Έξι ελληνικά ερυθρά κρασιά για τον φετινό χειμώνα

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Έξι προτάσεις νόστιμων ερυθρών κρασιών από διαφορετικά οινοπέδια της χώρας που θα «ζεστάνουν» ψυχή και σώμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ζούσαμε με την αγωνία των θερμοκρασιών του επερχόμενου χειμώνα, απόρροια της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας βιώναμε παρατεταμένη καλοκαιρία και η κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών συνέχιζε να έχει την πρωτοκαθεδρία, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Ανεξάρτητα από τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις καιρικές εξελίξεις, η κατανάλωση ερυθρών κρασιών έχει άλλη βαρύτητα στις γαστρονομικές απολαύσεις. Για τον λόγο αυτό, προτρέπουμε να δοκιμάσετε έξι προτάσεις από διαφορετικά οινοπέδια της χώρας. Νόστιμα ερυθρά, για να «ζεστάνουν» ψυχή και σώμα.

ΛΗΝΟΣ

Σητεία-Λασίθι, Κρήτη 
Οινοποιείο Μονής Τοπλού / Λιάτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η επιγραφή στον μοναστηριακό ληνό, χτισμένο το 1709 από τον ηγούμενο Καλλίνικο, αποτελεί μαρτυρία ότι στα κτήματα της ιεράς μονής καλλιεργούνταν η γηγενής ποικιλία Λιάτικο. Αυτός ο ξακουστός μοναστηριακός οίνος συνεχίζει να παράγεται με την ίδια ευλάβεια μέχρι σήμερα, με την καθοδήγηση του ηγούμενου Φιλόθεου Σπανουδάκη. Γεγονός είναι, άλλωστε, ότι στο πέρασμα των αιώνων τα μοναστήρια στην κεντρική και νότια Ευρώπη (ανεξαρτήτως δόγματος) συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού.

Βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της μονής με έμφαση στα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Ανοιχτόχρωμο, με κυρίαρχα αρώματα ροδιού, βύσσινου και νύξεις δέρματος. Ελαφρύ σώμα με λεπτές τανίνες και νόστιμη επίγευση βύσσινου.

ΑΤΙ

Νάουσα-Ημαθία, Μακεδονία
Κρασιά Αργυράκης / Ξινόμαυρο / 2018

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η ζώνη της Νάουσας (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1971) είναι συνυφασμένη με την παραγωγή της πολυδύναμης ποικιλίας Ξινόμαυρο. Τα αμπέλια εκτείνονται στις πλαγιές του Βερμίου, με μεγάλη ποικιλομορφία υψομέτρων και εδαφών, ενώ την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το διαφορετικό στυλ κρασιών που ακολουθούν οι οινοποιοί της περιοχής. Το νεοεμφανιζόμενο στο αθηναϊκό κοινό Άτι προέρχεται από επιλεγμένο αμπελώνα, με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στα 800 κιλά/στρέμμα, ύστερα από αυστηρή επιλογή των σταφυλιών. Μια σύγχρονη προσέγγιση του Ξινόμαυρου, χωρίς να χάνει η ποικιλία την τυπικότητά της. Η 12μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια χρήσης έχουν ως αποτέλεσμα ένα πλούσιο και καλά δομημένο ερυθρό με αισθητή οξύτητα, απαλές τανίνες και πικάντικη επίγευση.

ΛΗΜΝΙΟ ANATOLIKOS

Άβδηρα-Ξάνθη, Θράκη 
Ανατολικοί Αμπελώνες / Λημνιό / 2019

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Λημνιό είναι η παλαιότερη ερυθρή καταγεγραμμένη ποικιλία στον κόσμο. Όπως μαρτυρά το όνομά της, προέρχεται από τη Λήμνο, το νησί – λέγεται ότι με ερυθρό κρασί Λήμνου μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο ο πολυμήχανος Οδυσσέας, όμως στις μέρες μας η ποικιλία συναντάται περισσότερο στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τα βιολογικά κρασιά των Ανατολικών Αμπελώνων είναι συνδυασμός της απόλυτης έκφρασης του οινικού οράματος των αδελφών Νικολαΐδη και του terroir (πρόκειται για τον βορειότερο παραθαλάσσιο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας), βάζοντας τον πήχη στη Θράκη πολύ ψηλά. Το ήπιας οινοποίησης Λημνιό τους έχει αρωματική πολυπλοκότητα κόκκινων και μαύρων φρούτων με νύξεις δέρματος και μπαχαρικών, οξύτητα και τανίνες σε ισορροπία, επίγευση με ένταση και διάρκεια.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ A-GRAFO

Κανάλια-Καρδίτσα, Θεσσαλία   
Οργανικοί Αμπελώνες Κοντοζήση / Λημνιώνα / 2020
Προϊόν φυσικής οινοποίησης, χωρίς προσθήκη θειωδών

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η αρχαία θεσσαλική ποικιλία Λημνιώνα, μετά τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειες αναβίωσης του Χρήστου Ζαφειράκη από τον Τύρναβο, εξελλίσεται και στους ανατολικούς πρόποδες των Αγράφων από τον επίμονο αμπελουργό/οινοποιό Ανδρέα Κοντοζήση. Στο ιδιόκτητο ενιαίο αμπελοτεμάχιο ακολουθεί βιολογική καλλιέργεια με εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση (350 κιλά/στρέμμα). Η οινοποίηση γίνεται χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς χρήση βαρελιού, προκειμένου να αποδοθεί η αρχέτυπη έκφραση της ποικιλίας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Αριστοκρατική μύτη με κυρίαρχα το δαμάσκηνο, το βύσσινο και τις ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, μαλακές τανίνες, κοφτερή οξύτητα και φίνα επίγευση.

ΦΕΛΛΟΗ

Άνω Διακοπτό-Αχαΐα, Πελοπόννησος 
Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαυροδάφνη - Μαύρο Καλαβρυτινό - Αγιωργίτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Μπορεί να ακούγεται μεροληψία, όμως κάθε φορά που δοκιμάζεται η Φελλόη αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για γαστρονομικό ερυθρό περιορισμένης κυκλοφορίας (750 φιάλες συνολικά, από τις οποίες οι 400 προορίζονται για τη Γαλλία) από την αρχαία Φελλόη, τη σημερινή Σελιάνα, οικισμό που ο Παυσανίας στα «Πελοποννησιακά Περιηγητικά» χαρακτήριζε «επιτήδειο εις την φύτευσιν της αμπέλου». Στη θέση Μετόχι της ιεράς βυζαντινής μονής του 16ου αιώνα οι ακτήμονες του χωριού καλλιεργούσαν τους αμπελώνες της μονής, αποδίδοντας αναλογικά κάποια σταφύλια στους μοναχούς. Όλα τα σταφύλια (single vineyard 3 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας) τρυγούνται μαζί και συνοινοποιούνται. Αρωματικό προφίλ λεπτών ανθέων, ξηρών αρωματικών βοτάνων, φρούτων του δάσους και μενθόλης. Βελούδινο στο στόμα, με δαντελένιες τανίνες και μακρά επίγευση.

DEUX COLLINES

Τεγέα-Αρκαδία, Πελοπόννησος
Κτήμα Τσέλεπου / Cabernet Sauvignon - Merlot - Κολλινιάτικο / 2020

Ελληνικά ερυθρά για το χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στα χνάρια του «μπορντολέζικου» Δίλοφου, ο σπουδαίος οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος προσθέτει την αρκαδική ποικιλία Κολλινιάτικο με αποτέλεσμα ένα ερυθρό γαλλικής φινέτσας με ελληνικές νότες. Η παρουσία του Κολλινιάτικου στο χαρμάνι δίνει απαλότητα και φρούτο στο κρασί. Και οι τρεις ποικιλίες προέρχονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων με μια διακριτική αίσθηση βανίλιας από το βαρέλι. Διαθέτει στρογγυλή και γοητευτικά φρουτώδη γεύση με νόστιμη επίγευση. Ερυθρό που μπορείτε εύκολα να απολαύσετε με ένα πλατό τυριών.

Σημαντικό είναι να γίνει συνείδηση ότι η λελογισμένη κατανάλωση κρασιού δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πρόκειται για διατροφικό αγαθό, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας πολλών λαών, κυρίως της Μεσογείου. Το τονίζουμε διότι, όπως γράψαμε το καλοκαίρι του ’21, έχει ξεκινήσει ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» που περιλαμβάνει και το κρασί. Άραγε όσοι το στοχοποιούν έχουν διαβάσει τι συστατικά περιλαμβάνουν τα αναψυκτικά ή τα περισσότερα συσκευασμένα σνακ;

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ