Μα, τι είναι αυτό το "Entartete Kunst" που συνεχώς γράφεται για τους «Σφήκες» της Κιτσοπούλου;

Μα, τι είναι επιτέλους αυτό το "Entartete Kunst" που συνεχώς γράφεται για τους «Σφήκες» της Κιτσοπουλου; Facebook Twitter
Φωτογραφία από τα εγκαίνια της έκθεσης Entartete Kunst το 1937 στη Neue Galerie, Μάιος 2014.
0

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ έκρυβε μια παράξενη πρωτιά για το ελληνικό Twitter – εκεί που συνήθως τρεντάρουν reality και τηλεοπτικές σειρές, πολιτικοί και πολιτική, θέματα και ανθυπο-θέματα της επικαιρότητας, βρέθηκαν οι «Σφήκες» (όχι του Αριστοφάνη) και η Λένα Κιτσοπούλου. Τις εντυπώσεις των εξοργισμένων (σ.σ.: είτε τους άρεσε η προσέγγιση της παράστασης είτε όχι, η οργή ήταν δεδομένη) συνόδευε και ο γερμανικός όρος “entartete kunst” που είχε χρόνια να ακουστεί στο ελληνικό έδαφος.

Παρ’ όλα αυτά, η Επίδαυρος σηκώνει τέτοιες συζητήσεις, κάποιοι γνώριζαν τον όρο και σοκαρίστηκαν, κάποιοι όχι και προσπέρασαν. Όλοι όσοι αγαπάνε βαθιά την Τέχνη πάθανε μικρα εγκεφαλικά από τις ακρότητες, τις ύβρεις, την ανθρωποφαγία που ακολούθησε της παράστασης. Εδώ, οι ακρότητες δεν είχαν καλλιτεχνικό υπόβαθρο και σίγουρα δεν άρμοζαν ούτε στην Κιτσοπούλου ούτε σε κανέναν άλλον δημιουργό.

Όμως, για τι ακριβώς μιλάμε, όταν μιλάμε για "entartete kunst";

Η “Entartete Kunst” (ή επί το ελληνικότερον «εκφυλισμένη Τέχνη») ήταν ένας υποτιμητικός όρος που υιοθετήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία. Μια έκθεση με τίτλο "Entartete Kunst" εγκαινιάστηκε στο Μόναχο το 1937 και παρουσίαζε έργα που θεωρούνταν «προσβολή του γερμανικού αισθήματος». Για την ιστορία, η έκθεση περιόδευσε σε όλη τη χώρα και ο χαρακτηρισμός περί «εκφυλισμού» αφορούσε σχεδόν το σύνολο της γερμανικής μοντερνιστικής τέχνης, ενώ στο μεταξύ –εννοείται!– είχαν κατασχεθεί έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών όπως ο Πικάσο.

Η “Entartete Kunst” (ή επί το ελληνικότερον «εκφυλισμένη Τέχνη») ήταν ένας υποτιμητικός όρος που υιοθετήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία. Μια έκθεση με τίτλο "Entartete Kunst" εγκαινιάστηκε στο Μόναχο το 1937 και παρουσίαζε έργα που θεωρούνταν «προσβολή του γερμανικού αισθήματος».

Επίσης, για την ιστορία, το μοναδικό γνωστό αντίγραφο του πλήρους καταλόγου της Entartete Kunst που κατασχέθηκε από το ναζιστικό καθεστώς από δημόσια ιδρύματα της Γερμανίας, κυρίως κατά τη διάρκεια του 1937 και του 1938, το κατέχει το Victoria & Albert Museum.

Ο κατάλογος –με περισσότερα από 16.000 έργα τέχνης– συντάχθηκε από το Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda (Υπουργείο Διαφώτισης και Προπαγάνδας του Ράιχ) γύρω στα 1942.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο κατάλογος συντάχθηκε ως τελική καταγραφή, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις και οι εκποιήσεις των κατασχεμένων έργων τέχνης το καλοκαίρι του 1941. Οι δύο δακτυλογραφημένοι τόμοι του καταλόγου παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, το ιστορικό των εκθέσεων και την τύχη κάθε έργου τέχνης.

Πώς να διαβάσετε την απογραφή Entartete Kunst

Η απογραφή αποτελείται από 482 σελίδες (συμπεριλαμβανομένων των κενών σελίδων και μιας σελίδας που λείπει), οι οποίες χωρίζονται σε δύο τόμους. Οι καταχωρίσεις είναι οργανωμένες αλφαβητικά με βάση την πόλη, το ίδρυμα και το όνομα του καλλιτέχνη. Ο τόμος 1 καλύπτει τις πόλεις Aachen έως Görlitz, ενώ ο τόμος 2 καλύπτει τις πόλεις Göttingen έως Zwickau.

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στους δύο τόμους της εκφυλισμένης Τέχης εδώ και εδώ

Μα, τι είναι επιτέλους αυτό το "Entartete Kunst" που συνεχώς γράφεται για τους «Σφήκες» της Κιτσοπουλου; Facebook Twitter
Η έκθεση «Εκφυλισμένη Τέχνη» στο Hofgarten του Μονάχου. Η έκθεση παρουσιάστηκε από τις 19 Ιουλίου έως τις 30 Νοεμβρίου 1937 και το κοινό της ήταν πολύ ενθουσιώδες.

Προέλευση της απογραφής

Ο κατάλογος έγινε δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη Τέχνης του V&A από την Elfriede Fischer, χήρα του Heinrich Robert (Harry) Fischer, το 1996. Αποτελεί μέρος της συλλογής Fischer της Εθνικής Βιβλιοθήκης Τέχνης.

Ο Harry Fischer προφανώς συνέλεξε το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του υλικού της συλλογής Fischer στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με σκοπό να το δωρίσει στο V&A. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό πώς, πότε και για ποιο σκοπό ο Fischer απέκτησε τον κατάλογο, φαίνεται ότι τον είχε στην κατοχή του τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Οι δύο τόμοι του καταλόγου φαίνεται να έχουν δεθεί (ή επαναδεθεί) περίπου την ίδια εποχή και φυλάσσονται σε ένα (ομολογουμένως ταιριαστό για το πολύτιμο αρχείο) σκούρο γκρι κουτί με τον τίτλο "Entartete Kunst" με χρυσή σφραγίδα στη ράχη.

Στο αντίγραφο του απολογισμού του V&A δεν υπάρχει επίσημη σελίδα τίτλου. Η πρώτη σελίδα του τόμου 1 περιλαμβάνει τον τίτλο Entartete Kunst, γραμμένο με κεφαλαία γράμματα και με τη λέξη "Entartete" σε εισαγωγικά. Ο τίτλος προστέθηκε μετά την πρώτη δημιουργία του εγγράφου και ενδέχεται να έχει γραφτεί από τον ίδιο τον Harry Fischer.

Μα, τι είναι επιτέλους αυτό το "Entartete Kunst" που συνεχώς γράφεται για τους «Σφήκες» της Κιτσοπουλου; Facebook Twitter
Σελίδα του "Entartete Kunst" - Φωτ.: Courtesy of V&A Museum

Άλλα γνωστά αντίγραφα

Είναι γνωστό ότι δύο άλλα αντίτυπα μιας παλαιότερης έκδοσης του τόμου 1 (A-G) «επέζησαν» του πολέμου και βρίσκονται σήμερα στα Γερμανικά Ομοσπονδιακά Αρχεία στο Βερολίνο (R55/20744, R55/20745). Και τα δύο αντίτυπα έχουν τον ίδιο χειρόγραφο τίτλο, με μαύρο μελάνι: Beschlagnahmte Werke/nach Museen geordnet (Κατασχεθέντα έργα, ταξινομημένα κατά μουσείο). Και τα δύο αντίτυπα περιέχουν επίσης τον ίδιο δακτυλογραφημένο κατάλογο έργων τέχνης, ταξινομημένο κατά πόλη, ίδρυμα και καλλιτέχνη. Ένα από τα έγγραφα του Βερολίνου (R55/20745) ήταν σαφώς το αντίγραφο εργασίας, καθώς περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες χειρόγραφες πληροφορίες σχετικά με την τύχη μεμονωμένων έργων. Πολλές από τις καταχωρίσεις έχουν σημειωθεί με σύμβολα που δείχνουν ότι καταστράφηκαν, πουλήθηκαν ή ανταλλάχθηκαν. Αν και οι πληροφορίες ποικίλλουν σε λεπτομέρειες, φαίνεται πιθανό ότι ο κατάλογος του V&A δημιουργήθηκε από αυτόν τον προηγούμενο κατάλογο ή κάτι παρόμοιο. Πιθανώς υπήρχε επίσης ένας κύριος κατάλογος, με σειρά αριθμού απογραφής.

Μα, τι είναι επιτέλους αυτό το "Entartete Kunst" που συνεχώς γράφεται για τους «Σφήκες» της Κιτσοπουλου; Facebook Twitter
Εξώφυλλο του οδηγού της έκθεσης με γλυπτά του Otto Freundlich.

Περισσότερες πληροφορίες για την «εκφυλισμένη Τέχνη»

Το Freie Universität Berlin παρέχει μία από τις κύριες διαδικτυακές πηγές περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με την "Entartete Kunst" και την τύχη των μεμονωμένων έργων τέχνης. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο διατηρεί μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει καταχωρίσεις για πολλά από τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που τηρεί το V&A. Είναι δυνατή η αναζήτηση έργων με βάση το όνομα του καλλιτέχνη, τον αριθμό απογραφής του Entartete Kunst, τον έμπορο κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από το θέμα του καταλόγου των «απαγορευμένων» –γιατί γι’ αυτό μιλάμε εδώ– αρμοδιότεροι για την ουσία της παράστασης της Κιτσοπούλου είναι άλλοι, και ας μιλήσουν εκείνοι γι’ αυτό!

Με στοιχεία από το V&A Museum 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ