Βλαντιμίρ Πούτιν σε στρατιώτες: Θα είμαι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με στρατιώτες Facebook Twitter
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές (Φωτ.: EPA)
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ανέμεναν: θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος, στις επικείμενες εκλογές, κάτι που ανακοίνωσε μιλώντας σε στρατιώτες. 

Οι εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο. Με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2020, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διεκδικήσει άλλες δύο εξαετείς προεδρικές θητείες, δηλαδή, να μείνει στην εξουσία έως το 2036. 

Αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν τίμησε ανθρώπους που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία- αποδίδοντάς τους την ανώτατη στρατιωτική διάκριση της Ρωσίας σε τελετή στο Κρεμλίνο- ένας από αυτούς, ο αντισυνταγματάρχης Αρτιόμ Ζόγκα, τον ρώτησε αν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος. 

«Δεν θα κρύψω ότι έχει κάνει διάφορες σκέψεις κατά καιρούς, αλλά τώρα είναι η ώρα να πάρω μια απόφαση», του απάντησε ο ηγέτης της Ρωσίας. «Καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου», συμπλήρωσε. 

«Τυπικότητα» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι εκλογές

Για τον 71χρονο Βλαντιμίρ Πούτιν- που διαδέχθηκε τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999- οι εκλογές είναι μια τυπικότητα, σχολιάζει το Reuters. Με την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού, των κρατικών ΜΜΕ και σχεδόν δίχως δημόσιες διαφωνίες, είναι βέβαιο ότι θα νικήσει. 

Τα χρόνια καταστολής των επικριτών του- κάτι που ενισχύθηκε με τους νόμους για τις «ψευδείς ειδήσεις» και τη «δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων»- είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί επικριτές του να καταλήξουν στη φυλακή, ή να διαφύγουν στο εξωτερικό. 

Παρότι δεν έχει σοβαρό ανταγωνισμό στις εκλογές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962. 

Οι κυρώσεις επέφεραν ισχυρό σοκ στη ρωσική οικονομία, ενώ υπήρξε και η αποτυχημένη ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν τον Ιούνιο, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα δύο μήνες αργότερα. 

Όμως, παρότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέτυχε να κερδίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε η Δύση κατάφερε να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν είχε σημαντικά κέρδη και η Ρωσία ελέγχει ακόμη περίπου το 17,5% των ουκρανικών εδαφών. 

Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κομπάζει για την αποτυχία των κυρώσεων που η Δύση έχει χαρακτηρίσει ως τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία. Η Μόσχα προβλέπει ότι η οικονομία της, της τάξεως των 2,1 τρισ. δολαρίων, θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό φέτος από ό,τι εκείνη της ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM