Ερντογάν: «Διαγράψαμε τον Νετανιάχου»- Ανακαλεί τον πρέσβη στο Ισραήλ, για διαβουλεύσεις

Ερντογάν: «Διαγράψαμε τον Νετανιάχου»- Ανακαλεί τον πρέσβη στο Ισραήλ, για διαβουλεύσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής της Άγκυρας. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις. 

«Διαγράψαμε τον Νετανιάχου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης με την οποία επέστρεψε από το Καζακστάν στην Τουρκία. Έπειτα από αυτή τη δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ανακαλείται ο πρέσβης της χώρας στο Τελ Αβίβ. 

«Λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα- από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον αμάχων- και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και για συνεχή, ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε να ανακαλέσουμε τον πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα, για διαβουλεύσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας 

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε αρχικά: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Άγκυρας. 

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, για να τιμωρηθεί το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου». «Θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου», τόνισε. 

«Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

«Μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Τα γεγονότα θα δείξουν ποια μορφή θα πάρει αυτό, ο χρόνος θα δείξει. Θα υπάρχει μια διάσταση ασφάλειας, θα υπάρχει μια πολιτική διάσταση, και υπάρχει ήδη μια ιστορική και πολιτιστική διάσταση μαζί με όλα αυτά. Υπάρχει μια δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο και εμείς, ως Τουρκία, θα πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο», συμπλήρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε και κατά της ΕΕ, κατηγορώντας την ότι «διαδραμάτισε έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν πρότεινε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα, όπως η Τουρκία, να περιμένει στην πόρτα για περισσότερα από 50 χρόνια;», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM