Πίνακας που εκλάπη πριν από 30 χρόνια επιστρέφει σε μουσείο- Πώς εντοπίστηκε

Πίνακας που εκλάπη πριν από 30 χρόνια επιστρέφει σε μουσείο- Πώς εντοπίστηκε Facebook Twitter
0

Τρεις δεκαετίες αφού εκλάπη από μουσείο στη Γλασκώβη, ένας πίνακας επέστρεψε εκεί, καθώς εντοπίστηκε όταν οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να τον πουλήσουν. 

Το 1989 έγινε διάρρηξη στο Museum of Childhood της Γλασκώβης. Οι δράστες, αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό, χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να μπουν στο μουσείο από παράθυρο του πρώτου ορόφου. Στη συνέχεια έκλεψαν περίπου 20 έργα τέχνης, κάποια από τα οποία ήταν δανεισμένα από τη διάσημη συλλογή Burrell. 

Κανένα από τα κλεμμένα έργα τέχνης δεν είχαν επανεμφανιστεί έως τώρα. Ο πίνακας που επέστρεψε στο μουσείο, έχει τίτλο «Children Wading» και τον ζωγράφισε ο Robert Gemmell Hutchison το 1918. 

Ο πίνακας εντοπίστηκε χάρη στο Art Loss Register, τη μεγαλύτερη ιδιωτική βάση δεδομένων με κλεμμένα έργα τέχνης, σύμφωνα με το BBC. Πρόκειται για τη λίστα την οποία χρησιμοποιούν μουσεία, οίκοι δημοπρασίας, ασφαλιστές, δικηγορικές εταιρείες και οι αρχές. Αποτελείται από περίπου 700.000 έργα τέχνης τα οποία έχουν κλαπεί, μεταξύ των οποίων 65.000 που λείπουν ακόμη από μουσεία σε όλο τον κόσμο. 

«Αυτός ο πίνακας προστέθηκε στη λίστα μας περίπου το 2014, όταν τα μουσεία της Γλασκώβης εξέταζαν τα αρχεία τους, αναζητώντας έργα τέχνης που θα μπορούσαν να προσθέσουν στη βάση δεδομένων μας, προκειμένου να μπορέσουν να τα εντοπίσουν», είπε ο Τζέιμς Ράτκλιφ του ARL. 

Μια ανυποψίαστη οικογένεια που είχε στην κατοχή της στον πίνακα, αποφάσισε να τον βγάλει στο «σφυρί», πουλώντας μέρος της περιουσίας του πατέρα τους που είχε πεθάνει. 

Όταν ο πίνακας έφτασε σε οίκο δημοπρασιών στο βόρειο Γιόρκσιρ τον περασμένο Νοέμβριο, το ARL επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για κλεμμένο έργο τέχνης. Ο οίκος δημοπρασιών αμέσως απέσυρε τον πίνακα και η οικογένεια δήλωσε ότι θα τον επιστρέψει στο μουσείο.  

Ο πίνακας έγινε δωρεά στο μουσείο το 1960. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιστροφή του έργου, παρότι η κλοπή έγινε πριν από καιρό. Ο πόνος ακόμη υπάρχει και ήταν μια απώλεια για το κοινό της Γλάσκώβης», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Ντάνκαν Ντόρναν. Τώρα ελπίζει να επανεμφανιστούν και τα υπόλοιπα κλεμμένα έργα τέχνης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Πέδρο Πασκάλ, Λίντσεϊ Λόχαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Μaterialists» της Σελίν Σονγκ, με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο «Ταιριάζουμε;», το sequel «Freakier Friday», η αναβίωση των περιπετειών της «Red Sonja» και ο χιτσκοκικός κοσμοπολιτισμός του «To Catch a Thief» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM