Η NASA άνοιξε την κάψουλα με τα δείγματα του «επικίνδυνου» αστεροειδούς- Τι βρέθηκε

NASA opens OSIRIS-REx's asteroid-sample canister (photos) Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter/NASA
0

Επιστήμονες άνοιξαν την κάψουλα με τα δείγματα σκόνης από τον «πιο επικίνδυνο, γνωστό, αστεροειδή του ηλιακού συστήματος», που συλλέχθηκαν από την ομάδα Osiris-Rex.

Η κάψουλα προσγειώθηκε στην έρημο της πολιτείας Γιούτα των ΗΠΑ την Κυριακή και το περιεχόμενο, που συλλέχθηκε από τον Bennu, δημιουργεί ελπίδες για σημαντικές αποκαλύψεις. Το Osiris-Rex εκτοξεύτηκε προς τον αστεροειδή, πλάτους 500 μέτρων, τον Σεπτέμβριο του 2016, έφτασε τον Δεκέμβριο του 2018 και πήρε δείγμα από τον διαστημικό βράχο τον Οκτώβριο του 2020.

Οι επιστήμονες του Διαστημικού Κέντρου Johnson της NASA στο Χιούστον άνοιξαν την κάψουλα την Τρίτη. «Οι επιστήμονες ήταν άναυδοι καθώς ανοιγόταν το καπάκι» σημείωσε υπηρεσία της NASA.

«Στο εσωτερικό του καπακιού και της βάσης βρήκαν σκούρα σκόνη και σωματίδια, σε μέγεθος άμμου» συμπληρώθηκε. 

Θα χρειαστούν δεκαετίες μελετών των δειγμάτων του αστεροειδή

Θα χρειαστούν δεκαετίες μελετών του δείγματος και ενδέχεται να δώσουν απαντήσεις για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, και ενδεχομένως ακόμη και για το πώς ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας.

Αλλά, αυτό αναμένεται να αργήσει. Η ομάδα έρευνας δεν έχει, ακόμη, πρόσβαση στο κύριο δείγμα του αστεροειδούς. Απαιτείται η αποσυναρμολόγηση της κάψουλας, μια περίπλοκη διαδικασία που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.

Θα χρειαστεί αρκετή προσοχή για να εξαχθεί το δείγμα από το εσωτερικό, ώστε να μην υπάρξει καμία αλλοίωση. 

Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου, η NASA θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παρέχει ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις. 

Με πληροφορίες από Space

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ