Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 8.000 άμαχοι νεκροί- Φόβοι για νέο μπαράζ βομβαρδισμών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 8.000 άμαχοι νεκροί- Φόβοι για νέο μπαράζ βομβαρδισμών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/YURI KOCHETKOV
0

Πάνω από 8.000 άμαχοι έχουν καταγραφεί ότι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα σχεδόν πριν από ένα χρόνο.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε ότι ο αριθμός αυτός είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» καθώς χιλιάδες ακόμα άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο νεότερος απολογισμός αποτελεί σημαντική ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη καταμέτρηση των 7.199 νεκρών από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. «Τα στοιχεία μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο απολογισμός στους αμάχους είναι αβάσταχτος», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία, δήλωσε πως πιστεύει ότι μένουν ακόμα να καταμετρηθούν οι θάνατοι χιλιάδων αμάχων, πολλοί εκ των οποίων στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, που τώρα τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο απολογισμός του ΟΗΕ περιλαμβάνει τον θάνατο 2.000 αμάχων στη Μαριούπολη, όπου ζούσαν περίπου 450.000 άνθρωποι πριν η Ρωσία την πολιορκήσει για τρεις μήνες και την ισοπεδώσει.

«Έχουμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι οι αριθμοί είναι κατά χιλιάδες υψηλότεροι από αυτούς που έχουμε καταγράψει και ένα τεράστιος αριθμός εξ αυτών είναι από τη Μαριούπολη», δήλωσε η Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί σκοπίμως αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της, όπως τη χαρακτηρίζει.

Φόβοι για νέο μπαράζ βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν σήμερα από τα σχολεία να κάνουν διαδικτυακά τα μαθήματα από αύριο μέχρι και τις 24 του μηνός, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν πυραυλικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσίας στο διάστημα αυτό, ενόψει της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία εξαπολύει συχνά επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Οκτώβριο και το Κίεβο λέει ότι η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει σε μπαράζ επιθέσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, την Παρασκευή.

Το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έκανε αυτή τη σύσταση στα σχολεία ώστε να προστατευθεί η ζωή και η υγεία «όσων συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία», προσθέτοντας ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο.

Εκατοντάδες σχολεία έχουν καταστραφεί λόγω του πολέμου. Πολλά άλλα αναγκάζονται να λειτουργούν εκ περιτροπής με δια ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλία, λόγω των τακτικών διακοπών ρεύματος στη χώρα, μετά τα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές. Τα σχολεία επιτράπηκε να κάνουν δια ζώσης μαθήματα τη φετινή σχολική χρονιά μόνο εάν διέθεταν ένα λειτουργικό αντιαεροπορικό καταφύγιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ λέει ότι Ιρανοί πράκτορες στρατολόγησαν δεκάδες πολίτες του

Διεθνή / Το Ισραήλ λέει ότι Ιρανοί πράκτορες στρατολόγησαν δεκάδες πολίτες του

Ισραηλινοί πολίτες, δελεασμένοι μέσω Telegram, κατηγορούνται για συνεργασία με Ιρανούς πράκτορες σε σχέδια σαμποτάζ, εμπρησμούς και δολοφονίες – η νέα διάσταση της «σκιώδους» σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Wall Street Journal: Το ιστορικό Soho House πωλείται για 1,8 δισ. δολάρια 

Διεθνή / Wall Street Journal: Η Λέσχη Soho House πωλείται για 1,8 δισ. δολάρια 

Η παγκόσμια λέσχη των celebrities αποχωρεί από το Χρηματιστήριο και γίνεται ξανά private, καθώς επενδυτές με επικεφαλής μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποκτήσουν τον έλεγχο 
LIFO NEWSROOM
Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Διεθνή / Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Ογδόντα χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας που κατασκεύασε ο παππούς του Ρόμπερτ, ο Τσαρλς Οπενχάιμερ μέσω ενός άρθρου του στο Time Magazine προσπαθεί να αναδείξει την άλλη πλευρα της πυρηνικής ενέργειας
LIFO NEWSROOM
O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Διεθνή / O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ζελένσκι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «αν το θέλει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας όμως πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα προϋπέθετε ότι «δεν θα υπάρξει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM