Ζελένσκι για Ζαπορίζια: Η Ρωσία έχει τοποθετήσει σε οροφές «αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά»

Russia has planted suspected explosives on Zaporizhzhia nuclear plant roofs, says Zelenskiy Facebook Twitter
Φωτ.: SERGEI ILNITSKY/EPA
0

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε, εκ νέου, ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει «προσομοίωση επίθεσης» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν τοποθετήσει «αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά» στις στέγες των κτιρίων στην περιοχή.

Επικαλούμενος πληροφορίες από τις ουκρανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε πως τα αντικείμενα αυτά έχουν τοποθετηθεί στις οροφές αρκετών μονάδων ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό, που είναι υπό την κατοχή της Ρωσίας. 

Σε επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον ενημέρωσε σχετικά με τις «επικίνδυνες προκλήσεις» της Ρωσίας στο εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Σημείωσε πως «συμφώνησαν να κρατήσουν την κατάσταση υπό τον μέγιστο δυνατό έλεγχο, μαζί με τον ΔΟΑΕ», τον πυρηνικό παρατηρητή του ΟΗΕ.

Προ ημερών, ο Ζελένσκι είχε απευθύνει άλλη μία, ανάλογη, προειδοποίηση για τον πυρηνικό σταθμό. «Υπάρχει μια σοβαρή απειλή επειδή η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη να προκαλέσει τοπική έκρηξη στον σταθμό, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση [σ.σ. ραδιενέργειας]» είχε πει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ. 

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον σταθμό, τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης, τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούν, τακτικά, η μία την άλλη για βομβαρδισμούς γύρω από τον σταθμό, που μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό ατύχημα. 

Ο Ρενάτ Καρτσά, σύμβουλος του επικεφαλής της Rosenergoatom, η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό δίκτυο της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να ρίξει, στο εργοστάσιο, πυρομαχικά εμπλουτισμένα με πυρηνικά απόβλητα.

«Υπό την κάλυψη του σκότους, τη νύχτα της 5ης Ιουλίου, ο ουκρανικός στρατός θα προσπαθήσει να επιτεθεί στον σταθμό της Ζαπορίζια» είπε, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να παρέχει καμία απόδειξη για τα λεγόμενά του.

Η ουκρανική πλευρά, πάλι, επιμένει πως η μόνη πηγή κινδύνου είναι η Ρωσία. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Το σαρωτικό «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» Τραμπ προβλέπει αποδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας

«One Big Beautiful Bill Act»: Μέσα από ένα δυσθεώρητο νομοσχέδιο 1.100 σελίδων, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να θωρακιστεί ώστε να μην υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
«Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Διεθνή / «Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Ο εμβληματικός ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κυριαρχία των remake και των κινηματογραφικών franchise στη σημερινή βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM