Μετάλλαξη Όρθρος: Νέο στέλεχος στη Βρετανία- Πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα

Μετάλλαξη όρθρος: Νέο στέλεχος στη Βρετανία- Πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται στη Βρετανία η μετάλλαξη του κορωνοϊού, Όρθρος, μια νέα υποπαραλλαγή της Κράκεν, που προέρχεται από την Όμικρον. 

Ενδεικτικά μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, αποτελεί το 23,9% των κρουσμάτων της χώρας, ενώ διαπιστώθηκε ότι έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και θεωρείται πιο μολυσματική από την Κράκεν.

Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχει αναγνωριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας με τους ειδικούς να παρακολουθούν μεν την πορεία της αναμένοντας αύξηση κρουσμάτων, αν και δεν ανησυχούν για τυχόν αύξηση σε θανάτους ή περιστατικά σοβαρής νόσησης.

Το νέο στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού πήρε ανεπίσημα το όνομα «όρθρος», από τον δικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας, αδελφό του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα

«Τα συμπτώματα είναι περίπου τα ίδια με την Όμικρον», εξηγεί η Κική Σονίδου, πρόεδρος των Ελλήνων γιατρών Λονδίνου.

Μέχρι στιγμής, όσον αφορά τα συμπτώματά του δεν θεωρείται παραλλαγή ανησυχίας, ωστόσο η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKSHA) παρακολουθεί την εξέλιξή του.

«Ο ιός έχει εξελιχθεί στην επαναμόλυνση. Κλινικά δεν έχουμε την οξεία πνευμονία που παρατηρούσαμε με την Δέλτα, αλλά πρέπει να προσέχουμε την μακροχρόνια κλινική εικόνα», σημείωσε ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης, καθηγητής Ανοσολογίας.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η ανησυχία παραμένει επειδή δεν έφυγε η πανδημία, προσθέτοντας ωστόσο πως ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παρέχει την καλύτερη προστασία, ειδικά τα καινούργια εμβόλια που στοχεύουν στην Όμικρον.

Οι εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο «Όρθρος» στη Βρετανία, υποδεικνύει ότι, σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον μπορεί να πλεονεκτεί, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτική μετάλλαξη από άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με την UKSHA, πρόκειται για ένα από τα στελέχη με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαδεχθούν το στέλεχος BQ.1, το οποίο και επικρατεί σήμερα στη Βρετανία.

Όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, πάντως, τα βρετανικά δεδομένα μπορεί να μην είναι ενδεικτικά για άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή το στέλεχος ΒΑ.5.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αυξάνει επιρροή στο Σαχέλ: Drone, όπλα και η διαβόητη SADAT σε συνεργασία με τις αφρικανικές κυβερνήσεις

Ανάλυση / Η Τουρκία στο Σαχέλ: Drones, μισθοφόροι και η νέα γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής

Από το 2022, η Τουρκία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες του Σαχέλ μέσω πωλήσεων drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και συνεργασίας με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια: Τι αλλάζει στην πρόσβαση και την κάλυψη

Διεθνή / Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια - Τι αλλάζει

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, αναθεωρεί τις οδηγίες για εμβόλια COVID, γρίπης, HPV και άλλα - Επηρεάζεται η πρόσβαση, η ασφάλιση και η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό σύστημα;
LIFO NEWSROOM