Drones, AI και κατσίκες: Τα νέα «όπλα» για την αντιμετώπιση καταστροφικών πυρκαγιών

Drones, AI και κατσίκες: Τα νέα «όπλα» για την αντιμετώπιση καταστροφικών πυρκαγιών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Καθώς καταστροφικές φωτιές κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται πρωτοποριακές λύσεις που θα βοηθήσουν τόσο στην κατάσβεση όσο και στην πρόληψη

Στην Ευρώπη, την ήπειρο που θερμαίνεται ταχύτερα λόγω της κλιματικής κρίσης, οι πυροσβέστες εξερευνούν νέους τρόπους για να περιορίσουν τις φωτιές στα δάση. 

Τα συνεργεία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και καταστροφών αναπτύσσουν drones που μπορούν να εντοπίζουν τις πυρκαγιές νωρίτερα και αναβιώνουν ακόμη και παραδοσιακές πρακτικές, όπως η χρήση προβάτων και κατσικιών για τη βόσκηση του χόρτου.

Ο ρόλος των drones

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, ειδικότερα σε αποστολές «πρώτης γραμμής». Ο Ντομίνγκος Ξαβιέρ Βιέγκας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κόιμπρα της Πορτογαλίας που ειδικεύεται σε θέματα πυρκαγιών, αναφέρει ότι τα drones μπορούν να χαρτογραφήσουν τη βλάστηση, να εντοπίσουν περιοχές υψηλού κινδύνου και να παρακολουθήσουν τις πυρκαγιές.

Επίσης, ορισμένα αμφίβια drones μπορούν να ενεργούν ως εναέρια βυτιοφόρα ή να ρίχνουν νερό και επιβραδυντικά απευθείας στη φωτιά. Μια τέτοια πρωτοποριακή μέθοδος θα μπορούσε να σώσει και τις ζωές πολλών πυροσβεστών οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να πλησιάζουν πολύ κοντά στις φωτιές.

Παράλληλα, τα drones μπορούν να συμβάλλουν και στην πρόληψη καθώς είναι σε θέση να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τον καπνό ή πηγές θερμότητας μέσα σε δάση.

Η τεχνητή νοημοσύνη

Όλες αυτές οι νέες πληροφορίες που προκύπτουν από τα drones τα οποία «σκανάρουν» περιοχές απαιτούν περισσότερη επεξεργασία δεδομένων. Οι αισθητήρες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγράφουν περισσότερα δεδομένα από όσα είναι ανθρωπίνως δυνατό να επεξεργαστεί κάποιος σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2022, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λάνσαρε ένα εργαλείο τέτοιου τύπου με την ονομασία FireAId. Το πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόστηκε στην Τουρκία μετά τις χειρότερες πυρκαγιές της χώρας το 2021, έδειξε ότι τα εργαλεία αυτά μπορούν να μειώσουν τόσο τον χρόνο απόκρισης των αρχών όσο και τον κίνδυνο για τους πυροσβέστες.

Ρομπότ σε ρόλο κατσίκας για τον καθαρισμό βλάστησης

Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλεκτική αποψίλωση ξερόχορτων και μικρών φυτών αποτελεί σημαντική πτυχή της μείωσης του κινδύνου πυρκαγιάς.

Τα τελευταία χρόνια, τα ρομπότ καθαρισμού βλάστησης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους λειτουργώντας από κοινού με τα drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαρτογραφούν τις περιοχές υψηλού κινδύνου από ψηλά και τα ρομπότ ξεριζώνουν τη χαμηλή βλάστηση σε αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο, μέχρι τα ρομπότ καθαρισμού της βλάστησης να γίνουν πιο εμπορικά βιώσιμα, ορισμένοι φορείς διαχείρισης πυρκαγιών βασίζονται σε παραδοσιακές τεχνικές όπως το βόσκημα κατσικιών και προβάτων στις περιοχές αυτές ρίχνοντας τα επίπεδα χαμηλής βλάστησης. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΑΣΚΑ ΜΕΓΑΤΣΟΥΝΑΜΙ

Περιβάλλον / Αλάσκα: Επιστήμονες ανακάλυψαν το δεύτερο μεγαλύτερο μεγατσουνάμι που έχει καταγραφεί

Νέα επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι μικροί σεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση περίπου 64 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βράχου, όγκος αντίστοιχος με 24 πυραμίδες της Γκίζας
THE LIFO TEAM
ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Περιβάλλον / Το πρώτο μεγάλο καταφύγιο ελεφάντων στην Ευρώπη ανοίγει στην Πορτογαλία

Η δημιουργία του έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες της Ευρώπης περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκα, ενώ αρκετοί ζωολογικοί κήποι δυσκολεύονται να καλύψουν τις πολύπλοκες ανάγκες των ελεφάντων
THE LIFO TEAM
ΜΟΡΝΟΣ ΛΙΜΝΗ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ

Περιβάλλον / Μόρνος: Το χωριό Κάλλιο «βυθίστηκε» πλήρως κάτω από τα νερά της λίμνης

Το 1980 οι κάτοικοι του Μόρνου αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να δημιουργήσουν νέο οικισμό και 80 σπίτια, η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο «θυσιάστηκαν» για την ύδρευση της Αθήνας
THE LIFO TEAM