Περού: Ασύλητο τάφο 3.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι

Περού: Ασύλητο τάφο 3.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι Facebook Twitter
0

Ένας ασύλητος τάφος 3.000 ετών αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο βόρειο Περού, και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ανήκει σε έναν ιερέα της αρχαίας Pacopampa.

Οι ερευνητές έσκαψαν μέσα από έξι στρώματα στάχτης αναμεμειγμένα με μαύρο χώμα για να φτάσουν στον σκελετό του, ο οποίος συνοδευόταν από δύο σφραγίδες και άλλες ιερές προσφορές. Οι σφραγίδες είχαν πάνω τους αρχαίο τελετουργικό χρώμα που χρησιμοποιούνταν για άτομα της ελίτ, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού του Περού.

Περού: Ασύλητο τάφο 3.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι Facebook Twitter
Φωτ.: YouTube

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Γιούτζι Σέκι δήλωσε ότι το μεγάλο μέγεθος του τάφου, με διάμετρο σχεδόν 2 μέτρα και βάθος 1 μέτρο, ήταν «πολύ περίεργο», όπως και η θέση του σώματος που βρισκόταν μπρούμυτα με τα πόδια σταυρωμένα.

«Νομίζω ότι επρόκειτο για έναν ηγέτη της εποχής του. Το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή είναι ένας από τους πρώτους ιερείς που άρχισαν να διαθέτουν ναούς στις βόρειες Άνδεις», πρόσθεσε ο Σέκι.

Η τοποθεσία Pacopampa, 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, περιλαμβάνει εννέα μνημειακά τελετουργικά κτίρια από σκαλισμένη και γυαλισμένη πέτρα. Χρονολογούνται από το 700 έως το 600 π.Χ. περίπου.

Η ανασκαφή είναι μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Εθνολογίας της Ιαπωνίας και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος του Περού.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ερωτικές αναζητήσεις και περιπέτειες στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο στους κινηματογράφους

Σε μια «μεταβατική» εβδομάδα για τον κινηματογραφικό προγραμματισμό ξεχωρίζουν το καλόψυχο «Big Bold Beautiful Journey» με τον Κόλιν Φάρελ και τη Μάργκο Ρόμπι, το «My Friend Eva» του πάντα αξιόπιστου Σεσκ Γκάι και το «Τin Soldier», επειδή έφερε στην Ελλάδα για γυρίσματα τον Ντε Νίρο, τον υιό Ίστγουντ και τον Τζέιμι Φοξ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM