Φωτιά στη Λα Πάλμα: Πάνω από 4.000 άτομα εκκένωσαν το νησί- Κάηκαν στρέμματα γης και σπίτια

Φωτιά στη Λα Πάλμα: Πάνω από 4.000 άτομα εκκένωσαν το νησί- Κάηκαν στρέμματα γης και σπίτια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τη Λα Πάλμα μετά τη φωτιά που σάρωσε τα βορειοδυτικά του νησιού.

Η περιφερειακή κυβέρνηση έθεσε την Κυριακή τα γειτονικά νησιά σε επίσημο συναγερμό για κίνδυνο δασικών πυρκαγιών με χιλιάδες στρέμματα και 12 σπίτια να έχουν ήδη καταστραφεί από τη φωτιά στη Λα Πάλμα.

«Η φωτιά προχώρησε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Φερνάντο Κλαβίχο, πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων ενώ επέρριψε ευθύνες «στον άνεμο, τις κλιματικές συνθήκες καθώς και τον καύσωνα που βιώνουμε» για την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακραίες θερμοκρασίες με τον καύσωνα «Κέρβερο» να δίνει τη θέση του στον «Χάρο». Η νότια Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια εβδομάδα όπου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να σπάσουν το ρεκόρ της ηπείρου – 48,8 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021 – σε ένα δεύτερο φονικό κύμα καύσωνα, τον «Χάροντα».

Ήδη 16 ιταλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Μπολόνια και της Φλωρεντίας, έχουν τεθεί σε συναγερμό με τη θερμοκρασία να ανέρχεται στους 43 βαθμούς στη Ρώμη και στους 47 βαθμούς στη Σαρδηνία.

Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη ακολουθούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες που καταρρίπτουν ρεκόρ. Σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, ο Ιούνιος του 2023 ήταν λίγο πάνω από 0,5°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 με άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο πλανήτης είχε τις πιο ζεστές μέρες που έχουν καταγραφεί τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Το Μαρόκο δε, αναμένεται να καταγράψει θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, που θα φτάσουν στους 47 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες επαρχίες, πυροδοτώντας ανησυχίες για έλλειψη νερού, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Διεθνή / Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Το habeas corpus αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αγγλοσαξονικού δικαίου - Το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει την αναστολή της νομικής αυτής προστασίας μόνο «σε περιπτώσεις εξέγερσης ή εισβολής»
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM