Μενδώνη για γλυπτά του Παρθενώνα: Διαρκές το αίτημα επιστροφής τους εδώ και 200 χρόνια

Μενδώνη Γλυπτά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, την οποία ακολουθεί η Ελλάδα με στόχο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, επανέλαβε σήμερα η Λίνα Μενδώνη. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha τόσο για τη σημερινή έναρξη του προγράμματος ωριαίων ζωνών επισκεψιμότητας, στην Ακρόπολη όσο και για τα γλυπτά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην στρατηγική που ακολουθείται.  Η αποκάλυψη της κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο διαχωρίστηκε από την υπουργό από το ζήτημα αμιγώς των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Λίνα Μενδώνη σχετικά με την κλοπή αρχαίων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, τόνισε ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για πράξη που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των συλλογών. Παράλληλα, σημείωσε, για ακόμη μια φορά, ότι το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ταυτίζεται χρονολογικά με την έναρξη του νέου ελληνικού κράτους. Παραμένει διαρκές εδώ και 200 χρόνια.

«Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Είναι τραγικό το γεγονός ότι υπάρχει καταγεγραμμένο πλέον αυτό το περιστατικό της κλοπής των εκθεμάτων ή των αντικειμένων που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο. Θέλω να τονίσω ότι το μείζον είναι πως η κλοπή έγινε εκ των έσω. Διαφορετικά, κλοπές καταγράφονται σε μουσεία. Θλιβερά περιστατικά, αλλά καταγράφονται. Στο Βρετανικό Μουσείο, η ιδιαιτερότητα ήταν ότι προέρχεται από τους ανθρώπους που ήταν εντεταλμένοι στη φύλαξη των συλλογών. Λένε ότι ήταν ο επιμελητής αρχαιοτήτων. Αυτά μένει να αποδειχθούν, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες», τόνισε η υπουργός.

Κατόπιν έκανε μια ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια για επαναπατρισμό των γλυπτών λέγοντας πως η Ελλάδα έχει βάλει ως εθνικό στόχο την επανένωση. «Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική- εξαντλεί όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία- και νομίζω ότι αυτό έχει φανεί μέσω πολύ συγκεκριμένων γεγονότων τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκινώντας από την απόφαση της Unesco, τον Σεπτέμβριο του 2021, για την αναγνώριση του νομίμου και δικαίου του ελληνικού αιτήματος, σε συνδυασμό με την επιστροφή του θραύσματος Fagan, με την επιστροφή των θραυσμάτων από το Βατικανό και φυσικά με την ενίσχυση του θετικού κλίματος σε διεθνές επίπεδο για το δίκαιο του ελληνικού αιτήματος. Υπάρχει στρατηγική. Όμως στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, παύει να είναι στρατηγική. Δεν μπορεί κανείς να παρουσιάζει αυτά τα οποία σκέφτεται να κάνει», σημείωσε.

Τόνισε ωστόσο κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακολουθεί απολύτως τις κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν τεθεί για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, μη μπορώντας, σε καμία περίπτωση, να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται εκεί ως προϊόν κλοπής, σύμφωνα με την υπουργό. 


Μενδώνη για τις ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη: Ποιοτικότερος χρόνος 

Σχετικά με την σημερινή πρεμιέρα των ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι βασικό μέλημα του υπουργείου είναι η προστασία του μνημείου. Αναφέρθηκε στη μελέτη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων(ΟΔΑΠ), από την οποία προκύπτει ότι ο ημερήσιος αριθμός επισκεπτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20.000, κατανεμημένοι σε συγκεκριμένο αριθμό ανά ζώνη της μίας ώρας. Παράλληλα, η υπουργός τόνισε ότι η μελέτη έχει λάβει υπόψη της τον χρόνο παραμονής και εξόδου των επισκεπτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο υπερβολικός αριθμός παράλληλων επισκέψεων, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί μεγάλη συσσώρευση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί ποιοτικότερου χρόνου, κατά την περιήγησή του, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες του για τον χώρο και την ιστορία του.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Πολιτισμός / Μάικλ Ντάγκλας: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ξαναπαίξω – Έπρεπε να σταματήσω»

Ο 80χρονος ηθοποιός και παραγωγός δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένος μακριά από το κινηματογραφικό πλατό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς – «Μου αρκεί να βλέπω τη σύζυγό μου να παίζει»
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Πολιτισμός / Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη 3.500 ετών στο Περού: Το Peñico και ο μυστηριώδης πολιτισμός Caral

Αρχαιολόγοι εντόπισαν την αρχαία πόλη Peñico στη βόρεια επαρχία Barranca του Περού - Η ανακάλυψη αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό Caral, τον αρχαιότερο της Αμερικής, και τη σύνδεσή του με τις πρώιμες κοινωνίες των Άνδεων και του Αμαζονίου
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο φινάλε των Black Sabbath

Η συναυλία «Back To The Beginning» χαρακτηρίστηκε ως η "τελευταία υπόκλιση" για τον άνθρωπο που θεωρείται ο «πατέρας» του heavy metal έπειτα από αρκετά χρόνια προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον
LIFO NEWSROOM
Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Πολιτισμός / Oasis: Η μεγάλη επιστροφή ως ύμνος στη βρετανική μουσική - Η αγκαλιά των αδελφών Γκάλαχερ επί σκηνής

Το συγκρότημα επανενώθηκε επί σκηνής έπειτα από 16 χρόνια - Ένα σετ γεμάτο ύμνους της βρετανικής μουσικής, πάθος, χιούμορ και η αγκαλιά που περίμεναν όλοι
LIFO NEWSROOM
Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Πολιτισμός / Αναλύθηκε το αρχαιότερο γονιδίωμα της Αρχαίας Αιγύπτου: Τι αποκαλύπτει για την καταγωγή των πρώτων Αιγυπτίων

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες DNA ενός ανθρώπου που έζησε στις απαρχές της αιγυπτιακής πολιτισμικής ιστορίας, φέρνοντας στο φως εκπλήξεις για τις γενετικές καταβολές των πρώτων κατοίκων της κοιλάδας του Νείλου
LIFO NEWSROOM