Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά

Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά Facebook Twitter
0

Την αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, όπως και της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. 

Το έργο στην Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Για τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων, η επέκταση των εγκαταστάσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει εργαστήρια επεξεργασίας μεγάλων μαρμάρινων όγκων, αίθουσα κόφτη, σιδηρουργείο – χυτήριο, ξυλουργείο, εργαστήριο εκμαγεύσεων, αποθήκες, εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη και χώρους υγιεινής.

Επίσης, προβλέπεται προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού των εργαστηρίων και υλικών, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Τήνου, η οποία λειτουργεί από το 1955 στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου θηλέων Πύργου. Ήταν ένα από τα πρώτα σχολικά κτίρια που κατασκευάστηκαν την περίοδο της αντιβασιλείας του Όθωνα και ανεγέρθηκε το 1832. 

Τήνος: Αναβαθμίζεται η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά Facebook Twitter

Παράλληλα προβλέπεται η αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο, η οποία βρίσκεται στον Πύργο και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 

«Η Τήνος διαθέτει μια σπουδαία παράδοση στον τομέα της μαρμαροτεχνίας, η οποία αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο εθνικό ευρετήριο και στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO. Αμέτρητοι τεχνίτες έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά έργα, αλλά παράλληλα συνέβαλαν στη διαμόρφωση και διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Τήνου», επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. 

Η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων «δίνει μια νέα, σύγχρονη διεθνή δυναμική» στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας και «συνεισφέρει καταλυτικά» στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, τους οποίους θέλει να αξιοποιήσει «ακόμη περισσότερο από ότι σήμερα» το υπουργείο Πολιτισμού, σε έργα που εκτελεί επί μνημείων, συμπλήρωσε. 

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της οικίας Χαλεπά και του επισκέψιμου μουσειακού χώρου, σημείωσε πως το έργο «αναδεικνύει την αυθεντικότητα και την ιστορικότητα», μέσα από τη «σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, τιμώντας το έργο και τη σπουδαιότητα του μεγάλου γλύπτη». 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM