Γερμανικός τύπος: «Μόνο ο Πούτιν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο»

Γερμανικός τύπος: «Μόνο ο Πούτιν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η πρώτη ημέρα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου ολοκληρώθηκε, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διαχείριση της ρωσικής επιθετικότητας να τίθενται στο επίκεντρο.

«Το βασικό ερώτημα της Διάσκεψης είναι το πώς θα δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Ο Ρώσος δικτάτορας είναι ο μόνος που αποφάσισε την έναρξη του πολέμου και είναι επίσης αυτός που θα καθορίσει το τέλος του. Ένα γεγονός προφανές, το οποίο όμως πολλοί ξεχνούν, αποδίδοντας στον Πούτιν έναν ορθολογισμό που αντιστοιχεί μάλλον στην ανάγκη του για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Τώρα καθίσταται αναγκαίο να δοθεί οριστικό τέλος στις σφαγές και να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, για αυτήν την εναλλακτική δεν έχουν γίνει σχεδόν καθόλου βήματα, καθώς η Δύση είναι κοντόφθαλμη. Δεν ασχολείται αρκετά με τον αντίπαλο σε αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος δεν είναι ο ρωσικός λαός, αλλά ο τύραννος στο Κρεμλίνο».

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά πως ο Πούτιν «βλέπει τον εαυτό του στο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι' αυτό και ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. […] Φυσικά, αποτελεί κοινό τόπο πως, κάποια στιγμή, κάθε πόλεμος τελειώνει πολιτικά. Αλλά η ειρήνη πρέπει να είναι επιθυμητή. Και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη, είναι να εξαλειφθεί η τεράστια αδικία που διέπραξε η Ρωσία.  Η ειρήνη επέρχεται μόνο με την προθυμία του επιτιθέμενου να καταθέσει τα όπλα, μία προθυμία που ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να διαθέτει.  Γι’ αυτό και θα υπάρξει ξανά ειρήνη, μονάχα όταν ο Πούτιν χάσει τον έλεγχο του πολέμου».

Μανιφέστο για τη λήξη του πολέμου

Στο μεταξύ, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πολιτικός της γερμανικής Αριστεράς, και η Άλις Σβάρτσερ, γνωστή φεμινίστρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημοσίευσαν την προηγούμενη εβδομάδα το «Μανιφέστο για την Ειρήνη», το οποίο μέσα σε λίγες μόλις ημέρες συγκέντρωσε πάνω από 500.000 υπογραφές.

Το Μανιφέστο κάνει έκκληση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, αποκηρύσσοντας, μεταξύ άλλων, τη μονομερή στρατηγική των ολοένα περισσότερων παραδόσεων όπλων και προωθώντας τη διπλωματία και την επίτευξη συμβιβαστικών λύσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η tagesspiegel, «η Βάγκενκνεχτ και η Σβάρτσερ κατηγορούνται για έλλειψη οριοθέτησης, αφ’ ότου υποστήριξαν το Μανιφέστο και μέλη της ακροδεξιάς, όπως ο επικεφαλής του AfD στο Κοινοβούλιο Τίνο Χρουπάλα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι πολιτικοί επιστήμονες να αποσύρουν την υπογραφή τους, φοβούμενοι πως η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα καπηλευθεί από εξτρεμιστές και λαϊκιστές».

Το μανιφέστο είχε δεχθεί επικρίσεις επειδή ζητούσε διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και απαιτούσε παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει πως «οι υποστηρικτές του "Μανιφέστου για την Ειρήνη" έχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με τη φύση του ρωσικού πολέμου. […] Κάποιοι διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας πως οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί παρεμποδίζουν τη λήξη του πολέμου. Αυτά είναι ανοησίες. Μέχρι στιγμής, η κατάπαυση πυρός εμποδίζεται ενεργά μόνο από ένα μέρος: τον επιτιθέμενο. […] Είναι σωστό να εξετάζονται διαρκώς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.  Όμως είναι γνωστό το πώς διαπραγματεύεται ο Πούτιν, πώς αθετεί τις συμφωνίες που συνάπτει και πόσο λίγο μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς».

Με πληροφορίες από DW

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM