Ναυάγιο στην Ιταλία: Στους 61 ο αριθμός των νεκρών- «Φρικιαστικό θέαμα που σου μένει για όλη σου τη ζωή»

Ναυάγιο στην Ιταλία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νερών, μεταξύ αυτών παιδιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Για 61 νεκρούς κάνει λόγο ο νεότερος απολογισμός από το ναυάγιο που έλαβε χώρα κοντά στις ακτές της νότιας Ιταλίας. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 12 παιδιά.

Νωρίς χθες, ξύλινο σκάφος που μετέφερε μετανάστες στην Ευρώπη συνετρίβη σε βράχια κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας.

Ναυάγιο στην Ιταλία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νερών, μεταξύ αυτών παιδιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η Μανουέλα Κούρα, αξιωματούχος των περιφερειακών αρχών, δήλωσε στο Reuters ότι ένα ακόμα πτώμα εντοπίστηκε στη θάλασσα. Νωρίτερα είχε σημειώσει πως 81 άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο, με 20 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων ένα άτομο στην εντατική.

Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος, που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης «πριν από περίπου τέσσερις ημέρες» και εντοπίστηκε για πρώτη φορά περίπου 74 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή αργά το Σάββατο από ένα αεροπλάνο που διαχειρίζεται η υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex, ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία.

Σκάφη περιπολίας κινητοποιήθηκαν για να το αναχαιτίσουν, αλλά οι έντονες καιρικές συνθήκες τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο λιμάνι, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι Αρχές κινητοποίησαν μονάδες έρευνας κατά μήκος της ακτογραμμής.

Ναυάγιο στην Ιταλία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νερών, μεταξύ αυτών παιδιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Φρικιαστικό θέαμα»

Από τους πρώτους σορούς μεταναστών που εντοπίστηκαν ξεβρασμένα στην παραλία ήταν ενός μωρού λίγων μηνών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο δήμαρχος του Κούτρο, Αντόνιο Τσεράζο, είπε ότι γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.

Με τη φωνή του τρεμάμενη, ο δήμαρχος είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24 ότι αντίκρισε «ένα θέαμα που δεν θα θέλει κανείς να δει ποτέ στη ζωή σου (...) ένα φρικιαστικό θέαμα (...) που σου μένει για όλη σου τη ζωή».

Συντρίμμια από το ξύλινο καϊκι, ένα τουρκικό ιστιοφόρο, ήταν σκορπισμένα σε ένα μεγάλο τμήμα της ακτής.

Ένας επιζών συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών, δήλωσε η τελωνειακή αστυνομία Guardia di Finanza.

Ναυάγιο στην Ιταλία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νερών, μεταξύ αυτών παιδιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τους θανάτους και κατηγόρησε τους απάνθρωπους διακινητές ανθρώπων που επωφελούνται δίνοντας σε μετανάστες «την ψευδή προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού».

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις αναχωρήσεις, και μαζί με τραγωδίες σαν και αυτές, και θα συνεχίσει να το κάνει, πρώτα απ' όλα καλώντας για μέγιστη συνεργασία από τις χώρες αναχώρησης και προέλευσης», είπε.

Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, εξέφρασε τη λύπη του το ναυάγιο ζητώντας παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο να απαλειφθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι διωγμοί, η τρομοκρατία και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

Ναυάγιο στην Ιταλία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νερών, μεταξύ αυτών παιδιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του δικαιώματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε tweet της, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για «τραγωδία» και εκφράζει τη βαθιά της θλίψη απευθύνοντας έκκληση για την επιτάχυ

νση των προσπαθειών σχετικά με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Δικαίωμα του Ασύλου και για το Σχέδιο Δράσης για την κεντρική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/ANSA/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM