ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Partygate- Μπόρις Τζόνσον: «Δεν είπα ψέματα στη Βουλή»- Ολοκληρώθηκε η εξέταση στην αρμόδια επιτροπή

Partygate- Μπόρις Τζόνσον: «Δεν είπα ψέματα στη Βουλή»- Ολοκληρώθηκε η εξέτασή του στην αρμόδια επιτροπή Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μετά από τρεις και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε η εξέταση του Μπόρις Τζόνσον από την Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η αρμόδια επιτροπή εξέτασε σήμερα το απόγευμα τον Μπόρις Τζόνσον για το αν και κατά πόσο έλεγε την αλήθεια σχετικά με το σκάνδαλο Partygate και τα λεγόμενα «κορωνοπάρτι».

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2021 ότι δεν γνώριζε πως τα «κορωνοπάρτι» της Ντάουνινγκ Στριτ, που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας, «παραβίαζαν τους κανόνες» που είχε επιβάλει η δική του κυβέρνηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως ο,τι έκανε, το έκανε καλή τη πίστει.

«Είμαι εδώ για να πω με το χέρι στην καρδιά ότι δεν είπα ψέματα στη Βουλή. Οι δηλώσεις έγιναν καλή τη πίστει και στη βάση όσων ειλικρινά γνώριζα και πίστευα εκείνη τη στιγμή», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Τόνισε δε με έμφαση πως αν πίστευε ότι οι συναντήσεις αυτές στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν παράνομες, δεν θα επέτρεπε στον επίσημο φωτογράφο του πρωθυπουργικού γραφείου να τραβήξει φωτογραφίες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χάρμαν, επεσήμανε με τη σειρά της ότι η παραπλάνηση του κοινοβουλίου εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών, καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου αλλά και των πολιτών.

«Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη, ολόκληρη η κοινοβουλευτική δημοκρατία υπονομεύεται», σημείωσε με νόημα η κα Χάρμαν.

Τα τρία σενάρια για το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής με τρία να είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη μέρα:

Πρώτον , αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν περιφρόνησε το κοινοβούλιο, ακόμη και αν κάποιες από τις δηλώσεις του το παραπλάνησαν, όπως και ο ίδιος ήδη έχει παραδεχθεί, δεν θα του επιβάλει καμία κύρωση, οπότε η υπόθεση σταματάει.

Δεύτερον, στην περίπτωση που η αρμόδια επιτροπή κρίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον περιφρόνησε το κοινοβούλιο, θα πρέπει να εξετάσει πόσο σοβαρή ήταν αυτή η περιφρόνηση.

Αν το έκανε ακούσια, απερίσκεπτα ή εσκεμμένα δηλαδή και ανάλογα με την τελική ετυμηγορία, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη γραπτώς, να ζητήσει συγγνώμη αυτοπροσώπως εντός της Βουλής των Κοινοτήτων ή ακόμη και να παραπέμψει την υπόθεση του στην Ολομέλεια με το ερώτημα της αναστολής των βουλευτικών του καθηκόντων.

Τέλος, το τρίτο σενάριο, είναι στην περίπτωση που τελικά η Ολομέλεια του επιβάλει ποινή παύσης των βουλευτικών του καθηκόντων 10 ή περισσότερων ημερών, τότε να προκληθεί αυτόματα η λεγόμενη «αίτηση ανάκλησης» της έδρας του.

Στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν να αποφασίσουν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της περιφέρειάς του αν εξακολουθούν να θέλουν να εκπροσωπούνται από τον Μπόρις Τζόνσον.

Αν το 10% των ψηφοφόρων προσυπογράψουν την «αίτηση ανάκλησης», ο Μπόρις Τζόνσον χάνει την έδρα του και προκηρύσσονται ενδιάμεσες εκλογές για την ανάδειξη νέου βουλευτή.

Ο κανονισμός ωστόσο, επιτρέπει στον Μπόρις Τζόνσον να είναι ξανά υποψήφιος για να διεκδικήσει την έδρα του.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/BBC

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ