Τουταγχαμών: Το μυστήριο του στιλέτου που φτιάχτηκε από μετεωρίτη

Τουταγχαμών: Το μυστήριο του στιλέτου που φτιάχτηκε από μετεωρίτη Facebook Twitter
Φωτό: Getty Images
0

Ένα από τα στιλέτα που είχαν βρεθεί δίπλα στον νεαρό φαραώ Τουταγχαμών το 1922 φαίνεται πως προέρχεται από μετεωρίτη εξωγήινης προέλευσης, όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας.

Πάνω από 100 χρόνια μετά την ιστορική ανακάλυψη της τελευταίας κατοικίας του Τουταγχαμών, συνεχίζουν να συναρπάζουν τα ευρήματα που είχαν βρεθεί μέσα στον τάφο του φαράω, μεταξύ των οποίων -πέραν της σαρκοφάγου- βρίσκονταν θρόνοι, αγγεία, μουσικά όργανα, κρασί, σανδάλια και πολλά άλλα αντικείμενα.

Μεταξύ των τεχνουργημάτων που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών -και τα οποία είχαν τοποθετηθεί με φροντίδα από τους αρχαίους Αιγύπτιους για να συνοδεύσουν τον νεαρό φαραώ στην «άλλη πλευρά»- ήταν και ένα σετ από σιδερένιες λεπίδες. Τα εν λόγω μαχαίρια ήταν όμοια με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ταριχευτές, οι οποίοι άνοιγαν το στόμα στη μούμια για να μπορεί ο νεκρός να αναπνέει, να μιλά, να τρώει και να πίνει στη μετά θάνατον ζωή...

Ανάμεσα σε αυτές τις λεπίδες υπήρχε και ένα σιδερένιο στιλέτο μέσα σε μια διακοσμητική χρυσή θήκη, με τους ειδικούς να έχουν επισημάνει πως η κατασκευή του έγινε από κάποιον πολύ επιδέξιο τεχνίτη.

Το δώρο στον Τουταγχαμών που ήρθε από τον ουρανό

Τα αρχεία του αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ περιγράφουν το συγκεκριμένο στιλέτο ως μία πολύ λεπτή λεπίδα κατασκευασμένη από ομοιογενές μέταλλο, ενώ η λαβή είναι κατασκευασμένη από χρυσό. Η μία πλευρά της χρυσής θήκης ήταν διακοσμημένη με ένα μοτίβο από κρίνους, ενώ στην άλλη υπήρχε ένα σχέδιο με φτερά που κατέληγαν στο κεφάλι ενός τσακαλιού.

Σημειώνεται πως τέτοιου είδους πολύτιμα τεχνουργήματα, φτιαγμένα από σίδερο, ήταν πολύ σπάνια κατά τη διάρκεια της 18ης Δυναστείας στην αρχαία Αίγυπτο. Έτσι πολλοί μελετητές θεωρούν ότι το στιλέτο έφτασε στην Αίγυπτο ως δώρο στον φαραώ από κάποιο γειτονικό βασίλειο.
 
Διπλωματικά έγγραφα που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ., κάνουν λόγο για βασιλικά δώρα, φτιαγμένα από σίδηρο, που είχαν δοθεί στους Αιγύπτιους φαραώ πριν από τη βασιλεία του Τουταγχαμών. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από αυτά τα έγγραφα σημειώνει ότι «ο βασιλιάς των Mitanni, Tushratta, είχε στείλει σιδερένια αντικείμενα στον Amenhotep III (σ.σ. πιθανώς τον παππού του Τουταγχαμών)», μεταξύ των οποίων και λεπίδες.

Η συγκεκριμένη λεπίδα βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών από τη δεκαετία του 1960, οι οποίοι και αποφάνθηκαν ότι το στοιχείο νικέλιο που υπήρχε στο στιλέτο ήταν ένδειξη πως προέρχεται από μετεωρίτη. Το συγκεκριμένο πόρισμα ήρθε να επιβεβαιώσει νεότερη μελέτη, που έγινε το 2016, σύμφωνα με την οποία η σύνθεση της λεπίδας περιέχει κυρίως σίδηρο, ενώ περιέχει νικέλιο κατά 10,8% και κοβάλτιο κατά 0,58% 

Αυτή η μελέτη συνέκρινε τη σύνθεση της λεπίδας με 11 γνωστούς μετεωρίτες και 11 πιστοποιημένα υλικά από χάλυβα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η σύνθεση και η ομοιογένεια της λεπίδας συσχετίζονται στενά με τη σύνθεση και την ομοιογένεια ενός μετεωρίτη.

Αυτό υποστηρίζει και μία έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, με τους ειδικούς να προχωρούν σε μια ειδική χημική ανάλυση, η οποία έδειξε ότι το στιλέτο περιέχει οκταεδρίτη, ένα υλικό που υπάρχει στους πιο κοινούς μετεωρίτες σιδήρου που έχουν εντοπιστεί.

Με πληροφορίες από Heritage Daily

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM
Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Δεινόσαυροι, Πολ Νιούμαν και Κριστιάν Κλαβιέ από αύριο στους κινηματογράφους

Η νέα προσθήκη στο franchise του Jurassic World, η επανέκδοση του «Cool Hand Luke» και μια κωμωδία με τον δημοφιλή Γάλλο κωμικό ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM