαχάμα στην επαρχία Φουκούι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM