Πέθανε ο θρύλος της soul και funk, Αμπ Φίντλερ

Πέθανε Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Ο Αμπ Φίντλερ, ο διάσημος μουσικός από το Ντιτρόιτ, που ήταν γνωστός για τη σύζευξη funk, soul και ηλεκτρονικής μουσικής, πέθανε σε ηλικία 65 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.  

Ο Αμπ Φίντλερ, θρύλος της soul και funk μουσικής σκηνής του Ντιτρόιτ που έπαιζε πλήκτρα στους Parliament-Funkadelic πέθανε από καρκίνο, σύμφωνα με αναρτήσεις στους λογαριασμούς του και των συνεργατών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αμπ Φίντλερ ήταν 65 ετών. Μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης πέρυσι αναζήτησε ιατρικά έξοδα για ασθένεια εξαιτίας της οποίας πέρασε αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο.

Ο Αμερικανός μουσικός ήταν γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο στη funk, soul and χορευτική μουσική, καθώς και για τη συνεργασία του με καλλιτέχνες όπως οι Moodymann, Jamiroquai, Prince και Corinne Bailey Rae.

Πέθανε ο Αμπ Φίντλερ- Ποιος ήταν 

Γεννημένος ως Τζόζεφ Φίντλερ στο Ντιτρόιτ, ο Αμπ Φίντλερ έπαιζε πιάνο ως παιδί και συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια του Όκλαντ και του Γουέιν, καθώς και δίπλα στον τζαζ πιανίστα του Ντιτρόιτ Χάρολντ ΜακΚίνεϊ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τραγουδούσε στο συγκρότημα Enchantment προτού αντικαταστήσει τον Μπέρνι Γουόρελ στους Parliament-Funkadelic γύρω στο 1984. Έκανε περιοδείες και ηχογράφησε με τον Τζορτζ Κλίντον και το συγκρότημα του αποτελούμενο από περίπου 18 μουσικούς για αρκετά χρόνια και έζησε για λίγο στο Λος Άντζελες.

Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του ως Mr. Fiddler, «With Respect» με τον αδερφό του Τόμας Φίντλερ, το 1991. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο Φίντλερ επεκτάθηκε στη χορευτική μουσική. Πέρασε τις επόμενες δεκαετίες παίζοντας μαζί με DJs, συμπεριλαμβανομένων των Moodymann και Theo Parrish, και ηχογραφώντας σόλο δίσκους με πρώτο το άλμπουμ «Waltz of a Ghettofly» του 2003, αναμειγνύοντας τις ρίζες της funk και soul με ένα προοδευτικό ενδιαφέρον για τη house και την techno.

Ο Φίντλερ βοήθησε στην ανάπτυξη του hip-hop του Ντιτρόιτ και δίδασκε επίδοξους καλλιτέχνες, εν μέρει μέσω της άτυπης σχολής παραγωγής του, Camp Amp. Συνεργάστηκε επίσης με τον J Dilla έναν από τους πιο επιδραστικούς παραγωγούς της hip-hop.

Το περιοδικό Faith σε ανάρτησή στο X για τον θάνατο του Φίντλερ, τον χαρακτηρίζει «βασιλιά της νέας εποχής της soul του Ντιτρόιτ».

Ο Αμερικανός μουσικός, παραγωγός και DJ Questlove απέτισε φόρο τιμής, ευχαριστώντας τον Φίντλερ που «καθοδήγησε αυτόν που μας καθοδήγησε», δηλαδή τον J Dilla. «Η επιρροή του στη μουσική είναι αδύνατο να συνοψιστεί σε μια ανάρτηση, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είναι τιμή και προνόμιο που γνωρίσαμε τον Amp μέσα από το έργο του με τον Dames Brown. Ήταν μια θετική δύναμη για όλους γύρω του» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Defected Records.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός / Μενδώνη από Ουάσινγκτον: «Ο Πολιτισμός αποτελεί συνδετική και ενοποιητική δύναμη ανάμεσα στις δύο χώρες»

Η Λίνα Μενδώνη είχε για δεύτερη φορά συνάντηση εργασίας με τον ανώτερο αξιωματούχο του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Δρ Darren Beattie
LIFO NEWSROOM
Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Η Chanel μεταμόρφωσε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό του μετρό σε πασαρέλα στη Νέα Υόρκη

Η επίδειξη Métiers d’Art, που η Chanel παρουσιάζει κάθε Δεκέμβριο σε κάποιον εντυπωσιακό προορισμό, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σενεγάλη, είναι αφιερωμένη στα ιστορικά ατελιέ που έχει εντάξει στο δυναμικό της για να διατηρήσει ζωντανή την παραδοσιακή τεχνική
LIFO NEWSROOM
Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός / Είδαμε την έκθεση με τα 83 αριστουργήματα στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Η εξέλιξη της τέχνης από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ ξεδιπλώνεται μέσα από έργα 45 κορυφαίων δημιουργών της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, συνθέτοντας ένα μοναδικό και συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Μαλλουρής: An Evening Botanist

Πολιτισμός / An Evening Botanist: Θεραπεία, επιθυμία και απόλαυση σε μια έκθεση

Στην έκθεση An Evening Botanist ο Ανδρέας Μαλλουρής εξετάζει πώς διαφορετικές πρακτικές που συνδέονται με τη θεραπεία, τη σωματική επιθυμία και την απόλαυση, ενεργοποιούν υλικότητες και μέσω αυτών, το κοινωνικό σώμα. Η έκθεση αναπτύσσεται στο όριο ανάμεσα στο χειρουργικό και το ερωτικό, μεταφέροντας κλινικές διαδικασίες σε ένα γλυπτικό λεξιλόγιο.
LIFO NEWSROOM
Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ελληνικός …Ντίκενς, Μάικλ Κέιν και μια ταινία-σοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» που αφήνει τους θεατές συγκλονισμένους, η τελευταία παράσταση του Μάικλ Κέιν και της Γκλέντα Τζάκσον, μια ελληνική διασκευή της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» και μια ιρλανδική ιστορία ενηλικίωσης, υποψήφια για βραβείο LUX, στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ