Γαλλία: 100 μέτρα ενάντια στην ομοφοβία και στα εγκλήματα μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Γαλλία: 100 μέτρα ενάντια στην ομοφοβία και στα εγκλήματα μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της αύξησης των εγκλημάτων μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. 

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους κατά των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας παρουσίασε η υπουργός Ισότητας της Γαλλίας, στοχεύοντας συγκεκριμένα στην κακοποίηση σε αθλητικές εκδηλώσεις και ζητώντας αυτόματη απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα μετά από ομοφοβικά σχόλια.

Οι προτάσεις αφορούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης της αστυνομίας, τη στήριξη των συλλόγων, την αποτελεσματικότερη τιμωρία όσων προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες στα αθλητικά γήπεδα και τη συμπερίληψη των οικογενειών του ίδιου φύλου στα έντυπα εγγραφής στα σχολεία.

Το σχέδιο με ορίζοντα εφαρμογής την περίοδο 2023 - 2026 - το οποίο περιλαμβάνει περίπου εκατό μέτρα - είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τα μέτρα που ελήφθησαν για την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων κατά την προηγούμενη πενταετή θητεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όπως η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για όλους, το άνοιγμα της αιμοδοσίας στους γκέι άνδρες και άλλα. 

Σύμφωνα με την Ιζαμπέλ Ρομ, υπουργό Ισότητας, Διαφορετικότητας και Ίσων Ευκαιριών, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε νομοθετικό επίπεδο, ωστόσο οι επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχουν στην πραγματικότητα αυξηθεί κατά 129% από το 2016.

Η Ρομ παρουσίασε το σχέδιο στην ένωση SOS Homophobie νωρίτερα σήμερα.

Εκπαίδευση της αστυνομίας σε σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα 

Ο αριθμός των καταγγελιών που υποβάλλονται εξακολουθεί να είναι οριακός: καταγγελία υποβάλλει το 20% των θυμάτων απειλών ή βίας και μόνο το 5% των θυμάτων που υπέστησαν κάποιου είδους προσβολή. Το 2022, η οργάνωση SOS Homophobie έλαβε 1.195 καταγγελίες για πράξεις εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Γαλλία, μια αύξηση κατά 5% σε σύγκριση με το 2021.

Το σχέδιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της αρχικής και συνεχούς κατάρτισης της αστυνομίας και των χωροφυλάκων. Μέχρι τον Μάιο του 2024, στόχος της κυβέρνησης είναι να εκπαιδεύσει το 100% του δυναμικού των δυνάμεων ασφαλείας σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Το υπουργείο Ισότητας ανέφερε ακόμη ότι: «Θα κάνουμε έναν απολογισμό των τοπικών επιθέσεων με στόχο να ενισχύσουμε τις περιπολίες ασφαλείας στα σωστά σημεία τη σωστή στιγμή».

Καταπολέμηση της ομοφοβίας στον αθλητισμό και στα σχολεία

Περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ - επιπλέον των 3 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο - θα διατεθούν για την ενίσχυση των κέντρων ΛΟΑΤΚΙ+ σε ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο στοχεύει στη συγχρηματοδότηση του ανοίγματος 10 νέων κέντρων υποδοχής και υποστήριξης μέχρι το 2027.

Οι προτάσεις ζητούν επίσης εάν κάποιος καταδικαστεί για ομοφοβικά σχόλια σε γήπεδο, οι δικαστές να επιβάλουν ως πρόσθετη ποινή την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, ως θέμα αρχής. Το πρόγραμμα στοχεύει ειδικά και στην καταπολέμηση του bullying κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο σχολείο, με την εισαγωγή συμβούλων στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα επιτρέψει επίσης τη χρήση εντύπων χωρίς αποκλεισμούς, ώστε οι μαθητές που είναι παιδιά ομόφυλων ζευγαριών να μπορούν να δηλώνουν δύο πατέρες ή δύο μητέρες ως νόμιμους εκπροσώπους τους.

To καυστικό σκίτσο του Charlie Hebdo 

Στο μεταξύ με αφορμή αυτές τις προτάσεις και ιδίως την εκπαίδευση των αστυνομικών, το γνωστό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo δημοσίευσε ένα ακόμη καυστικό σκίτσο. 

Στο σκίτσο εμφανίζεται μια δασκάλα να κάνει μάθημα σε αστυνομικούς για θέμα της ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQ) κοινότητας και να τους ρωτάει τι σημαίνει το Τ . Και οι δύο χρησιμοποιούν από μια λέξη της γαλλικής αργκό που μεταφράζεται ως «π@@@της» . 

Με πληροφορίες από rfi.fr

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM