Ξεκινά το Φεστιβάλ Επιδαύρου: Οι 8 παραστάσεις που θα δούμε φέτος

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Η Στεφανία Γουλιώτη, η Σοφία Κόκκαλη, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Αγγελική Παπούλια και η Ευδοκία Ρουμελιώτη ερμηνεύουν παραλλαγές της Μήδειας σε μια ανατρεπτική και ρηξικέλευθη εκδοχή της τραγωδίας του Ευριπίδη. Φωτ.: Alex Kat
0

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Kατερίνα Ευαγγελάτου, έξι χρόνια μετά την Άλκηστη που αποτέλεσε το ντεμπούτο της στο αργολικό θέατρο, διασκευάζει και σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, την τραγωδία στην οποία  η ανθρώπινη βούληση κονταροχτυπιέται με τη μοίρα όπως την ορίζει το θείο. Άλλωστε στην παράσταση που εγκαινιάζει τα φετινά Επιδαύρια στις 7 και 8 Ιουλίου η παρουσία της θεάς Αφροδίτης, η οποία είναι υπαίτια για τον παράφορο και εμμονικό έρωτα της Φαίδρας για τον Ιππόλυτο, γιο του άντρα της Θησέα, θα είναι αδιάλειπτη. Σαν να κινεί τα νήματα της ζωής αρχόντων και θνητών, που είναι αδύναμοι να αντισταθούν στη δίνη στην οποία έχουν πέσει.

Μια παράσταση που δεν θα περιοριστεί στην ορχήστρα αλλά θα βγει και έξω από αυτήν, ένας σύγχρονος εφιάλτης με φόντο μια δυστοπία, την ποιητική σκηνογραφία που υπογράφει η Εύα Μανιδάκη. Το υγρό στοιχείο παίζει καταλυτικό ρόλο, ενώ η κάμερα αποκαλύπτει τις πιο σκοτεινές πλευρές του αρχαίου κειμένου. Παίζουν η Έλενα Τοπαλίδου (Αφροδίτη - Άρτεμη), η Κόρα Καρβούνη (Φαίδρα), ο Ορέστης Χαλκιάς (Ιππόλυτος), ο Γιάννης Τσορτέκης (Θησέας), η Μαρία Σκουλά (τροφός) και άλλοι 24 ηθοποιοί. Τέσσερις μουσικοί θα είναι επί σκηνής.

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Μια παράσταση που δεν θα περιοριστεί στην ορχήστρα αλλά θα βγει και έξω από αυτήν, ένας σύγχρονος εφιάλτης με φόντο μια δυστοπία, την ποιητική σκηνογραφία που υπογράφει η Εύα Μανιδάκη. Φωτ.: Θεόφιλος Τσιμάς

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την θεατρική παράσταση «Ιππόλυτος» εδώ

Στην παράσταση που εγκαινιάζει τα φετινά Επιδαύρια στις 7 και 8 Ιουλίου η παρουσία της θεάς Αφροδίτης, η οποία είναι υπαίτια για τον παράφορο και εμμονικό έρωτα της Φαίδρας για τον Ιππόλυτο, γιο του άντρα της Θησέα, θα είναι αδιάλειπτη. Σαν να κινεί τα νήματα της ζωής αρχόντων και θνητών, που είναι αδύναμοι να αντισταθούν στη δίνη στην οποία έχουν πέσει.

Στις 14 και 15 Ιουλίου ακολουθούν οι Σφήκες του Αριστοφάνη, μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ. Η ανατρεπτική κωμωδία, που έχει να ανέβει στην πρώτη κρατική σκηνή εξήντα χρόνια, θα παρουσιαστεί σε μετάφραση του Στέλιου Χρονόπουλου και δραματουργική επεξεργασία, διασκευή και σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου στην πρώτη της κάθοδο στην Επίδαυρο ως σκηνοθέτιδας.

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Στη μεταγραφή της η Κιτσοπούλου παρουσιάζει τον Φιλοκλέωνας ως έναν άρρωστο, κακιασμένο άνθρωπο που ασφυκτιά κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, ενώ παράλληλα καυτηριάζει αναγνωρίσιμες σε όλους μας καταστάσεις. Φωτ.: Χρήστος Συμεωνίδης

Η οξεία σάτιρα του σημαντικότερου εκπροσώπου της αττικής κωμωδίας μέσα από την κριτική του για τη σχέση Δικαιοσύνης και δημοκρατίας στην Αθήνα των ημερών του γίνεται ιδανικό όχημα ώστε η ανατρεπτική καλλιτέχνις να σχολιάσει τη σύγχρονη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα. Ο Αριστοφάνης, για να στηλιτεύσει τη δικομανία των Αθηναίων και τη στάση του Κλέωνα που έχριζε γηραιούς πολίτες μισθωτούς δικαστές, τοποθετεί στο επίκεντρο του έργου του έναν ψυχωτικό και άδικο γέρο, τον Φιλοκλέωνα, που έχει μανία να καταδικάζει και να τιμωρεί. Ο γιος του όμως τον κλειδώνει στο σπίτι για να τον εμποδίσει να καταστρέφει αθώους ανθρώπους.

Στη μεταγραφή της η Κιτσοπούλου παρουσιάζει τον Φιλοκλέωνα ως έναν άρρωστο, κακιασμένο άνθρωπο που ασφυκτιά κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, ενώ παράλληλα καυτηριάζει αναγνωρίσιμες σε όλους μας καταστάσεις, σαν εκείνες όπου όλοι κρίνουν και καταδικάζουν όσους διαφοροποιούνται π.χ. στο άτυπο λαϊκό δικαστήριο της κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτοντας την υποκρισία όλων όσοι κατακεραυνώνουν δημόσια οποιονδήποτε. Παίζουν οι Δημήτρης Ναζίρης, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Θοδωρής Σκυφτούλης, η Λένα Κιτσοπούλου κ.ά. Η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Σφήκες» εδώ

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στην Επίδαυρο, συνεπής στην προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τη θεατρική τέχνη, ο Κάστορφ θα παρουσιάσει ένα κείμενο που εμπνέεται από το αρχαίο έργο, αλλά ελάχιστη δραματουργική σχέση έχει μ’ εκείνο. Φωτ.: Alex Kat

Η Στεφανία Γουλιώτη, η Σοφία Κόκκαλη, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Αγγελική Παπούλια και η Ευδοκία Ρουμελιώτη ερμηνεύουν παραλλαγές της Μήδειας σε μια ανατρεπτική και ρηξικέλευθη εκδοχή της τραγωδίας του Ευριπίδη από τον σημαντικό Γερμανό σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ, τον επί είκοσι πέντε χρόνια καλλιτεχνικό διευθυντή του ιστορικού θεάτρου Volksbühne του Βερολίνου. Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στην Επίδαυρο, συνεπής στην προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τη θεατρική τέχνη, ο Κάστορφ θα παρουσιάσει ένα κείμενο που εμπνέεται από το αρχαίο έργο, αλλά ελάχιστη δραματουργική σχέση έχει μ’ εκείνο, καθώς είναι προϊόν έρευνας πάνω στο αυθεντικό έργο και σύνθεσης υλικού από τρία έργα του Χάινερ Μίλερ (Μήδειας υλικό, Ρημαγμένη όχθη, Τοπίο για Αργοναύτες) αλλά και άλλων συγγραφέων, και ταυτόχρονα αντλεί έμπνευση από τις πρόβες. Το αποτέλεσμα θα το δούμε στη διεθνή του πρεμιέρα στις 21 και 22 Ιουλίου.

Ως διανοούμενος και auteur τοποθετεί το άτομο απέναντι από την Ιστορία και ως εκ τούτου η δική του Μήδεια θα έχει αναφορές στην ιστορική πορεία της πατρίδας του, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στη Γαλλική Επανάσταση, στη Ρωσία του Πούτιν αλλά και στην καπιταλιστική Ευρώπη. Εκτός των πέντε πρωταγωνιστριών συμμετέχουν οι Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας και Νίκος Ψαρράς. Τη μετάφραση του έργου του Ευριπίδη υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης και του Μίλερ η Ελένη Βαροπούλου. Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι οι μόνιμοι συνεργάτες του σκηνοθέτη.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Μήδεια» εδώ

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Tο σχεδόν μπεκετικό δίδυμο του Άρη Σερβετάλη (Διόνυσος) και του Μιχάλη Σαράντη (Ξανθίας). Φωτ.: Yiorgos Kaplanidis

Στις 28 και 29 Ιουλίου η εικαστικός και σκηνοθέτις Έφη Μπίρμπα, επίσης στην πρώτη της παράσταση στην Επίδαυρο, σκηνοθετεί τα Βατράχια του Αριστοφάνη σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα. Σε αυτήν την «κωμωδία με DNA τραγωδίας», όπως χαρακτηρίζει η ίδια το έργο που γράφτηκε το 405 π.Χ. λίγο πριν από το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, κατά τον οποίο η Αθήνα υπέστη μεγάλη και ταπεινωτική ήττα, ο θεός Διόνυσος κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο μαζί με τον δούλο του Ξανθία για να φέρει πίσω τον Αισχύλο, τον μόνο που μπορεί κατά τη γνώμη του να σώσει τους Αθηναίους.

Εκτός από το σχεδόν μπεκετικό δίδυμο του Άρη Σερβετάλη (Διόνυσος) και του Μιχάλη Σαράντη (Ξανθίας), στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Κυριάκος Σαλής. Η Μπίρμπα, εκτός από τη διασκευή που συνυπογράφει με τους Μπλάθρα και Σερβετάλη, έχει αναλάβει και τα σκηνικά και τα κοστούμια σε συνεργασία με τη Βασιλεία Ροζάνα. Μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Βατράχια» εδώ

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Στις 4 και 5 Αυγούστου ο σπουδαίος ηθοποιός με τη σημαντική καλλιτεχνική πορεία στο ελληνικό θέατρο ρεπερτορίου Δημήτρης Καταλειφός κάνει την πρώτη του πρωταγωνιστική εμφάνιση στην Επίδαυρο με τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Φωτ.: Patroklos Skafidas

Στις 4 και 5 Αυγούστου ο σπουδαίος ηθοποιός με τη σημαντική καλλιτεχνική πορεία στο ελληνικό θέατρο ρεπερτορίου Δημήτρης Καταλειφός κάνει την πρώτη του πρωταγωνιστική εμφάνιση στην Επίδαυρο με τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Το τελευταίο έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του και πραγματεύεται το τέλος του Οιδίποδα, του άλλοτε κραταιού βασιλιά της Θήβας.

Γέροντας πια, τυφλός και εξόριστος, φτάνει μετά από μακρά περιπλάνηση στον αθηναϊκό δήμο του Ίππιου Κολωνού, οδηγούμενος από την κόρη του Αντιγόνη. Κάθεται σ' έναν βράχο μέσα στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, αλλά κάποιος κάτοικος του Κολωνού τον ανακαλύπτει και του ζητά να φύγει, γιατί ο χώρος όπου κάθεται είναι ιερός και άβατος. Ο Οιδίποδας αρνείται γιατί, σύμφωνα με τον χρησμό, αυτό το μέρος θα είναι ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης.

Η παράσταση φωτίζει τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα, θέτοντας το ερώτημα πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά η ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και στο άδικο, στην αποδοχή της μοίρας και στην άρνησή της. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας, η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη και του Θάνου Τσακνάκη, ενώ τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Αγγελική Παπαθεμελή και Χρήστος Σαπουντζής.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» εδώ

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει κι εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης. Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου

Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί στις 11 και 12 Αυγούστου την Εκάβη του Ευριπίδη σε νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, η οποία ολοκληρώθηκε ειδικά για την παράσταση. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει κι εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα των ΜΜΕ και της αναλγησίας του Δυτικού ανθρώπου, στο πλαίσιο του οποίου εξοικειωνόμαστε με την εικόνα και την πληροφορία της βίας και εκπαιδευόμαστε στον θάνατο, έχοντας ξεμάθει να πενθούμε. Ερμηνεύουν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκης Σακελλαρίου και Αλέκος Συσσοβίτης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Εκάβη» εδώ

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Στις 18 και 19 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μια «ανατρεπτική ανάγνωση» των Τρωάδων του Ευριπίδη.

Στις 18 και 19 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μια «ανατρεπτική ανάγνωση» των Τρωάδων του Ευριπίδη. Το «κορυφαίο και πιο διαχρονικό έργο όλων των εποχών», όπως λέει σε σημείωμά του ο Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα συνοδεύει επί σκηνής με το πιάνο του την παράσταση, γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.

Στο μόνο έργο του που σώθηκε από την ευριπίδεια τριλογία για τον Τρωικό Πόλεμο ο ποιητής επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία τού να παραμένει κανείς μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στη φιλόδοξη παραγωγή θα δούμε στην πρώτη της πρωταγωνιστική εμφάνιση στην Επίδαυρο ως Εκάβη τη Ρούλα Πατεράκη, πλαισιωμένη από τους Δημήτρη Πιατά, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου και τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Η μετάφραση είναι του Θόδωρου Στεφανόπουλου και η σκηνοθεσία του βραβευμένου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών Χρήστου Σουγάρη.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Τρωάδες» εδώ

Επίδαυρος Τώρα: Τι θα δούμε φέτος στο Αρχαίο Θέατρο Facebook Twitter
Ο Σίμος Κακάλας στις 25 και 26 Αυγούστου σκηνοθετεί τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, μια παράσταση ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού. Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφίδας

Καθώς η Ιστορία μάς έχει δείξει ότι πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι, έτσι και στο πρόσωπο του Οιδίποδα καθρεφτίζεται η ίδια η ανθρωπότητα. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας κάνει ήδη το μεγαλύτερο σφάλμα. Με αυτό το σκεπτικό ο Σίμος Κακάλας στις 25 και 26 Αυγούστου σκηνοθετεί τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, μια παράσταση ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού. Μια ομάδα με μάσκες γερόντων, που αποτελεί τον Χορό, συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά.

Μέσα από αυτόν αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα του Οιδίποδα, της Ιοκάστης, του Τειρεσία και του Κρέοντα. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα και τους κεντρικούς ρόλους κρατούν οι Γιώργος Αμούτζας, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Χρήστος Μαλάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Στάνκογλου, Πανάγος Ιωακείμ. Επί σκηνής μουσική θα παίζει ο Φώτης Σιώτας.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, από τις 7 Ιουλίου μέχρι τις 26 Αυγούστου, με έναυσμα την παράσταση του Κάστορφ και αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Επιδαύρου που επαναλειτουργεί μετά από είκοσι δύο χρόνια, μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη Μήδεια. Μια αναδρομή σε όλες τις παραστάσεις του ομότιτλου έργου του Ευριπίδη από το 1956 και τη Μήδεια του Εθνικού Θεάτρου με την Κατίνα Παξινού σε σκηνοθεσία του Μινωτή μέχρι τις πιο ανατρεπτικές και πιο πρόσφατες εκδοχές της.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» εδώ

​​Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Queer φαντασμαγορία για τη χαμένη επιθυμία

Θέατρο / «Βάκχες» στο Φεστιβάλ Αθηνών: Μια queer φαντασμαγορία για τη χαμένη επιθυμία

Μια διερεύνηση του κόσμου των «Βακχών» όπως τις μεταφέρει στο σήμερα η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου, σε μια διεθνή συμπαραγωγή που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, αμέσως μετά την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: Ο θάνατος είναι μια αποθέωση 

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ