ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Clearview AI-ΗΠΑ: Σχεδόν 1 εκατ. φορές έχει χρησιμοποιήσει το λογισμικό η αστυνομία

Clearview AI: Η αστυνομία χρησιμοποίησε πάνω από 1 εκατ. φορές το λογισμικό της για να συλλάβει υπόπτους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σχεδόν ένα εκατομμύριο αναζητήσεις έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές των ΗΠΑ μέσω του Clearview AI, ενός λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με τον ιδρυτή της που μίλησε στο BBC.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Clearview AI, Hoan Ton-That αποκάλυψε ότι το σύστημα της εταιρείας έχει πλέον διαγράψει πάνω από 30 δισεκατομμύρια φωτογραφίες που ήταν αναρτημένες σε πλατφόρμες και social media χωρίς τις σχετικές άδειες από τους χρήστες επιτελώντας καθοριστικό ρόλο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. 

Την ίδια ώρα, όμως, η εταιρεία έχει πληρώσει επανειλημμένως πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία, καθώς σύμφωνα με τις σχετικές Αρχές παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι επικριτές της επισημαίνουν πως συντελεί στην αυξημένη αστυνομική εποπτεία. 

«Κάθε φορά που οι αστυνομικοί κρατούν στα χέρια τους μια φωτογραφία ενός υπόπτου, την βάζουν στο σύστημα της Clearview και αυτό την συγκρίνει ακόμα και με το πρόσωπό σας» εξηγεί ο Matthew Guaragilia από το Electronic Frontier Foundation.

Clearview AI: Πώς λειτουργεί 

Το σύστημα της Clearview επιτρέπει στους αστυνομικούς να ανεβάζουν μια φωτογραφία ενός προσώπου και αυτό να την αναζητά μέσα από μια βάση δισεκατομμυρίων εικόνων που έχει συλλέξει. Στη συνέχεια, παρέχει τους σχετικούς συνδέσμους, όπου εμφανίζονται οι αντίστοιχες εικόνες στο διαδίκτυο. Θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές και ακριβείς εταιρείες αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο.

Σημειώνεται, ότι της έχει απαγορευτεί να πουλά τις υπηρεσίες της στις περισσότερες αμερικανικές εταιρείες, αφού η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) πήγε την Clearview AI στο δικαστήριο στο Ιλινόις για παραβίαση του νόμου περί απορρήτου.

Όμως, πουλά τις υπηρεσίες της στην αστυνομία- με εξαίρεση πόλεις όπως το Πόρτλαντ, το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ. Η αστυνομία του Μαϊάμι ανέφερε πρόσφατα ότι έχει χρησιμοποιήσει το εν λόγω λογισμικό για κάθε τύπο εγκλήματος, από δολοφονίες έως μικροκλοπές.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας, Armando Aguilar, συμπλήρωσε ότι η ομάδα του χρησιμοποίησε το εν λόγω σύστημα περίπου 450 φορές μέσα σε έναν χρόνο και ότι πρόσφερε σημαντική βοήθεια στην επίλυση αρκετών υποθέσεων. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει την χρήση της AI τεχνολογίας για την εξιχνίαση υποθέσεων. 

Περιπτώσεις λανθασμένων ταυτοποιήσεων 

Υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις εσφαλμένης ταυτοποίησης μετά από χρήση της Clearview AI. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε πως δεν γνωρίζει καμία τέτοια υπόθεση. Παραδέχθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί αυτό το διάστημα λανθασμένες συλλήψεις, αλλά έριξε το βάρος βάρος στην «κακή αστυνόμευση». 

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλουν οι αρχές να ενημερώνουν για το πότε γίνεται χρήση του λογισμικού. Θέλουν να εξεταστεί, μάλιστα, ο αλγόριθμος από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, καθώς είναι δύσπιστοι για τους ισχυρισμούς της εταιρείας.

«Η Clearview είναι μια ιδιωτική εταιρεία που βρίσκει τα πρόσωπα με βάση τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους», λέει ο Matthew Guaragilia από το Electronic Frontier Foundation. «Είναι τεράστιο πρόβλημα για τις πολιτικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα και πρέπει οπωσδήποτε να απαγορευτεί» καταλήγει. 

Πηγή: BBC


 

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM