Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα 600.000 πολύτιμα τεκμήρια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη

0

Στον Πειραιά βρίσκεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ιστορική και ναυτική έρευνα.

Ξεκινώντας την περιήγηση στη βιβλιοθήκη, ο κ. Κωνσταντίνος Θανασάκης, επικεφαλής ερευνών και ψηφιακών ανθρωπιστικών εφαρμογών του Ιδρύματος, μαζί με την υπεύθυνη βιβλιοθήκης Βέρα Ανδριοπούλου, μας ξεναγεί στο νεοκλασικό κτίριο που τη στεγάζει από το 2013 στο Πασαλιμάνι, στη συμβολή της οδού 2ας Μεραρχίας με την Ακτή Μουτσοπούλου.

Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και για πολλές δεκαετίες υπήρξε η οικία της οικογένειας του Γεωργίου Στρίγγου. Υπήρξε επίσης Λέσχη Αξιωματικών του γερμανικού και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ενώ από την ίδρυσή της το 2013 συγκεντρώνει, διασώζει και προβάλλει τις συλλογές σπουδαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. 

Η «Βιβλιοθήκη των Βιβλιοθηκών» διασώζει και διαφυλάττει έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως, με μεγάλη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Περιλαμβάνει περίπου 600.000 τεκμήρια και αποτελείται από 100 και πλέον σημαντικές συλλογές βιβλιοθηκών και αρχείων, οι οποίες δωρήθηκαν στο ίδρυμα από ερευνητές, λογοτέχνες, συλλέκτες ή τους κληρονόμους τους. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επομένως, η «Βιβλιοθήκη των Βιβλιοθηκών» διασώζει και διαφυλάττει έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως, με μεγάλη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες: αρχαία και νέα ελληνική γραμματεία, ερευνητική βιβλιογραφία που αφορά την Ελλάδα τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, Ιστορία με ιδιαίτερη έμφαση στον περιηγητισμό, αρχαιολογία, φιλοσοφία κ.ά. 

Από τις σημαντικότερες συλλογές εδώ είναι η συλλογή Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη, επίσης από τις πληρέστερες περιηγητικής και ιστορικής γραμματείας της Ανατολικής Μεσογείου και του ελληνικού κόσμου γενικότερα. Από τη συγκεκριμένη συλλογή έχουν προκύψει αρκετά ψηφιακά εργαλεία, όπως το «Travelogues: Με το βλέμμα των περιηγητών» και το «TravellersMap», έργο που κέρδισε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards 2022. Η Bibliotheca Graeca, η συλλογή Σάκου Οικονομόπουλου, μία από τις πιο πλήρεις του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκεντρώνει το σύνολο του έργου των αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών συγγραφέων, από την εποχή του Ομήρου έως την Άλωση της Πόλης το 1453, σε πολλαπλές εκδόσεις που χρονολογούνται από την αρχή της τυπογραφίας μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Μία άλλη συλλογή που ανήκει πλέον στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη είναι αυτή του ιστορικού της λογοτεχνίας και μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Κωνσταντίνου Δημαρά, που περιλαμβάνει μεγάλο όγκο λογοτεχνικών και ιστορικών εκδόσεων – ο συνολικός αριθμός των τεκμηρίων της ξεπερνά τα 30.000. Εκεί θα βρούμε και τη βιβλιοθήκη του Γεωργίου Δολιανίτη, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει το πολύ σημαντικό και εκτενές αρχείο ελληνικού Τύπου ιδίως της Διασποράς, καθώς και το αρχείο του νόμιμου και παράνομου Τύπου της Κατοχής. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το παλιό υλικό της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χαρτώο υλικό έως το 1900. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 146 αρχέτυπα –πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα– και περίπου 15.000 παλιά βιβλία που έχουν τυπωθεί από τις αρχές του 16ου αιώνα και εξής, επιστολές και άλλο αρχειακό υλικό σχετικό με τον λόρδο Νέλσονα, μικρός αριθμός χειρόγραφων βιβλίων και χάρτες. 

Το περιεχόμενό της αναδεικνύεται συστηματικά μέσα από περιοδικές εκθέσεις, ερευνητικά προγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές, συνέδρια, εκδόσεις και μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές ελληνικών εντύπων του 19ου αιώνα.

Εδώ υπάρχουν, ανάμεσα σε άλλα, η πρώτη έκδοση των ομηρικών επών που τυπώθηκε στη Φλωρεντία τη διετία 1488-89, η πρώτη έκδοση των απάντων του Αριστοτέλη από τον μεγάλο Βενετό λόγιο και τυπογράφο της Αναγέννησης Άλδο Μανούτιο, μια συλλογή ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη με 38 ποιήματα των ετών 1907-1915, θαυμαστά έργα της ανθρώπινης διάνοιας εν γένει. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών έχουν δωρίσει τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες τους στο Ίδρυμα Λασκαρίδη που με τη σειρά του έχει αναλάβει τη διαφύλαξή τους, καθιστώντας τα παράλληλα προσβάσιμα στο ερευνητικό κοινό. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για το αρχείο του φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή, τη συλλογή βιβλίων του Στράτη Μυριβήλη, τη βιβλιοθήκη της οικογένειας Ζάννα και της Πηνελόπης Δέλτα, μέρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, τη βιβλιοθήκη του καθηγητή Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, του καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα και των αρχαιολόγων Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, κ.ά.

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ψηφιακές εκδόσεις συμβάλλουν σημαντικά στη διάδοση και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στη δημιουργία μιας μεγάλης, άυλης βιβλιοθήκης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων που αναρτώνται σταδιακά.   

Η χρήση υλικού της βιβλιοθήκης είναι δωρεάν και παρέχεται αποκλειστικά για επιτόπια ανάγνωση. Οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα ράφια και για την ανάγνωση απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση με τα στοιχεία του αναγνώστη και το υλικό που επιθυμεί να μελετήσει – κατόπιν ειδοποιείται να προσέλθει στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Ανάλογα με την κατάσταση του τεκμηρίου, και για έργα εκτός copyright, επιτρέπεται, αποκλειστικά για προσωπική ερευνητική χρήση, η φωτογράφισή του από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με επίβλεψη, είτε η παροχή αντιγράφου από τη βιβλιοθήκη. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ωράριο λειτουργίας είναι 9:00-17:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η βιβλιοθήκη απευθύνεται, εκτός από ερευνητές, και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

http://www.laskaridisfoundation.org/vivliothikes/




 

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ